BEN ASHAARI

Monday, April 11, 2011

DAGING MASAK HALIA "MELELEHHH"...

P1270299
Salam semua, mohon ampon dan maaf sebab keterlewatan meletak N3..tapi kan hmm ada ke yang kesah kalau mat update ke tak...yelah kan kita ni siapa lahh...ada tak de sama jee...huhu, hmm tak pelah petang ni mat kongsi satu masakan ringkas untuk anak2. Mereka suka masakan yang ringkas, dan kita pun senang nak masak tak banyak karenah. Orang dewasa pun suka masak macam ni, makan dengan nasi putih atau pun bubur nasi...aduh memang kenakan, kenapa yea mat letak nama daging masak halia "melelehh"...hahah saja sebeb mengenangkan perkataan "meleleh" tu yang begitu sinonim dengan jiran mat dalam Vlog pertama beliau dulu...kann Yuyu Zulaikha... ok jom semak resipi sempoi sangat nihh...

BAHAN-BAHANNNYA :-)
400 gram daging batang pinang, hiris
2 inci halia muda, hiris nipis
1 biji bawang besar, hiris
4 ulas bawang putih, dititik
1 biji cili merah, hiris
1 1/2 camca besar sos tiram
3 camca besar kicap cair
Secubit gula
Hirisan daun kuchai untuk hiasan
Hirisan cili merah untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Cuci daging dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis halia dan bawang putih hingga harum, masukkan daging dan goreng hingga daging berubah warna. Masukkan sos tiram dan gaul rata.
  2. Tuang air secukupnya dan masukkan kicap cair. Biar mendidih dan daging empuk, masukkan hirisan cili, bawang besar dan secubit gula. Masak hingga bawang lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  3. Tabur dengan hirisan daun kuchai dan juga cili merah tadi. Hidangkan segera bersama nasi hangat atau pun bubur nasi....

22 comments:

mizzkechique said...

kalau mkn ni cnfrm sy akan burpp sentiasa...

kakchik@ella said...

kakchik copy resepi eh .. nk try nnti.

Fyqa said...

nak try. tapi tkot lak laen rasanya..huhuhu

aDisH.sHidA said...

terliur cheq....

mcm ni lah said...

mane la dapat mangkuk ngan piring tu,. mesti mahal kannn...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahhh nmpk sgt2 sedap..tak pernah mkn lagi ada letak sos tiram cam ni...tq CMG

rosmalisa binti mat isa said...

cedapnyer!!!!

Salmiah said...

CMG, saya selalu kalau dah tumis segala bagai, terus masuk pressure cooker. nak cepat....

akuanakpahang said...

Salam CMG tengokkan ramuannya aje dah cair air liur kalau tengok gambarnya sah leleh air liur :)
New Entry "SAH: Tiada Telur Ayam Tiruan Di Negara Kita - Jabatan Veterinar"

mynameismy said...

lazat berkrim disukai ramai!!!

azila said...

salam en.mat...sedap tu mmg sedap..tp hasrat terbantut nak makan daging sbb ader org xleh makan..huhuh

Isteri Yang Comel said...

cedapnyer... suker-suker

Kakzakie said...

Kakak hairan tak ketandusan idea buat resepi saban hari. Masuk je mesti lain resepi.....

♥LadybirdluvOne aka AngeliRa jOlie♥ said...

Memang meleleh tahap gaban..
menu harian sy ketika berpantang sgt elok..halia elok utk buang angin..hehhe

Faezah Hannah Al Baj said...

mat gebu~ ajarlah sekali mcm mn nk hiris daging. sbb i hiris daging faild la..setiap kali masak sure daging taknak lembut. :(

@juera said...

resipi kesukaan my hubby =) tq share

Suwaibah YS said...

mohon share resepi ni..n dh try ..heee... bgus tuk pembuangan angin ni :)

itaismail said...

Sedapla nak Cuba masak.

scorps said...

Abah masak ape ni ? Oh , ini daging 4 dlm satu. Mcm masak kicap je ? Pun boleh juga , nama masakan abah ari ni daging masak halia plus kicap plus black pepper ber sup . Haha

scorps said...

Abah masak ape ni ? Oh , ini daging 4 dlm satu. Mcm masak kicap je ? Pun boleh juga , nama masakan abah ari ni daging masak halia plus kicap plus black pepper ber sup . Haha

Kakchah Jelita said...

terbaek...iyalaaaa....mcm meleleh je ayaq lioq

Kakchah Jelita said...

terbaek

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.