BEN ASHAARI

Saturday, April 30, 2011

NASI LEMAK ....BUAH BIDARA....

P1270911
....Sayang selasih hamba lurutkan, Buang emak buang saudara, Kerna kekasih hamba turutkan.. Ni salah satu pantun melayu yang mat tak berapa nak setuju, apa2 perbuatan kita jika tak dapat restu mak ayah, tak berkat...betul tak?. Salam morning Sabtu. Apa khabar anda disana? Sihat?..Mat gebu biasa2 je, walaupun aku belum tidur lagi..Hahh!!, belum tidur?...hmm itu lah, mat tak boleh nak lelapkan mata dari malam tadi. Pagi tadi dalam jam 4, siap2 mandi segala, cuci baju dan mula lah plan sumthing for bf (breakfast okehh..bukan "boyfriend" plak...erkkk!!),panas...panas, jadi isu kang..cehh. Lepas mat tengok apa2 bahan yang ada, hmm terus lah masak nasi lemak, waahhh berprofile tinggi lagi...sambal pulak mat buat sambal sotong kembang...aduh makin kembang lahh aku macam tu..nahee..nahee....takmo!!!...

P1270913
Mat guna beras basmathi, selain nak sukat senang, jadi dia pun lawa, panjanggg dan menawan jee. Tapi kan mat buat simple, tak de ikan bilis goreng, kacang goreng semua.Hidangkan dengan ikan kukus ipoh mali yang macam kat n3 nie. Jadi dengan rasminya mat tak masak tengah hari dan tak de lah n3 lauk pauk yeaa...pstt mat gebu alone nih..aduhh, nak tidur tak boleh sebab "pantang"..hmmm cuaca pun mendung, nak hujan...huhu...Ok lah kita semak resipi mudah..

BAHAN NASI LEMAK :-)
4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 30 minit dan toskan
6 cawan santan
1 helai daun pandan, disimpul
1 inci halia, dititik
1 biji bawang besar, belah 4
3 ulas bawang putih, dititik
Sedikit garam

BAHAN SAMPINGAN :-)
Sambal tumis (terpulang samada nak sambal tumis sotong, ikan bilis atau udang)
Hirisan timun
Telur rebus @ telur mata kerbau
Ikan atau ayam goreng (optional)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Beras tadi dicuci dan rendam 30 minit, kemudian toskan. Masukkan ke dalam rice cooker, bersama2 santan, bawang besar, bawang putih, halia, daun padan dan sedikit garam, kacau rata2 dan masak seperti biasa hingga nasi tanak. Kemudiam gemburkan nasi dengan chopstick. Biar suam.
  2. Senduk nasi dalam pinggan sesuai, hidangkan bersama bahan sampingan...hmmm sedap okehh!!..

13 comments:

OKED chokelat said...

td rasa nak diet makan roti ja..tp sb menu ni...nak amek periuk nasi karen masak nasi lemak...huuhuhu...

mia.lia said...

letak helba lgi sdp.. hehe.. :P

joegrimjow said...

apa ni carbo tinggi masa breakfast
hehe

Umar Faruq said...

woah.. nyesal masuk sini time lapar.. trus perut berbunyi2.. hehe..

PCM dah sehat ke? demam dah ok?

Mat Gebu said...

@ dato joe - patik hanya menurut perintah..ingat nanti nak buat kueh akok, taik itik, jala mas dan cek mek molek...

@ umar - ok dahh...walaupun tak tidur lagi nih..

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

dah lama tak buat nasi lemak... meriah nasi lemak che mat...siap sotong kembang lagi...

rajin sungguh...betul ke nak buat tahi itikkk...nak resepi...^__^

Shafiq Hashim said...

Cuba Buat Nasi Lemak Pucuk Lamuni, Baik Untuk Kesihatan Dan Sedap..Mat Gebu Biasa Dengar?, Kebiasaannya Nasi Lemak Pucuk Lamuni Makanan Kampung Tetapi Baik Untuk Kesihatan Wanita Yang Selepas Bersalin..

SiS NaD said...

SaLaM aBG MaT...

WaH!~ NaMPaK SeDaP...

Nieza said...

wahhh sedapnya! Menu kita samala cik mat saya buat nasi lemak sambal sotong juga tapi malas nk n3...hehe

fazrin2211 said...

mana buahnye?hihihi

Panglima Muda said...

buang emak buang saudara, nasi lemak saya turutkan.........cam mana.. makan aja beb jangan fikir fikir

miszlullaby said...

salah tu encik panglima muda...sepatutnye...

ajak emak ajak saudara, nasik lemak cik mat kite kerjakan! hehehe =D

ShashaCatering said...

Cik Mat pantang apa ni sampai tak boleh tidor?

Nice nasi lemak ;)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.