BEN ASHAARI

Saturday, January 28, 2012

UBI REBUS CICAH SAMBAL TUMIS IKAN BILIS...I LIKE!!

rsz_dsc_5247
Salam pagi Sabtu semua, apa khabar..Minta maaf sebab semalam mat tak sempat nak update blog, bukan takde bahan, bukan tak masak, tapi masa agak ketat. Faham2 sajalah si mat gebu tu, macam lah terlalu sibuk sangat, tapi sebenarnya memang sibuk. Dan kebetulan lepas Jumaat, Sis Linn datang bersama 2 orang anak beliau, terima kasih linn, macam tak cukup time je kan kita borak, macam isu, termasuk isu "anu"..i likee your new "anu"...sexy...pengsan >__<, haa tu mulalah geleng2 pala bila mat gebu sebut "anu", jangan terkejut, bila kami, mat gebu, ady budika, sis linn dan azman ahmad @ kasawari berbicara pasal "anu", ia merujuk pada kamera DSLR dan lens..ada faham adik maniss?. Ok, pagi ni nak share menu biasa orang kampung yang jauh dipendalaman macam mat gebu tu. Ubi rebus cicah sambal tumis memang all time favourite , nak2 lepas hujan..aduhh lagi terasa ke nostalgiaannya, hidang pulak dengan ayor kopi panas, letak pulak dalam set PML lama macam mat guna tu...nangess okeh!.. Mat tulis serba ringkas sahaja sebab menu macam ni tak payah resipi..

BAHAN-BAHANNYA :-)
Ubi kayu secukupnya
Sambal tumis sebagai pencicah, resipi di sini...

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ubi kayu dicuci, buang kulitnya dan kemudian kerat pendek2, jika saiz agak besar, belah dua setiap keratan, cuci sekali lagi dan toskan. Masukkan ke dalam periuk, isi air hingga ubi tenggelam. Letak garam (yang ni agak2 eks) dan rebus hingg ubi empuk. Jika ubi yang bagus, ia akan empuk dan berkanji.
  2. Bila empuk, toskan hingga kering. Jerang sekejap atas api bagi mengeringkan ubi, matikan api dan boleh hidangkan dengan sambal tumis. Kalau nak makan dengan kelapa parut + gula melaka pun boleh.

16 comments:

CitarasaKu said...

Salam en.Mat...hihi lucu panggilan utk Dslr tu. Mmg nak pengsan lah....apapun gambar en.mat tetap menawan.apapu kita tergoda dengan ubi kayu rebus cicah sambal mmg tak jemu.

Qasey Honey said...

asslm CMG...mmg sedap layan menu ni bile duk santai dpn tv...hehehe..mengoda sungguh

N'yue said...

dah la xmkan ubi kayu rebus... :(

mas saari said...

adoi! terliur sudah...
mana nak cari ubi kayu ni!!

Rosmaini Abdul Razak said...

adehhh...indah betui menu ituu..huhu

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaaaaaaaa...ni ganas punya entry...saja nak kasi akak marah la..mentang2 ai xda ubi...huh!

fatin amalina husna said...

huhu..x pnah rasa ubi kyu cicah sambal..slalu dok mkn cicah klapa parut jaa..bosan gak..haha..

Cik Oda Gelang said...

my peberet....pebret sangat sangat sangaaaaaaaattt!!!! eerrghh!

Lily Jaafar said...

Abg MAT memang BEST! terima kasih kasi ide BERNAS ini. Suke!!!!

Thx
Thank u
Terima kasih
Arigatok :)

maszull said...

assalamualaikum cik mat...wah bestnya ubi cecah sambal tumis ni... terasa nak carilah ubi petang ni nak wat minum ptg nanti...:)

Gee® said...

i like too...

piskemi said...

Nmpk sedap..teringat nostalgia masa kt kmpg zmn kecik2...sedapnye ubi rebus abah..:-)

Yatie said...

uwaaaaa terbaekkkkkk..ubi rebus mmng takleh di pisahkan dngn sambal tumis...mabelesssss...

cik chinta said...

plus kopi pekat. terbaekk

susumanis said...

sebenonyerr ni yang paling best..pizza pun kalah kan CMG :)

intandayani said...

lame tak mkn...meleh suda air liur ku

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.