BEN ASHAARI

Thursday, May 31, 2012

SELAMAT HARI RAYA...JEMPUT MAKAN.

rsz_dsc_1110
Salam petang Khamis semua, dah makan?. Hmmm, penat hari ni, awal pagi tadi kawasan kejiranan kami mengalami ganguan bekalan elektrik, hingga jam 10+ pagi kurang lebih. Jadi banyak benda kena lakukan secara manual, benda yang perlu dikisar kena tumbuk hingga halus, style macam zaman tok nenek kita dulu dah, tapi bila elektrik kembali pulih, terus kisar guna blender. Hari ni sebab bonda berpuasa mat cadang nak masak sup ayam, lepas tu ada rebus ketupat segera dan buat kuah kacang. Dan ada juga buat bubur kacang durian, tu semua nanti2 lah yea mat masukkan ke entri. Untuk entri pertama cuma satu hidangan simple dan mudah. Sebab dah rebus ketupat segera, sedap juga kalau kita makan dengan kuah kacang. Jadi mat buat lah, malas kata banyak dah, cuma nak kata Selamat Hari Raya....tu saja...Jomm kita buat kuah kacang...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 cawan kacang tanah
2 batang serai, dititik
1 senduk nasi cili kisar
Jus asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
2 cawan air

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan
1 camca besar ketumbar biji
1/2 camca teh jintan manis
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 batang serai, hiris halus

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kacang digoreng tanpa minyak hingga perang dan rangup. Sejukkan, ramas untuk membuang selaputnya. Kemudian kisar tapi jangan halus sangat (mat kisar guna food processor). Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan serai titik dan juga cili kisar. Tumis hingga cili garing. Tambah bahan kisar halus dan masak hingga garing dan terbit minyak. Masukkan kacang kisar, kacau dan tuang air. Kacau rata. 
  3. Bila mendidih, tambah jus asam jawa secukup rasa. Masukkan sedikit garam dan gula. Selalunya kuah kacang agak manis, jadi tambah gula ikut citarasa anda. Masak hingga sedikit pekat dan jika kurang terasa garam, tambah sedikit lagi. Rasa dan boleh matikan api. Kuah kacang akan pekat sendiri nanti..Boleh hidangkan bersama ketupat atau sate...


8 comments:

Isteri Encek Bard said...

adooooohaiiiii cik mat... tergoda ngan kuah kacang

Sunah Sakura said...

memang da macam beraya ni pcm!

Ibu Darwisy said...

ADEH..LELEH AIR LIUR LER CHE MAT

Iffah Afeefah said...

TERLUR t.t

EnaAzhar said...

sedapnyeeee kalau ade rendang tu walawehhh sedappppppp tu...

Rozuan Ismail said...

mood rayalah kita ye

Yatie said...

adoyaiiiii wat terliur jek..smlm akak masak nasi impit gak, makan dngn rendang hijau ayam...sok mcm nak rebus nasi impit lagi jek..nak makan ngan sambal kacang yg memikat ni..huhuhu..

Amie said...

Selamat hari raya Mat...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.