BEN ASHAARI

Monday, July 23, 2012

PERANAKAN DELICACIES - KUIH PIE TEE

rsz_dsc_5675

Assalammualaikum, alhamdulillah dengan izin Allah swt, maka selamat lah kita menunaikan ibadah puasa untuk hari ke - 3. Anda berbuka puasa apa hari ni?..Mat macam biasa saja. Tapi hari ni...huhu, nak cerita pun malu. Mat gebu pancit di dapur....nasib baik tak tergolek dog, tatau pesal, mungkin sebab baru ok dari deman2 manja. Kali ni nak share resipi pie tee atau ada yang panggil top hat. Kira ni typical orang2 peranakannya starter. Kalau perhatikan buat dia saling tak tumpah macam buat kueh rose, atau kueh goyang. Tapi yang ni bancuhannya tidak diletakkan santan dan gula. Ianya kosong dan diisi dengan inti seakan2 popiah dan dimakan bersama sos cili. Tapi ada juga yang intinya agak mewah. Buat dia agak mudah dan muai. Mangkuk pie tee tu anda boleh buat awal, simpan dalam bekas kedap udara dan bila nak makan, siapkan inti dan boleh hidangkan. Dan ia harus dimakan sejurus anda letak inti dan sosnya, untuk mengelakkan mangkuk pie tee jadi lemau dan tidak rangup. Kalau anda nak buat, terlebih dahulu dapat acuannya, ada dijual di kedai2 baking. Sebelum mat tulis resipi, nak kasi satu pantun dulu...

KEBAYA NYONYA PAKAIAN SI DARA,
BERSULAM CORAK BUNGA CINA,
PIE TEE ENAK DIMAKAN SEGERA,
DIBIAR LAMA RASA TAK KENA..

BAHAN-BAHAN KULIT PIE TEE :-)
180 gram tepung beras (mat guna cap teratai)
50 gram tepung gandum
50 gram tepung jagung
350 ml air
1 biji telur gred A, dipukul sedikit
Secubit garam

BAHAN-BAHAN INTI :-)
1 cawan parutan sengkuang
1 cawan parutan lobak merah
3/4 cawan isi udang, dicincang halus
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih, dicincang halus
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN LAIN :-)
Sos cili untuk dimakan bersama
Hirisan daun sup untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan


P1310308P1310309P1310314
P1310312P1310313
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KULIT PIE TEE :- Satukan tepung beras, tepung jagung dan tepung gandum, gaul rata dan ayak. Masukkan secubit garam dan telur, kacau rata dan tuang air sedikit demi sedikit dan terus kacau hingga mendapat bancuhan yang sebati. Tapis dan ketepikan sebentar.
  2. Panaskan minyak untuk goreng terendam, kemudian celup acuan pie tee ke dalam minyak panas tadi, biar kurang lebih 30 saat. Angkat acuan tadi dan celop dalam bancuhan tepung, tapi jangan sampai atas, buat macam gambar di atas tu.
  3. Kemudian masukkan ke dalam minyak panas, dan biar hingga kulit pie tee mengeras. Benamkan acuan dalam minyak panas hingga sampai ke dasar kuali, tujuan untuk menjadikan bahagian bawah pie tee rata dan boleh berdiri tegah bila siap nanti.
  4. Tanggalkan kulit pie tee dari acuan, kalau susah, longgarkan dengan garfu atau lidi sate. Goreng hingga perang sedikit, angkat dan toskan atas kitchen paper towel. Buat kaedah sama untuk baki bancuhan tadi, hingga siap. Bila sejuk simpan dalam bekas kedap udara.
  5. UNTUK INTI :- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang besar hingga harum, masukkan isi udang cincang tadi, kacau rata. Tambah sengkuang dan lobak merah. Kacau hingga rata. Tambah garam dan gula secukup rasa. Masak hingga layu dan sedikit kering. Angkat dan sejukkan.
  6. UNTUK PIE TEE :- Ambil satu mangkuk pie tee tadi, sudukan inti hingga penuh. Letak sedikit hirisan daun sup dan bawang goreng. Tuang sedikit sos cili dan sedia untuk dimakan. Hidangkan segera....
CATATAN MAT GEBU :- Mat buat 1/2 dari resipi diatas (untuk kulit pie tee). Kalau anda ikut resipi atas tu, memang dapat banyak mangkuk pie tee. Pastikan minyak masak banyak dan bila anda letak acuan pie tee ia tenggelam.  Biar kulit pie tee keras sedikit sebelum anda tanggalkan dari acuan, ini untuk mengelakkan mangkuk pie tee dari menjadi leper. Ok tu saja, selamat mencuba....( ^____*)

28 comments:

Qasey Honey said...

asslm CMG...dh lama QH nk cuba buat pie tee ni sdri...tp asyik lupa aje nk beli acuannye tu...hihi...nmpk sedap...

Cik Cakula Cemekut Cekelat said...

dulu saya buat inti dye saya x masak.. sedap sbb ada letak kacang tanah digoreng n ditumbuk..

hanieliza said...

Tringin nk buat tapi acuan kkliza sudah hilang dlm simpanan..udah lupo mana simpan..fakta umur menyebabkn selalu lupo..sib baij x lupa laki..kalau tidak..haruuuu lorrr...

Faeez said...

CM, memang sedap dimakan masa buka kan....? Ni satu idea yang baik utk bawa ke rumah ibu mertua hujung minggu ni...:) TQ for sharing!

Gee® said...

Tak pernah lagi buat kuih ni... teringin nk mencuba laaa...

Kak Leni said...

Sedapnye pie tee.trmksh en mat cz sudi kongsi resepi...Selamat berpuasa...

MamaFaMi said...

ASSALAMUALAIKUM SALAM DIBERI
KEPADA CIK MAT YANG BIJAK BISTARI
PANTUN DIJUAL, MEH MAMA BELI
TAPI TAK SIAPA YANG MENANG, KITA SERI...

"MAK DARA PUN BOLEH PAKAI KEBAYA
BERSULAM BERMANIK TAMBAH BERCAHAYA
UNTUK HABISKAN PIE TEE ADA CARANYA
CUBA-CUBALAH HANTAR KEPADA SAYA"

AdanyaKauUntukku said...

mmg dah lama carik resepi pie tee nieH
selalu makan jeee

thanks ye share the recipe

Rozita said...

mekasih... baru pikir tepung beras bawah dapur tu nak buat apa ek....

fuh...kilat kuali orang rajin masak...

aizu's life said...

bestnyee.. slalu mkn kt kedai je.. kalo brani, insyaallah leh try.. hehe..

Bussaina CreativeCraft (BBC) said...

tima kasih CMG kongsi resipi ni..sedapnye pai tee ni..dh lama nk mencuba..tapi tak jumpa kat mana jual acuan ni..huhu

Sunah Sakura said...

cantiknya benda ni...saya ni tak update2 blog selera sakura tu..kamera da takde..kamera hp pun takde...haiyoooo...sob sob sob.... T_T

semalam buat sosej gulung dalam roti tu...sedap wooooo, housemates suma suka...hehehe

FARAH deeb said...

huhuuuuu dah pernah terai wat dulu tapi tak jadik... nyampahhhh!!! Akhirnya gi makan kat Chicken Rice Shop! Hahahaa...
My latest Entry :)
JJCM: Day 2 Ramadhan 1433

Ms Lia said...

Selamat berpuasa, Che Mat!

Kuih Pie Tee ni Favourite saya ni, Che Mat! Kat Singapore, ada dijual kelongsongnya di Cold Storage. Saya suka yg siap di-ngap aje. Ada satu stall di Hospital Tan Tock Seng yg power; tapi 5 biji S$3.

Dah ada rsepi ni...next trip ke kedai, cari acuan Kelongsong Pie Tee ni pulak! Hehe. T/kasih Che Mat!

aimie amalina said...

heeee
teringat masakan opah saya..
cm nilah..

tapi ye panggey singpura pie, x taw pasaipa.

heee

slam ramadhan pakcik mat gebu! ;)

Nina Mirza said...

FAV kita nie .... tapi selalu dok beli ajerr ready made. Acuannya tak terbeli lagi~~
Satu hari nanti pasti akan dibeli acuannya dan semestinya akan dicuba resepi nie.. Masuk list !!

rosmawati abdullah said...

Wah canggih sungguh cik mat ni , Tie tak terkejar nak buat resipi mat gebu ni. Tapi mat gebulah idolah kita. rajin memasak kreatif dan innovatif

Yatie said...

rajinnya che mat ni, akak mmng malas betul nak buat kuih yg comel2 mcm ni..tapi nak makan kuih2 yg comel pulak..mcmana tuuuu..he3...

Jaja said...

hujung minggu ni kalau ada kerajian, Jaja nak buat...

Ummiakid @ lily said...

nampak sedap dan cantik sangat pie tie tu...nak kena cari acuan ni...

Mas Michiko said...

Tqvm CMG coz share resepi ni kt blog... saya ada acuan kt umah tp tak penah buat! sbb saya tgk resepi di blog2 lain dorg taruk kapur makan dlm bancuhan. Resepi CMG ni mmg simple tp terbaik! mesti cuba... thanks again~

Nurul Akmal said...

Macam ni caranya.. Selama ni tahu makan jer.. hehehe

SitiAhyat said...

Kuih wajib klu ke Chicken Rice. Pernah ternampak yg ready made kat giant. Bila tgk lg skali dah tak de. huhuhu... nak try cari la nnti

Umi E-ca (Sms@017 - 3 3 1 0 4 0 5) said...

salam.. saya salah satu silent reader cik mat selama nie.. tapi hari ni saya bersuara pasal nak minta izin share resipi ..

http://girlynicknack-twins.blogspot.com/2012/07/kuih-pai-tee.html

tq for sharing ya cik mat..

da cuba da.. tq for the tips jugak.. memang sessgt berguna bagi saya yang first timer..

Irfa said...

kagum ;)
rajinnya alahai..

Faidza Mokhtar said...

Boleh x en. Mat share separuh adunan tu brape? Kite nie budak baru belajar masak.. tq

Faidza Mokhtar said...

Boleh x en. Mat share separuh adunan tu brape? Kite nie budak baru belajar masak.. tq

hoNeyzs said...

salam..dekat mn nk dptkan acuan tu ye