BEN ASHAARI

Wednesday, May 30, 2012

AKU STRESS...JADI AKU BUAT ROTI KISMIS...

rsz_dsc_0902
Malam semua, baru sempat nak update entri baru. Stresslah...sabar sajalah kan. Jadi nak hilangkan stress mat gebu buat roti...yeaaa..roti!. Macam tu lah style dia, kalau stress, rasa macam nak "period", mesti dia buat kerja bukan2. Tapi idok leer kerja2 yang tak mendatangkan faedah. Roti memang ada kat rumah ni, tapi sebab tergerak nak buat roti sendiri, mat buat lah juga. Betul juga kan kata orang, kalau hati kita tak tenteram, jiwa kacau nak ambik gambar pun macam yea tak yea saja. Nampak gambar roti kat atas tu?.. Grrr, tah macam apa, dah lah potong roti tak lurus, lepas tu sapu jem pun macam nak tak nak je...setoet. Tapi kan lepas bakar saja, lesap dah 1 batch roti ni, aduhh nyaman banget dimakan begitu sahaja. Dengan rangup permukaan kulitnya dan rasa kismis yang manis2 lemak. Resipi asal mat dapat dari blog ini, dan mat gantikan mentega dengan lemak sayur atau shortening. Masih sedap, walaupun guna mentega akan memberi rasa lebih lemak dan harum. Ok kita lihat resipi pulak...jommm...

BAHAN-BAHAN DOH ROTI :-)
285 gram tepung roti
15 gram susu tepung
54 gram gula kastor
4 gram garam halus
5 gram instant yeast (mauripan)
30 gram telur (pukul sebiji telur dan timbang)
1/2 camca teh esen vanilla (mat tambah)
81 gram air (mat letak 80 ml)
60 gram kismis
30 gram mentega (mat guna lemak sayur @ shortening)
90 gram "water-roux"

BAHAN "WATER-ROUX":-)
25 gram tepung roti
125 ml air

CARA MEMBUTANYA :-)
  1. UNTUK "WATER-ROUX" :- Satukan tepung dan air ke dalam periuk, kacau rata dengan whisk hingga licin dan tidak berbintil2. Masak atas api sederhana sambil terus mengacau selama 1 - 2 minit hingga bancuhan kelihata pekat dan bertali. Padamkan api, alihkan ke dalam bekas lain. Tutup permukaannya dengan plastik cling dan biarkan sejuk...
  2. UNTUK DOH ROTI :- Satukan semua bahan2 untuk doh roti, kecuali kismis, ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan ON. Biar penutup breadmaker anda terbuka semasa proses menguli. Bila cukup 30 minit, turunkan penutup breadmaker dan biar hingga siap (pemerapan berlaku selama 1 jam). Tunggu hingga siap.
  3. UNTUK ROTI KISMIS :- Keluarkan doh, tabur sedikit tepung pada meja kerja. Tumbuk doh untuk membuang udara. Kemudian rehatkan 10 minit. Bahagi doh kepada 2 atau 3 bahagian sama besar. Ambil satu bahagian canai sikit biar leper, tabur sebahagian kismis tadi dan gulung seperti swissroll. Kemudian anda bentukkan ia menjadi bulat. Buat kaedah sama untuk baki doh dan kismis. 
  4. Lenser loaf tin berukuran 9 inci x 4 inci x 4 inci dengan mentega. Susun ketiga2 doh tadi, perap lagi selama 50 minit atau hingga naik memenuhi loaf tin. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 30 minit. Jika permukaan roti cepat gelap, tutup dengan aluminium foil. Bila masa, longgarkan roti dari tin, keluarkan dan biar sejuk sebelum dihiris. Simpan baki roti dalam bekas kedap udara...

7 comments:

Isteri Encek Bard said...

alahaiii gebuuuunyer roti cik mat.... suka roti ada raisin ni... cer cik mat buat roti cokelat raisin gadinier tu.. nak tak resepi.. hihihi

Isteri Encek Bard said...

typo error plak.. nak tahu resepi... pasti boleh merotii plak.. Insya Allah...

Iffah Afeefah said...

mjur stress dpt roti sketui

Zaidalifah Hussin said...

stress pon jd jugak roti, yg cam kita yg x reti ni lemau jew ler..

ƗƗaƗƗaƗƗaƗƗaƗƗaƗƗaƗƗaƗƗa

Citarasa Rinduan said...

kalau stress ubatnya memasak..mmg kita akan rasa nyaman gitu..
ahakss...

stok roti ayu ada lagi, jawapnya ayu tukar2 dengan cmg jer esok hari ya.

kalau nak tau.. bab potong roti tu, ayu lagilah kerap gagal.. hahha
sat potong atas, kecil dibawah..
sat kecil dibawah, besar ditengah..

hahhaha

Nora Talib said...

mmg terbaek la.....:)

JembalCastle said...

hai...best betul resepi-resepi kat sini...sangat tempting..tq