BEN ASHAARI

Sunday, April 10, 2011

ORANGE AND POPPYSEED MUFFIN.

P1270282
Assalammualaikum, selamat malam....sihat ke semua..Ok?. Malam ni mat share satu resipi muffin tapi kurang lebih macam cupcake pun ada. Orange and poppyseed muffin. Boleh lah kalau nak buat untuk anak, atau jamuan kecil. Juga sesuai untuk minum petang ke, atau majlis2 keraian kecil-kecilan. Psstt...nak bagi tau ni, blogger2 masak Singapura mat tak sarankan letak poppyseed ini, takut kang melanggar undeng-undeng negara anda..setau mat poppyseed atau kas-kas ni haram di sana, pernah dulu sorang blogger masak2 berbangsa cina ni tulis di blog beliau, polis bahagian narkotik Singapura pergi rumah dia dan rampas biji kas2 dan suruh delete semua n3-n3 beliau yang ada menggunakan poppy seed....huihh bahaya gak kan sana....


Poppy seed atau kas2 telah menjadi bahan rempah ratus dalam kebanyakkan masakan kita orang melayu, ianya memberi rasa lemak dan seakan2 kekacang pada masakan kita. Dalam rempah kurma kalau kita perhatikan ada juga dicampur kas-kas. Resipi ni akan menghasilkan 14 biji muffin bersaiz sederhana, kalau buat jumbo saiz mungkin dalam 8 atau 10. Dalam n3 ni mat buat 1/2 adunan je dari resipi di bawah ini, dapat lah 7 biiji. Ianya lembut dan bau orange tu sungguh menyegarkan. Rasa nya pulak lemak2 manis dan ada sedikit rasa kekacang dari kas2 itu sendiri dan juga serbuk kacang badam yang digunakan...Ok cerita banyak pun penat...jom semak resipi pulak....psstt banyak kan bahan2 dia,..hehe.

BAHAN-BAHANNYA :-)
125 gram mentega
125 gram gula perang @ soft brown sugar
1 camca teh ovallate (boleh ganti dengan mayonnaise)
1 biji orange, parut kulit dan perah jusnya
2 biji telur gred A (pastikan bukan telur tiruan yea)
150 gram tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
10 gram susu tepung*
1/4 camca teh garam halus*(*disatukan dan diayak)
15 gram poppy seed @ biji kas-kas
25 gram serbuk badam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan bahan2 yang diayak bersama biji kas2 dan serbuk badam. Gaul rata dan ketepikan. Panas oven pada suhu 180C, sediakan muffin pan dan alas dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras.
  2. Putar mentega, gula perang dan ovallate (@mayonnaise) hingga berkrim. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang. Pada kelajuan perlahan, masukkan bahan no. 1 berselang seli dengan jus limau. Putar rata.
  3. Isi 3/4 penuh dan bakar 25 minit atau hingga kuning keemasan. Sejukkan muffin atas jaringan sebelum dihidangkan...



28 comments:

Noraizam said...

uuuiish sedap...sedap..sedap
nyerrrr.....
http://periuktanah.blogspot.com/?expref=next-blog

Bella Bell said...

tiba2 rasa rndah diri sbb xpndai masak sgt..hehhe...

sedapnya..nyum3~~

AdyBudika said...

macam kek pisang!!!

Mat Gebu said...

@ BELLA - UIhhh..jangan macam tu...tak perlu rasa rendah diri..pcm pun bukan pandai sangat..setakat boleh2 saja..

FaKArePa!n said...

sedap benor nampak muffin tu cik mat.. hehe

Jom baca..
Setahu Aku Susuk Itu Haram

nor64 said...

Askm Mat,

gebussss...akak sukeeee....bolehlah buat pulak lepas ni...

Wuucin Kimora said...

nyum2!! gebu jer ;p

Nursham said...

wow sgt cun muffin ni...kagum sekejap saya tgk :P and baru tahu mayonis boleh ganti dgn ovalette menarik tu...

Diya Edhayaa said...

sdapnyeee... pnah try wt yg instant je. nk try la nt resepi ni.. hehe

Citarasa Rinduan said...

tu dia....bila cik mat buat muffin...tak boleh nak kata apa dah...


terbaik lah

PS: aduh..bahayanya orang singapore eik??? kesian gak depa nie..so kalau nak makan...masuk malaysialah

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

Nyummy..memang sedap...

ni ada entry untuk Pak Mat Gebusss..

KELAS BASIC CUPCAKES~PESANAN UNTUK MAT GEBU

Rima said...

Cik Mat
Tu sebab harus pakai itew word "mohn" if not ade orang ketuk pintu pulak hehe

Muffin mu cantik kejadian nye.. i loike!

miszlullaby said...

suke sangat dgn muffin! nyum2 =)

Mas said...

perhhh...gebunya mapin...

Mas said...

perhhh...gebunya mapin...

Ctnaemah said...

CMG..baru tau kas-kas ni haram kat S'pore...Selalu beli premix orange poppy seed aje klu nak buat muffin...heheheh

mynameismy said...

slmt pagi PCM! dah bekpes ke? hehe

Gee said...

tq che Mat, nmpk sedap betul ni.. balik keje karang nak bikinlah :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

lorr.. rupanya poppy seed ni = kas kas yg indian selalu guna utk masak lauk pauk tu ye mat? hmmm ada dpt resepi kari kambing mamak yg letak kas kas.. tp tak tau mana nak cari kas kas tu.. padahal dlm esbox ku ada dah stok poppy seed ni.. hehe..

rasanya aunty yochana yg pernah ckp pasal rumah dia kena serbu ngan polis bahagian narkotik sbb ada poppy seed kat rumah dia.. betullah tu.. salah eik kat s'pore benda nih.. tp kat sini ok pulak ye..

Fauzie Jasmani said...

Singgah sini..salam kenal..i follow..

Latest Entry : Jom ExChange Link dengan Blog UpProfits!

little daisy said...

salam cik mat...

geram nyer tgk muffin orange poppyseed nih. nmpk gebu jer! saya suka jgk ltk poppyseed nih dlm muffin, tp dlm masakan lain tak pernah try plk.

MeL@ti said...

Upgrade your Streamyx to Unifi now till June 2011 for FREE INSTALLATION (after June 2011,installation fee will be RM200).PM me for registration & subscription process.It easy to subscribe without go to counter.TQ

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

ermm mengenyangkan muffin ni...nak copy resipe ye CMG..tq tq

humairah said...

cik mat, nak tanya sikit ovollete memang boleh ganti dengan mayonis ke.

apa fungsi ovellate ye?.

saya budak baru belajat jadi tak tahu sangat.

terima kasih atas info2 CMG sebelum nie

CIKU said...

sedapnya..terliur ciku..kena buat ni..test test

Jeely jelly said...

mmg saye amek resepi pasni wat lah.. dh byk cup cake cik mat gebu saye try :)
cmne ye nak wat muffin merekah macam kenny rogers punye muffin tu :)

♫♪ ATHIRAH NASFI said...

salam uncle, kita dah cuba tadi.. wuwuwu sedaaapp sangat! cuma kita tak taruk yang poppyseed tu sebab tak jumpa. yang 5 hangus sebab bakar lama sangat, yang enam lagi ok. hihi.. sedap! this is my first try on muffin, doing that by my own dan sangat lazat. hihih. thanks uncle. nak try banyak lagi lepas ni resepi kat sini :))

puding karamel said...

Sy baru je bli adunan segera muffin perasa oren + popy seed NONA..sbnr y bli rmh sy bc kt kotak y bru prasan de kndungan poppy seed..mula sy musykil boleh mkn ke x sbb de poppy seed..stahu sy poppy 2 sjnis tumbuhan tuk proses ddah..puas sy tny pndpt kwan2.dorg pon x pasti..tp ble cek mat wat resepi mgunakn popy seed ni sy rse lega n yakin..mkna y x de efek pe2 la ye..knak2 pon boleh mkn la?bkn pe ank2 buah sy suka sgt mkn muffin/cupcake tmasuk mak buah nya(saya la hehe)..lau x de efek boleh la sy wat esok..tq cek mat for info..tjawab sdhh psoalan n ktakotan sy :-)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.