BEN ASHAARI

Monday, April 11, 2011

IKAN REBUS CICAH SAMBAL AIR ASAM BUDU!

P1270324
Sedappppppppp.....serius, mat gebu makan sorang jeee...yang kat atas ni. Tapi tu tekak mat lah, kena dengan nasi panas kan..aduhh, tak boleh nak kata apa dah. Itu sambal air asam tapi mat campur BUDU...yang tak makan tu...sori!!...eh tapi boleh omit itu budu, pandai2 lah oter yeaaa. Mat guna ikan Japanese Mackerel yang bebas radiasi okehh... Tapi guna ikan tongkol pun sedap. Ikan lain mat tak pasti lahh, kalau ikan kembong pun sedap gak. Ikan tenggiri pun bolehh, janji ikan banyak daging punya. Meleleh tak tengok limau kasturi tuu..hadoii, yang ngandung2 tuu minta ampon yea, tak sengaja ter menggoda u all pulak..pstt Puan Azila..amacam?...hehe.. Ok jom semak resipi..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan japanese mackerel, dikerat 4, ikut saiz ikan
1/2 inci halia, hiris
3 ulas bawang putih, dititik
1 keping asam gelugor
Sedikit garam
Air secukupnya

BAHAN SAMBAL AIR ASAM BUDU :-)
20 biji cili padi merah siam
2 biji bawang merah
1 inci belacan
Gula secukup rasa
1/3 cawan jus asam jawa
4 - 5 biji limau kasturi, ambik jusnya
1/2 cawan "BUDU"...
Hirisan bawang besar, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK IKAN REBUS :- Masukkan semua bahan kecuali bawang untuk hiasan, ke dalam periuk bersama ikan, tuang air secukupnya dan letak sedikit garam. Didihkan dan biar hingga ikan masak. Matikan api. Biar kan sekejap.]
  2. UNTUK SAMBAL AIR ASAM BUDU :- Tumbuk cili padi, bawang merah, belacan hingga hancur dan lumat. Tuang budu, jus asam jawa dan jus limau kasturi. Tambah gula sebagai pengimbang rasa. Jika ok boleh hidangkan bersama ikan.
  3. PENYEDIAAN :- Toskan ikan, letak dalam bekas sesuai, curah sedikit sambal air asam budu atasnya, tabur hirisan bawag besar dan hidangkan bersama nasi panas....hmm

18 comments:

AdyBudika said...

nak T_T

Noor Adibah Binti A.Latif said...

waaa.. ade BUDU! sedap nye.. huhu

Salmiah said...

tak reti makan budu. tempoyak reti ler.. errr... ke sama jer?

Firdaus Kasim said...

busuk tapi sedap.. haha

Entri terkini :
Pasangan kekasih terlanjur di Hulu Selangor tanam bayi hidup-hidup

beeha ben said...

sedap nye....makan dengan nasi panas ...hee...

ida @ 1001resepi said...

Salam Mat,

Sedap sangat nampak lauk kat atas tu...kakida ni tak pernah sekali pun makan budu...macam mana rasanya yek!

tapi kakida ni hantu tempoyak...tambahlah tempoyak baru...Mat makan tempoyak tak?

EJA said...

alamak saya peminat no 1 budu.. sedapnya terliuq saya..dah follow follow saya balik tau www.menulisdenganhati.blogspot.com

Nobita Sensei said...

perghhhhh. tak boleh tahaaaaannn.

Nobita Sensei said...

pergghhhh. tak boleh tahaaaaannn.

Mas said...

perhhh..compom mak mertua lalu pun tak perasan...

fazrin2211 said...

gemok camni

n o h a F i z a said...

even tengah kenyang sekarang still kecur gak ayaq liur baca en3 ni...dapdapdap

Liza @ Adzriel AB said...

terliur

Shasha said...

Wah! Ada budu. Ni yang saya suka ni ;)
Thanks for Sharing Cik Mat.

akuanakpahang said...

Salam, pergh kalau kena budu terus boleh kecek klate :)
New Entry "Gambar : Helikopter terhempas di Dataran Sibu."

Badrul Hisham Abdul Kahar said...

sodap tu...CMG...kalau letak dlm Queen Anne...mesti lagi menarik
http://budgetcorner4u.blogspot.com

eelobor said...

memang terbaik dan menyelerakan lah cik mat

azila said...

okies en.mattt..ptg ni gakkkk zla buat spt yg dijanjikan semlm:)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.