BEN ASHAARI

Monday, June 13, 2011

KEK NESTUM GAJUS....dan...GIVEAWAY LAGI!!...

P1280992
Salam malam semua, dah nak tidur ke, sebab aku ni kalau dah on mula susah nak stop, maka tadi lepas sesi geram, selongkar pantry, peti sejuk semua, nampak ada baki nestum dalam peti sejuk. Teringat mat dalam satu buku resipi, ada dia buat kek nestum gajus, dan gajus ada juga. Maka dengan tak berapa rajin tapi bersemangat, mat buat tadi, hmm not bad sedap dan lembut tapi mat rasa sedap lagi plain butter cake. Mat letak ni pun saja nak share, tak paksa sapa2 nak buat, tapi overall ok lah kek ni, lemak dan manis pun kurang sebab guna gula perang atau soft brown sugar.

P1290001
Mat buat 1/2 dari resipi asal, yelah bahan2 pun ada banyak tu saja, lagi pun banyak2 sapa nak makan. Sebab tak pernah mencuba kan, tu yang nak buat sikit dulu. Tapi buat 1/2 adunan pun tak juga jadi sikit, mat guna acuan bulat 8 inci. Kek dia lembut dan rasa lemak sebab ada gajus kisar dalam dia. Tambah pulak ada nestum. Oh yea terlanjur ni mat nak war2kan teman blogger ada buat "giveaway" di blog beliau di sini....Anda berminat boleh singgah tengok dan join sekali... Ok jom kita semak resipi....zassssssss...

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 biji telur gred A
75 gram gula perang @ soft brown sugar
1/2 camca besar ovallate
1/4 camca teh garam
1 camca teh esen vanilla
150 gram tepung halus*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan ayak)
75 ml susu segar
50 gram kacang gajus, kisar halus
80 gram nestum
80 gram mentega, dicairkan
Gajus untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak. Putar gula perang dengan ovallate hingga sebati, masukkan telur dan garam, putar pada kelajuan tinggi hingga pekat seperti adunan kueh baulu.
  2. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung yang telah diayak tadi, putar rata. Masukkan susu, putar lagi. Kemudian, gunakan spatula, masukkan gajus kisar dan nestum, kaub balik dalam adunan. Akhir sekali masukkan mentega cair, kacau rata.
  3. Tuang dalam tin dan susun gajus atasnya. Bakar 35 minit atau hingga masak bila diuji dengan cake tester. Sejukkan kek dan ayak dengan sedikit gula aising sebagai hiasan. Boleh hidangkan....

16 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

arghhhhhhhhhhhh! suka nyaaaaaaaaaaaa! nak try buat!

JIJI YU said...

arghhh,,pakcik mat gebu sudah bikin perut ini merana dikala menjelang tengah malam..
makasih pakcik..war2kan sal GA tu..esok start..ekeke..

yuyu hari tu kopaksa aku join..ni ko wajib join gak

bersama kak Es said...

sukeee gajuss :)
kunyah2 cam kek carrot ke Che matt ?
sedap je memalam kunyah kek

nak minta tolong gak promote entry Kak Es esok.

bersama kak Es said...

entry GA duet dengan jiji lah ni hehe

Izamir Ridzwan said...

@yuyu : buat la sekali tgk.. heheh nnt boleh beat pcm

Jemarioren said...

rajin tul masak memalam. lagi gebu kang

Andrik McVean said...

mesti kene telur grade A ke?

MAI a.k.a WAWA said...

woww nampak sedapnya :')

Sis-Lin said...

Mat...ko marah lagi ke Mat...ko jgn sedih2 ye Yvonne mati..tp Seth akhirnya berama Elena jugak...anak dia,Qadri pun cute comeiii :)

*larikkkkkkkkkkkkkkkkk

Myra Jay said...

Sedapnyer.. Nampak macam senang je nak buat, hehee nanti nak try ler.. "
)

Mat Gebu said...

@ yuyu - waaaa..ok ok, buat utk hubby nanti ok..Selamat Pengantin Baru Yuyu...penggsann >_<

@ jiji - sama, np, small matter jee.

@ kak es - ok esok yeaa...apa2 perubahan let me know.

@ izamir - alah tak yah nak beat2. pcm pun bukan pandai sangat masak2 ni.

@ jemarioven - hahahaha...memang betul tu.

@ andrik - kalau nak guna telur gred B pun boleh.

@ mai - hehe thanks, kena cuba baru tau.

@ myra - yep tak berapa susah...

Mas said...

rasa nak ambik jerk sepotong.....

Sunah Mohammad said...

sedapnye pcmmmmmmmmmmm... T_T

kakchik@ella said...

cik mat ... nak sebijikkkk ...

Ummiakid @ lily said...

CM nape le bila kek hasil sentuhan tangan Cm sume nampak mengoda iman makan...pos le ke kuantan sebijik...

SnowladieS said...

sy dah buat tapi suka hati je letak choc! hehe DTS ade resepi lasagna yg sedap tak? :)

http://applewhitev.blogspot.com/2011/10/kek-nestum-resepi.html

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.