BEN ASHAARI

Tuesday, November 27, 2012

ROTI TEPUNG GANDUM....

rsz_roti_taj
Lama tak buat roti, The Bibik Melayu  (BM = Bread Maker) pun dah masuk dalam bilik istirehat buat sementara waktu ni. Tapi tiba2 nak makan roti pulak, tapi bukan roti yang canggih, cuma roti biasa2 dan mudah dibuat. Masa ni nak keluarkan BM rasa malas dah, selalunya memang ada kat dapur. Takpe kita yang buat dia, mixer KA kan ada...kalau takde boleh guna kudrat tangan, uli je sendiri. Untuk roti ini amat2 mudah, mat cuma oter dari resipi base untuk pizza gebu yang kerap mat buat. Resipi agak biasa dan boleh diperlbagaikan. Sedap dimakan bersama kari, sambal tumis, seri kaya atau dicicah air kopi. Tapi untuk kali ni mat makan dengan.......

rsz_roti_taj1
Ayam Kalio yang cukup rasa rempah ratus dan rasanya. Bukan mat masak, tapi ini salah satu produk MyChef dalam siri Signature Series oleh Dato' Chef Ismail. Hanya perlu dipanaskan dalam microwave. Jadi mat saja2 nak test, degan roti tepung gandum ni dan amat sesuai. Untuk sarapan pun ok, tak pun hidang masa minum petang. Kalau anda inginkan kelainan, boleh tambah sedikit hirisan kucai dalam adunan roti ini untuk mendapat aroma yang lebih harum. Mat share resipi mudah ini...

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 gram tepung gandum
6 gram instant yeast (mauripan)
15 gram gula halus
1 1/2 camca besar madu
1 camca teh bread improver
3/4 camca teh garam
170 ml susu segar suam (lebih sedikit jika perlu)
20 gram mentega
Sedikit tepung untuk ditabur

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Satukan tepung, gula halus, garam, bread improver dan instant yeast dalam mixing bowl. Gaul rata. Gunakan kelajuan perlahan, tuang susu suam sedikit demi sedikit dari tepi mangkuk adunan hingga bancuhan menjadi doh.
  2. Tambah mentega dan terus mengadun dengan kelajuan perlahan hingga mendapat doh yang tidak melekat dimangkuk adunan. Bulat2kan doh tadi, tutup mangkuk adunan dengan plastik cling atau bungkus mangkuk tadi dengan plastik bersih. Perap 45 minit.
  3. Tumbuh doh dan bagi kepada 12 bahagian sama besar. Bulat2kan dan canai sederhana tebal dan susun dalam loyang, jarakkan sedikit (mat guna 2 biji loyang). Tekan2 sedikit dengan hujung jari untuk membentuk lekukkan.
  4. Perap 20 minit dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 20 minit atau hingga permukaan roti perang. Angkat dan sejukkan, boleh dimakan bersama ayam kalio tadi...

9 comments:

Melly Octaviana said...

hmmm..sedapp nya.. ;)

MamaFaMi said...

Mat.. kalau sapu dengan garlic butter, toast kan kejap, jadi garlic bread kan Mat.. lagi terangkat ooo...

Paly said...

stuju ngan komen atas.. :)
tngok yang ni pun dah meleleh

anne said...

boleh try ni.

mommynana said...

Mmg sedap. Makan pg ptg. Huihss...

Siti Nadira said...

eh..eh...same menu sy malam td...:)

khalijah bahari said...

Trima kasih .blog ni bnyk beri manfaat pada saya.bnyk masakan yg telah saya cuba.semoga Mat Gebu dimurahkan rezeki dan diberkati allah dunia akhirat.

ogyep yummy mellow said...

lama tak singgah dapur CMG..

very d sempoi kan... sedap aje kalau pekena dengan ayam kalio tu..

Eny Abdullah said...

Salam Cik Mat Gebu, hari tu try buat banana muffin resepi cik mat gebu, ya Allah sedapnye, terima kasih.. nanti nak buat kat mak mentua la kasi dia impress sikit hehehe

http://trueny.blogspot.com/2012/11/banana-muffins.html