BEN ASHAARI

Tuesday, August 9, 2011

BISKUT DAHLIA....MEKAR SEPANJANG ZAMAN.

Biskut Dahlia
Salam malam semua. Malam ni mat tak letak resipi apa yang mat buat untuk berbuka, yang tu insya Allah esok yea. Tapi malam ni saya nak re-post entri lama, tapi cerita yang baru, cuma gambar je lama punya. Bukan apa, masa untuk mat buat kuih raya belum sampai lagi, insya Allah 15 puasa nanti mat mula kan projek biskut raya pulak. Biasanya mat akan buat kek kukus dahulu, memandangkan ianya kek yang agak tahan lama. Lepas siap biskut2 raya, mat akan buat kek lapis pulak, tapi bukan lah kek lapis yang vogue2, cuma kek lapis biasa saja. Biskur dahlia merupakan sejenis biskut raya yang femes, sejak zaman nenek2 kita anak dara lagi. Hingga sekarang ianya mekar menjadi santapan ketika hri raya, kira biskut tradisi dalam kebanyakkan keluarga. Ada pelbagai resipi dan ada juga yang menggunakan marjerin. Pada mat, butter menjadi pilihan, kalau dulu butter GC, oleh sebab keraguan melampau, kita ganti dengan butter SCS atau Anchor....

Lepas tu ada juga yang tanya, CM u guna peralatan apa untuk buat biskut dahlia tu, jadi mat pun masukkan lah dalam satu entri dulu, gadget yang mat guna untuk membentuk biskut dahlia. Macam gambar atas tu, kalau anda nak tau, tu lah yang mat guna untuk buat biskut dahlia, tat gulung dan sebagainya. Ada juga yang tanya kenapa biskut mereka kembang dan hilang bentuk. Hmm, ada kemungkinan mereka putar mentega dan gula terlalu lama hingga kembang. Mat selalu putar setakat mentega dan gula sebati (lagi satu kan, mat suka guna gula aising), lepas tu bila letak telur, putar sekejap, jangan lama hingga kembang, nanti biskut jadi kembang. Tapi ini bergantung pada resipi. Ok mat saja lah tulis balik resipi biskut dahlia ni, walaupun ianya entri ulang tayang....Selamat berpuasa 10 Ramadhan yea semua....

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mentega (SCS atau Anchor atau mentega pilihan)
160 g gula aising (mat guna 140 g)
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla (mat guna esen rose)
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
  3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
  4. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...

32 comments:

Iffah Afeefah said...

onyang semperit ade

kakchik@ella said...

feveret forever ever ... bak sini sikit cik mat.

SNACK HOUSE said...

cantiknya......

JIJI YU said...

nanti kalo sempat nak bwk kueh tat nenas kat papa

Bayu Kenangan said...

dah start buat kuih raya ye... kuih dahlia memang lak lapuk dek zaman...

Sis-Lin said...

wah dh start buat biskut eh Mat? ermmmm

Mat Gebu said...

tak lagiii, ni kueh taun lepas punyaa..

♥ cik_farah ♥ said...

abg mat.. nak buat request nie..
ajar buat biskut cornflakes blh x? xmau cornflakes madu..
nak yang cmpur dgn cokletrise ke..
:)

Cik Ina Do do Cheng said...

salam singgah,

abang mat, cantik beno biskut bunga Dahlia tu. Cik ina ada menerai tapi dari resepi orang lain, nanti cik ina nerai resepi dari sini plak ye. minta izin ngan abang mat ye.

dillataib said...

setiap adunan ni agak2 bleh buat brape biji ye?kuih fav ni,nak buat byk2,bekal bawak balik hostel.:)

Ayda Abu Bakar said...

Dah penah try resipi ni untuk raya tahun lepas.. Sumpah sedap giler! 1st biskut yg abes dulu.. Tenkiu abg mat!

Abhamz said...

salam, kuih yg paling disukai selain baulu..

LUNA LANUN said...

terbaikkkk!!!!

LATEST ENTRIES
1. SIHIR Part 1- Cara Untuk Mengenali Tukang Sihir

azrinna said...

Tiba-tiba terbau harum aroma dahlia... biasa buat biskut minggu terakhir Ramadhan.

bersama kak Es said...

kue tahun ni tunjuk la buat step by step ... ok baby hahaha

jijasakura said...

abg mat, nie org panggil kuih samperit kan?

Mat Gebu said...

Kueh semperit selaunya panjang2 dan atas dia zig zag, kurang lebih macam bentuk atap zink..

senseiisya11 said...

Che Mat...nnt buat biskut Arab ye..
nk yg versi Che Mat nye:)

Nur68 said...

As'salam CMG. Ni salah satu sekut peberet kat rumah, dah 4 thn buat ni ikut resepi CMG...p)

::Miss Pikon:: said...

tiap kali buat mesti jd kembang. tahun ni nk try buat sampai jd. hehe.

Isteri Encek Bard said...

teringat mak ieb dulu suker buat ams aieb kekecik... tapi mak baut kaler pink

Rozita said...

cik mat , cetak tu sama cam sy punya... cuma bezanya yg saya punya tu selalu berabuk je sebab tak pakai..hehe...

wanna said...

cik mat...mana cik mat beli ek gadget dahlia samprit tu?

Ummi said...

Ya laaaa..ni nenek datang pakai kebaya, nak tibai biskut dahlia ko nih, mana-mana balang...bak sini nak bawak balik...Kejiiiii tayang2...mencisss...

gerhana luka said...

Che Mat resepi tu kalau tukar pada sukatan cawan berapa sukatannya ya? saya suka sangat biskut dahlia ni tapi tak pernah lagi buat sendiri kalau ada sukatan yg guna cawan best gak, guna sukatan gram ni rasa malas je sbb penimbang dah kena ketuk.

kelambu_nyamuk said...

tumpang tanya, golden churn tu kan disahkan tidak halal...bagaimanakah itu?

zuwaidah said...

sebelah utara, biskut ni dipanggil biskut samperit. kak zu cukup suka dan selalu tiap tahun wajib ada biskut nih..

shetaq said...

salam, en. mat. saya juga dah cuba buat biskut dahlia ni. memang terbaikkk~ tq for share :-)

lina_pg said...

salam CMG..pestaim jumpa rcp ni, terus melekat ngan rcp CMG.Mmg best.Tenkiu ya

Adzriel @ Liza AB said...

biskut yg menggamit kenangan kak liza zaman kanak2 dulu. kak liza guna acuan tembaga tu je kat sini http://www.adzriel.com/2011/06/rasa-rendah-diri-sebenarnya-kamu-juga.html

EnY YuSniZaR said...

Dah try!! thanks che mat. :D
http://enyiscooking.blogspot.com/2011/08/another-raya-cookies.html

Imma said...

Salam..tumpang lalu yer..nk tanya mna bli gadget set tuu..sy nk bli juga..letik picikt dgn jari..huhu..tkasih..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.