BEN ASHAARI

Monday, June 6, 2011

DAGING GORENG ALA PATTAYA..

P1280744
Salam...anda kecewa bila blog kurang disinggahi pelawat, terutama blogger2 ternama dan femes?..Huhu jangan macam tu, yelah kadang2 blogger femes ni singgah blog kita dan tinggalkan komen walaupun sepatah perkataan, kita rasa macam dihargai sangat...macam nak pengsan lah pendek kata. Tapi itu pun nasib2, kalau mereka sudi, lagi pun istilah "silent reader" banyak diguna pakai, ianya berlandas kan kejujuran, satu memang betul mereka silent reader, satu lagi sebagai nak cover diri sendiri (maaf ini secara jujur, bukan nak perli siapa2). Jadi kita blogger2 tempelan, tak perlu risau dan rasa rendah diri terlebih...mat dah rasa semua tu dulu....rezeki ni kita tak boleh nak jangka, itu semua kerja Allah swt setelah kita berusaha sebaik mungkin. Hmmm.tu je, jadi mat share resipi ala2 siam pulak, sambil tu jangan lupa vote DTS kat sini...terima kasih yeaa..

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram daging batang pinang, hiris nipis, lebar2, cuci dan toskan
1/2 cawan hirisan rebung jeruk (optional, tapi mat letak)
1/3 biji red capsicum, didadu
1/3 biji green capsicum, didadu
1/3 biji yellow capsicum, didadu
1 genggam daun selasih (sweet thai basil)
1 biji bawang besar, hiris bulat
1 camca besar sos tiram
1 camca besar sos cili thai
1/2 camca teh gula
Sos ikan secukup rasa
1 camca teh tepung jagung + 2 camca besar air = kacau rata
2 biji cili merah*
8 biji cili padi*
3 ulas bawang putih*(*tumbuk halus)
1/2 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk halus hingga harum, tambah cili sos thai dan sos tiram, kacau rata. Masukkan daging, kacau dan masak hingga daging kecut. Tuang sedikit air dan dan biar daging lembut.
  2. Masukkan rebung, semua jenis capsicum dan bawang besar, gaul rata masak sekejap. Tambah sos ikan gaul, masukkan bancuhan tepung jagung. Masak hingga pekat. Akhir sekali tambah daun selasih, gaul rata. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat...

19 comments:

CT NoArIzAh ArIs said...

Assalam CMG... daun selasih tu bhn utama yg kena ada ke utk resepi ni ?

JIJI YU said...

kalo blogger masyhor datang komen..pergh mau meroyan tuan blog..hehhe

Mat Gebu said...

@ CT - yea sayaaa..sebab influence more to thai recipe jadi harus ada daun selasih, tapi kalau nak omit pun ok, ganti dengan daun ketumbar..ok kot..

sarah-najwan said...

nati saya nk try buat resepi ni..yg pasti daun selasih xde dan saya mmg xpenah guna dan xtau daun selasih tu guaner..huhu

**bab blogger femes emes singgah kat blog tu..bg saya mmg satu penghargaan..hehe.

Ida,Japan said...

sedap...sudah pasti sedappp kalau air tgn CMG yg buat..tu belum pernah rasa lagi

auntacu81 said...

Salam, kalau daun selasih tu tukar dengan daun limau purut boleh tak agaknya?

Wan said...

perhhh nmpk sedap tu CMG, tp saya blom penah guna daun selasih dlm masakan. nti nk try lah cmne.

Jom tgk (Video) Prema Yin: Uols Tgk Sndri Video Ni Unsur Lucah Ke Tak?

Misteri E.coli Bakteria Suka Wanita

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahhh membuatkan perutku tiba2 saja lapar.

Sunah Mohammad said...

yang ni kegemarannnn's saya nehhh~ hehehe..

shinobee46 said...

OMG. this is delicious!

AI said...

- baru ku tahu...bile dah ade blog...dan ade org komen...hehe...rase sronok ek...

- bile tgk '0 komen'...alaaa xde org nk bace ke...hehehe

- tapi saya suke komen org nye blog...

Sari Yusa Ibrahim said...

hik2, macam sayalah tu, kalu CM dtg rasa nak pitam, hehehe

Qaseh dalia adelia said...

macam senang je neh..bese goreng daging bodo2 je hik2.. buh bwg jep

Budak Botak said...

Adeiiii, sedap sungguh nampaknya...

Entry terbaru -> Gambar2 Menarik Menggunakan Sudut Dan Masa... (",)

bersama kak Es said...

biasanya kak Es buat kari daging letak rebung memang sedap. Boleh try resepi ni sebab rebung baru tumbuh ni 2 3 batang ... tapi kalau tak jeruk ok ke CMG ?

Traffic tinggi dari CMG kalau takkomen pun... ku tahu kehadiran mu haha( kalau org lain klik pun kira CMG gak la yg sampai hahaha )

zuwaidah said...

one of my favourite nih....sedap

Mat Gebu said...

Terima kasih..rebung tu kalau yang segar pun sedap, tak payah jeruk punya, lagi pun yang jeruk tu bau dia kuat, nanti lekat kat jari...

gadisBunga said...

saya meroyan sampai sekarang sebab CMG penah promot dan penah komen kat blog saya. :D

Miss Ran said...

kalau blogger pemes dtg mkne nye de naik setapak blog kite tu..hehe


pcm byk bende takde...sedap sgt ke sunah?