BEN ASHAARI

Sunday, May 29, 2011

OHH KUPANG REBUS,...MANISNYA ISI MU!!...

P1280579
Salam semua, bertemu lagi dengan mat gebu. Cuaca mendung tapi tak delah sejuk sangat, suam2 je. Hari ni mat tak masak yang berat2, cuma masak yang ringkas, mudah dan tak banyak karenah. Bila tiba musim cuti, mulalah majlis perkahwinan menjadi agenda utama. Sejak semalam lagi dah ada. Ok ni hari nak letak entri kupang rebus, senang je kan, tapi rasa dia aduhhh...sweettt sangat, berbeza dengan isi kupang yang tak de kulit tu. Semalam masa pi beli barang dapur, singgah pasar basah dan jumpa kupang berkulit, sekilo RM 3, jadi mat beli 4 kg = RM 11, mintak RM 10 tak dapat,..huhu...Banyak kan mat beli, alah bila dah ambik isi tak delah banyak mana dapatnya...


Kata orang kalau nak beli kupang, kerang, ketam kena beli masa bulan gelap, masa tu isi dia akan penuh. Kalau bulan terang, isi agak kecil dan kecut, wallahhualam. Kalau sedap, kupang ada kaler oren2 macam gambar kiri tu, kata orang tu telur dia...hmmm...sedap kan. Haa satu lagi tapi ini bagi keluarga kami lah yea, orang lain mat tatau, kupang kan ada bahagian yang memiliki seketul benda warna hitam kan..Mat selalunya akan buang, ntah rasa macam tak bess nak makan kalau benda tu ada. Isi kupang tadi boleh dipelbagaikan kegunaanya...Pstt...cuba anda baca N3 dari blog sunah nihh....LELAKI wajib baca...serius..klik sini... Lepas tu undi pulak DTS kat sini....tak lupa jiran mat di sini....Terima kasih semuaaa...

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 kg kupang segar, cuci 2 - 3 kali hingga bersih dan toskan
3 ulas bawang putih, hiris halus
2 batang serai, dititik
1/2 cawan air
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali besar. Tumis bawang putih dan 1 camca teh garam, hingga berbau harum. Masukkan kupang tadi dan serai, gaul rata. Tuang air, gaul lagi dan tutup kuali.
  2. Masak 20 minit hingga kupang terbuka. Matikan api, bila sejuk boleh kupas dan dimakan bersama sos kegemaran. Isi kupang boleh disimpan dalam peti sejuk untuk kegunaan kemudian.....

12 comments:

~..Lesung Batu..~ said...

sedap ey pcm?? ina tak penah makan kupang..hihihi

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh dpt kupang segar ye cik mat.klu musim kupang , selalu lalu kat tangkak byk mereka jual tepi jln.

mcm ni lah said...

resipi yg ringkas,. kat sini payah nk jumpa kupang,.

Pembawa_Wacana said...

Panggil kupang rupanya.... Dah lama pikir....tak ingat nama benda ni masa makan dinner haritu.... ingatkan Lala.... :)

Pn Kartini said...

Cantik digambar..
ermm...
tapi mmg tak pernah makan!
aduhai:)

yad'z said...

wuuu... tak ley makannn.. elergikkk.. huhuhu

Ummi Alesya Sofea said...

greng pedas pun sdp..buh cili byk2,mmg meletopsss!

ShashaCatering said...

Nampak sedap betul kupang ni.
Saya pun tak pernah makan kupang. Kalau ada kupang nanti boleh la try ni ;)

mamawana said...

Assalam

sedapnyer kupang...cantik foto, terlioq laaa pulak.

http://lautkasih.blogspot.com/

azila said...

nak..nakkk..tp btol ker kena beli masa time gelap?heheh

Sumayyah Mohd Idris said...

ohh kupang... sedappnyeeerr. nih ada 1 link boleh buat delivery kupang: https://www.facebook.com/kupangwarisan

wahida wan said...

hye encik blogger, tahu tak bila musim kupang ni bertelur? ni esaimen ringkas just nak tahu hihi

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.