BEN ASHAARI

Sunday, July 24, 2011

NASI GORENG CINA....a.k.a....中國炒飯

P1300062
Selamat petang, huhu, ni sepatutnya entri sarapan pagi tadi, tapi sibuk2 sampai dah terlepas waktu sarapan pagi. Lepas tu mat nak letak untuk entri tengah hari, tapi ada gulai ketam pulak, rasanya gulai tu lagi sesuai untuk tengah hari. Ada baiknya letak petang, sekurang2nya kenalah juga untuk minum petang atau sarapan petang. Rasanya kerap sangat dah mat letak entri nasi goreng..tapi takpe, kan...dah benda ni menjadi salah satu santapan kegemaran rakyat Malaysia, Singapura, Indonesia dan Brunei juga...

P1300067
Kalau ikutkan ada pelbagai jenis dan gaya nasi goreng, yang gaya cina mestilah tak pedas dan sesuai untuk kanak2. Buatnya pun cepat. Satu lagi kan bab sayuran tu kita boleh letak apa yang kita rasa ok, mat letak traffic light capsicum, kacang buncis, daging ayam dan serbuk lada hitam. Mat guna juga kiub pati ayam, tapi yang ni optional, tak paksa letak...ok kita semak resipi...

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan nasi sejuk, dileraikan
1/4 biji ren capsicum, dadu kecil
1/4 biji yellow capsicum, dadu kecil
1/4 biji green capsicum, dadu kecil
5 tangkai kacang buncis, hiris halus
1/2 cawan isi ayam*
1/2 camca teh serbuk lada hitam*
Beberapa titik minyak bijan*(*disatukan)
Sedikit garam
1 biji telur, dipukul sedikit
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, cincang halus
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan
Sedikit minyak bijan (3-4 titik sahaja)
Kicap cair jika perlu

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan minyak bijan. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan daging ayam dan masak sekejap.Masukkan capsicum, kacang buncis, secubit garam dan kiub pati ayam (hancurkan), kacau rata.
  2. Tolak ketepi kuali, masukkan telur dan masak hingga keras, kacau rata dan masukkan nasi, gaul rata. Masak sekejap, rasa dan jika kurang masih, renjis kan sedikit kicap cair, kacau rata dan angkat. Tabur hirisan daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan

13 comments:

Nurhasliza Jeffry said...

Wawawa.. Buat saya lapo jerr.. =D

Deliah's Deli said...

kecur plak tgk nasi goreng ptg2. :)

y u y u Z u l a i k h a said...

laparrrr la pok cik mat tak berapa gebus :'(

JIJI YU said...

menggamit memori silam ni

bersama kak Es said...

anak2 memang suka makan nasi goreng cina ni... kalau kak es makan mesti nak sambal belacan sama itu timun :)

yg sayur traffic light tu suka sangaaattt

Alexandriana Alia said...

nasik goreng cina tak bape suka. nasik goreng kampung terpaling best!

ibundo said...

sedap mat...

aDie dALi said...

abg mat..leh suggest kat i tak.beras ape yg sedap? cap ape abg mkn hari2 nye? i nk pg beli tp byk sgt brand..adoi tq ye muahhhh

nineynur said...

salam singgah, adehh lapor lakk tgk ni :P

atnur @ Iza said...

nasi goreng cina nie favourite saya. :)

pencinta alam..lah pulak! said...

jumpe pon mkanan fav aku ni
esok jugak aku try..haha
tQ bro

Eleazar my name said...

Kampungan bahasa melayu ini

Eleazar my name said...

Kampungan bahasa melayu ini

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.