RENDANG IKAN PARI....dan.... EQBAL Z "GA"..LAGI!! - Dapur Tanpa Sempadan...

Wednesday, May 4, 2011

RENDANG IKAN PARI....dan.... EQBAL Z "GA"..LAGI!!

P1280013
Salam semua, huhu..bz lah hari ni, walaupun ada sedikit masa ber YM dengan jiran dan kekanda Ummi. tapi aku tetap bz, jangan tatau laptop dok diam dimeja dapur, sambil2 masak, sambil2 siang ikan semua boleh nampak apa yang berlaku, tu pasal orang ingat si mat tu "tak de keje agaknya"...tapi mana yang terlepas padang tu minta maaf yea. Patutnya ni n3 jam 2.30 petang tadi, tapi ada hal yang tak boleh nak dielakkan..huhu, menyampah okehh...terpaksa jee. Malas dah nak cerita kasi hilang mood guaa nak tulis N3 siaa.. Pagi tadi mat blurr, tatau apa nak masak dengan ikan pari, tapi sorang teman FB "Salmie Yana" cadangkan mat buat rendang, letak kacang panjang..waaaaaaaa..very the good idea kan, tapi kacang panjang elek, aku belasah je ikan pari semata2...sedapp lahh. rendang tu, pedas dan berperisa...thanks Salmie...ehh ada satu hal lagi, cer tengok bawah ni...

Waaaaaaaaaaa...cute kan, Give away lagi dari sorang jejaka bujang, tampan dan bergaya ...makcik2 kantin apa lagi, ada anak dara?...Pandai memasak?...haa boleh isi borang B/15 yeaa...boleh ambik kat kauter A..hahah..gurau je. Eqbal Zack @ Dr Eq, melaksanakan satu lagi Giveaway di blog beliau di sini.... Bermula 3hb Mei 2011 dan berakhir pada 13hb Mei 2011 (Jumaat) jam 11.59 pm...peserta dikenakan syarat2 mudah...mudah sangat..cikenn beb!!..Cepat join, tak de nanti mat gebu sapu semua...melopong korang!!....Ok masa untuk resipi pulak..

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram ketulan ikan pari
2 helai daun limau purut
1 batang serai, dititk
1 keping asam gelugor
2 helai daun kunyit, hiris halus
1 cawan santan
1 camca besar kerisik
1/2 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa
1 cawan air

BAHAN KISAR HALUS :-)
30 tangkai cili padi hijau
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai, hiris halus
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
2 biji buah keras
Sedikit belacan
1 camca besar ketumbar
1/3 camca teh jintan kasar
1/3 camca teh jintan halus

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan pari dicuci bersih, perap dengan jus limau nipis dan sedikit garam selama 10 minit, cuci kembali dan toskan. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus bersama serai titik dan daun limau purut hingga wangi, tuang air dan masukkan santan, kacau dan biar mendidih.
  3. Tambah kerisik dan juga asal gelugor. Masukkan ikan dan masak hingga pekat. Tamba garam secukup rasa dan juga gula melaka. Masak dengan api kecil hingga pekat dan kering.
  4. Masukkan hirisan daun kunyit dan gaul rata. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan nasi panas dan lauk2 lain..

19 comments:

  1. tertarik ngan tajuk..
    x penah masak ikan pari buat rendang lagi ;)

    sedap ye bang mat..msti coba ni!

    ReplyDelete
  2. idea kreatif..nmpk menarik tertarik kau memang da bomm

    ReplyDelete
  3. tak penah sy makan rendang ikan pari,. tapi nampak mcm best jerrrrr

    ReplyDelete
  4. menarik la mat gebu, lps ni mammaolyn nak try, tp guna ikan lain la kot..hhuhu

    ReplyDelete
  5. wah222 akhirnya menjadi juga masak rendang ikan pari tu yek..:)

    ReplyDelete
  6. laaarrrrr akak pun lauk ikan pari gak arini..cuma masak lain je...hah3 masak asam pedas jek...kalau lewat sikit tadi leh cuba gak wat rendang ikan pari ni...takpe, kat esbok tu ada lagi ikan pari..leh cuba lenkali....terliur je tngk..

    ReplyDelete
  7. tu diaaaaaaaaaaaaaaaaaa....da siap dahhh..patutlah senyap je hari niii....bedah ikan pari rupanya...

    ReplyDelete
  8. biasanya ikan pari Cik Siti buat asam pedas. ini first time dengar rendag ikan pari

    ReplyDelete
  9. alaa... mg tak yah la join ga tu... kasi ga ke kitorang ni je... semangkok rendang ikan pari tu ke... hehehe...

    ReplyDelete
  10. Ikan pari hancing la Cik mat kalau tak kena masa belinya..hehehe

    ReplyDelete
  11. Ikan pari hancing la Cik mat kalau tak kena masa belinya..hehehe

    ReplyDelete
  12. Waaaaaaaaaaaaaahh adinda watkan kanda rendang pari eh...kanda suka, sukaaaa....naaaakkkkk....Boleh cecah dgn ketupat tak dinda? hehehehe..kena tanya dulu, takut fengsaan seminggu sbb sedap sgt nampak tu..heheheh (*dah ok dah ko punya itu mende mengong tuh?? hehehe)

    ReplyDelete
  13. salam..terima kasih banyak2 MG...terselit juga nama eqbalzack kat entry MG ni. hehe

    ReplyDelete
  14. Salsm mat anje nk minta izin nk share kt wall anje bley

    ReplyDelete
  15. Salsm mat anje nk minta izin nk share kt wall anje bley

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.