BEN ASHAARI

Thursday, September 15, 2011

KUEH BULAN DARI COSWAY.....CONTEST DARI "EYRIQAZZ"..

DSC_1477_picnik
Salam petang semua..hari ni tak sibuk, tapi masak lewat...ntah lah mood takde. Ok ni nak share kueh bulan yang mat dapat dari teman abang mat...Thank you Mr and Mrs Teo. Kueh bulan ni halal, dari Cosway. Orang2 cina meraikan mid autum festival atau festival kueh bulan ini dan mereka memasang tanglung. Zaman sekarang ni banyak dah kueh2 bulan yang halal untuk dimakan. Mat pernah buat sekali sahaja dulu di sini, saja nak cuba2 bukan untuk tujuan berniaga atau sebagainya. Tapi tu pun ada juga yang nak membeli, bukan mat tak nak buat, cuma leceh dan masa tak mengizinkan. Jadi mat mohon sangat lah pada mereka yang berkenaan tak payah lah YM lagi mat dan tanya pasal kueh bulan, anda sila lah dapatkan kueh bulan yang halal, banyak terdapat di pasaran sekarang ni...harap faham yea....ini mat merayu nihh...dan jangan lah kata mata gebu ni menipu, cuBa anda fikirlah, setakat sorang nak kueh bulan, modal tu bukan lah hal besar, cuma masa tu. Mat sendiri bukan lah bersenang lenang duduk goyang kaki sambil mengahadap tenet 24 jam..... *_*


Kueh bulan Cosway ni datang dalam kotak yang cantik dan dalamnya terdapat 4 biji kueh bulan atau mooncake pelbagai perisa. Ada berintikan lotus dan merah telur asin, teh hijau atau green tea, inti lotus sahaja dan inti yang dicampur dengan kekacang. Kueh bulan tahan lama, kulit nya akan menjadi lembut dan lembap. Pada asasnya ia tidak lah mengandungi bahan2 yang diragukan, insya Allah...tapi bergantung pada pengilang...harap maklum..


Jika anda perhatikan permukaan nya bewarna agak gelap, ini kerana gliss telur untuk kueh bulan ada tu dicampur dengan sedikit kicap bagi menaikkan warnanya. Lagi pun rasa kicap tadi yang lemak2 masin akan menambah perisa kueh bulan tersebut. Mat sayang nak makan lah, sebab lawa sangat...bagi orang2 kita melayu, mereka masih rasa ragu2 dan satu tanggapan bahawa kueh bulan orang cina sahaja yang boleh menikmatinya..hmm itu terpulang, macam mat sendiri, kami memang ada darah campuran melayu + peranakan, tapi ada juga ahli keluarga mat yang tak makan benda2 macam....mat gebu?...selagi benda tu halal, dan tidak memudaratkan, aku makan tanpa was-was....Oh yea sebelum mat akhiri entri ni, nak war-warkan..blogger Enriqazz...mengada kan satu contest menarik di blog beliau di sini....sudi2 kan lah..terutama blogger2 muda yang kreatif dan punya banyak idea....jangan segan2 okeh...hadiah not bad..... Ok tu saja untuk kali ni, salam sayang dari DTS-MAT GEBU....

11 comments:

Luqman Hakim said...

wow bro...nampak sedap..tapi tak pernah makan...mak tak bgi hadoi

Sunah Sakura said...

hurmm...sapa la yang duk tanya tu..

ita citot said...

kuih bulan ni mmg ade yg halal. dan kuih bulan ni besh oooo... lemak2 cket. tapi biasanya makan sebelah jek. sbb beso sgt. takut muak dan tak habis. hehehee

||aLeaSaRa|| said...

thn lps kite part-time kat cosway..mmg laku kuih bulan ni...org india pun beli tau!kuih bulan yg dijual di cosway halal jadi bagi yg belum pernah makan tu,cubalah ye :)

Eyriqazz said...

nyam2...kuih bulan...favourite isteri...

thanks abang mat tolong promotekan contest tu? Mat gebu tak join ke contest Masterchef blogger dari Nuffnang tu? Kak ina kami dah paksa dia join,...dia sanggup..hik3

Sis-Lin said...

Yg Cosway punya, yg ada telur asin tu sedap! Mak Cik Rosnah suka yg pandan tu...hehehhee

Murah pun murah kannnn..dr nk bt sendiri tu yg byk keje dan pantang larang, silap2 dh penat2 x jd plk kuih bulan tu... :)

Maria said...

Mat,ada lagi k kuih bulan tu?

Maria said...

Mat,ada lagi k kuih bulan tu?

Maria said...
This comment has been removed by the author.
aimie amalina said...

penah ase gakk
bole tahan laaaa
heeeeeee

Fatin Mraz said...

im the 10333 follower!
=}

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.