BEN ASHAARI

Wednesday, March 16, 2011

STRAWBERRY CHEESECAKE....КЛУБНИКА ЧИЗКЕЙК

strwbry ciskek
(GAMBAR KREDIT PADA SUE JOSHUA)
Salam morning Rabu semuaaa....amboih comeynyaa memasing, kan main bergaya nampak...Pakcik mat pun kat rumah bergaya gak, dengan apron lagi...haha, boleh macam tu, nasib baik guaa tak berkemban..kalau tak mau jadi model kalender!!..penggsann >_< . Ok pagi ni nak share resipi strawberry cheese cake yang mat buat tempoh hari masa gathering blogger Johor di pondok mat gebu. Sebelum tu, gambar di atas mat ambik dari blog Sue Joshua, kan mat dah kata masa tu aku tak dann nak ambik gambar makan2...pada sue terima kasih yeaa, aku curi gambar kat blog nkoo dah lah tu aku edit pulak sikit..dah lah tu aku letak pulak watermark nama nkoo, dah lah tu dah ambik baru cakap...alah sue dia ok punya..kita Johor punya olang..kannnn....Ok jom semak resipi...(untuk lebih jelas cara2 membuatnya, anda boleh lihat resipi blueberry cheesecake di sini....)..Dannn terima kasih mat pada mereka2 yang telah mempromot Vlog sembang2 Ben dengan Mat di "1tube" tempoh hari....

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram cream cheese
50 gram gula halus@gula kastor
250 ml whipping cream
5 bijitelur, gred B, asing kuning dan putih
120 gram tepung halus (tepung gandum pun ok)
1 1/2 camca teh strawberry emulco
100 gram gula halus@gula kastor
1/4 camca teh cream of tartar (boleh ganti dengan jus lemon)
350 gram strawberry segar
Gula ikut tahap kemanisan (mat guna dalam 2 camca besar)
1/2 cawan air
1 camca teh jus lemon (optional)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser acuan spring-form berukuran 9 inci dengan mentega. Balut luar tin dengan aluminum foil. Asingkan 5-6 biji strawberry untuk hiasan dan 4-5 biji lagi didadu. Ketepikan.
  2. Putar cream cheese hingga lembut, tambah 50 gram gula halus dan putar lagi hingga sebati, masuk whipping cream dan putar rata. Tambah kuning telur satu persatu, pada kelajuan sederhana, masukkan tepung dan masukkan strawberry emulco, putar sebati. Ketepikan.
  3. Dalam mangkuk pemutar yang kering dan bersih, putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan cream of tartar atau lemon jus, putar hingga kental.
  4. Gaulkan putih telur tadi dalam no. 2 secara kaedah kaup balik, hingga rata dan masukkan strawberry yang didadu, gaul rata. Tuang dalam tin tadi, ratakan. Bakar dalam oven menggunakan kaedah "water-bath", iaini dengan meletak tin kek tadi ke dalam loyang dan tuang air panas kurang lebih 1 cawan. Bakar selama 1 jam 30 minit, atau hingga masak.
  5. Kek akan mengecut sedikit bila masak. Sejukkan dalam peti sejuk 3-4 jam (mat sejukkan semalaman), keluarkan dari tin dan hias dengan strawberry jam dan belahan buah strawberry segar...
  6. UNTUK STRAWBERRY JEM :- Baki strawberry tadi dicuci, kerat kecik dan letak dalam periuk bersama gula secukup rasa (mat letak dalam 2 camca besar) dan juga jus lemon serta 1/2 cawan air. Masak hingga mendidih dan kecilkan api, terus memasak sambil dikacau hingga pekat. Biar kan sejuk. Kalau nak pekat boleh tambak sedikit bancuhan tepung jagung, tapi mat tak letak pun..sebab naturally nanti dia jadi sedikit pekat...

32 comments:

akuanakpahang said...

Salam CMG, terjah awal pagi datang nengok stawberry cheesecake best nampaknya :)
New Entry "Telefon bimbit punca lelaki mati pucuk"

Mekar said...

Salam Mat,
Tahniah di atas kejayaan anda dlm blog ini. Walaupun sya jarang letak komen ttpi sya selalu singgah sini bukan takat tgk resipi ttpi baca cerita anda.
Semoga terus sukses. harap dpt jd pengomen pertama kali ni. hehe

cherryblossomstory said...

che mat bla sebut pkai apron tringat abah msk kat umah dlu xpkai bj pn tp pkai apron hahaha...menggoda sgguh cis kek itu huhuhu...

Mekar said...

Mat, kalau gambar dan kek kamu lg cantik. terima kasih kpd pemilik asal sue joesu

jom belajar buat macaron

Siti Indrawati said...

Assalam Cik Mat..memang mabeles ciskek tu,2x saya tambah hehheehe..nasib baik x 3x..memang best layanan di Sedenak first class!

joegrimjow said...

pagi2 dah kek
haiiishhh

kalori2

Mat Gebu said...

@ joe - kek ini buat masa tu hari...kita bagi2 kalori pada orang ramai...bole macam tu?...

NaDia CoMaNeCi said...

abg mat..nadia baru update strawberi cheesecake juga..buat semalam..jom jalan ke blog kita nadiacomeneci.blogspot.com/2011/03/strawberi-cheese-cake-comaneci.html

Hazrina Erin said...

waaa...sedapnya strawberry cheesecake!!!da lama teringin nak makan kek!):

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, CMG, mcm tau2 jer. Sy tunggu2 Cik Mat entri resepi ni... adoi! Tak tahan mahu buat dgn segera... mekasih, byk ya, Cik Mat.

Sunah Mohammad said...

huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa~~~~ sedap sangat tau!!! nak lagi!!!

Wannyer Riad said...

Salam En Mat ......wah pepagi lagi dengan cheese kek...sedap sedap
Cantik ek rumah Mat.....Pada Akak walaupon tak dapat melihat wajah Mat... tenguk pada jejari nya pon cukup....mengambarkan seorang yang rajin dan teliti....jari yang bulat dan pendek2 masalahnya jejari Akak ni panjang2 aduhhh pikirlah sendiri hihihii
Selamat Maju Jaya Mat jadikan komen2 orang ramai tu pembakar semangat ramai lagi pengikut awak di luar sana. Terima Kasih

Norhafiza said...

yaALLLAH..pagi2 bukak ada cheesecake waaaaaa..tergoda sangat2!..

Zura said...

Che Mat... Mmg geram tgk you cheese cake.. So intai2 resepi you, Plan nk buat balik karang.. Tapi.. MAsa mana nak letak tepung halus tu?? Dlm kaedah you tu, you tak sebut pun... huhuhu

izahdaut said...

kire kalori kalau dah bahagi bahagia..heheheheh..sesuai untuk hidangan tetamu kan.sebab bahagi lemak kat org lain.kikiki

Yatie said...

Assalamualaikum Mat,
walau dtng lambat masih ada rezeki lagi buat akak sekeluarga....dapat gak rasa strawberry dan blueberry cheesecake yg sngt sedap ni...syukur alhamdulillah..

Meteoragurlz said...

amboi2 pagi2 dah tgk cheese strawbeery memang tergoda..heheh

... said...

as salam..

huu..pagi2 dah buat kek.
hehe. nasib baik bukan cupcake.
ni hantu cupcake~

sedang ttunggu edisi lauk pauk.
biar mata terliur~

Eyqasara said...

terliur tgok kek tu... adeuuiiii.... sedap eah! my fvrt cheese cake..

gadisBunga said...

gb tak tahan! gb tak tahan!!

azila said...

en.mat...nasib letak gmbr kek yg zla sempat makan..heheh.sedappppp

Fariza said...

salam en mat... saya jarang comment tapi hari- hari semak resipi en mat. nak tanya ni... kalau oven ada kipas, kipas tu perlu on ke semasa panaskan oven? ke kipas tu on kan masa masukkan makanan... terima kasih en mat...

saya budak baru belajar

Miss Ran said...

mcm sdp..rugi tak suh sunah tapau hahaha

makdara TERdiva said...

slurrrp tengok cheesekek tu!

CMG taknak buat kelas kek ker??? leh MDT join setable.. :D

Isteri Yang Comel said...

alahai sedapnyer cik mat.. time befday nie teringin plak nak dapat kek camnie.. cik mat hadiahkan kat saya lah.. hihihihih

Qaseh dalia adelia said...

huwaaa sedapnye ..tapi tak yakin mampu buat huhuh

Citarasa Rinduan said...

cik mat..................
sangat2 lazat ini kek...nanti kongsi resepi triffin yer...

Cik Nadia Bayu said...

mak aihhh. sodapnya kek tu. buat ayaq liuq meleleh je

Shaizhar said...

strawberry?? tetiba rasa rindu mau pergi memetiknya sendiri di cameron highlands.

hu hu hu.. x kira hari ini nak makan cheese cake kat secret resepi

CiK Nik @ keNek :) said...

cik mat... bertanya...
dah try wat resepi nie...
tp, kenapa sy punya surface kek jadik merekah2... sungguh lah tak chantik... kefrustan melanda diri.. :(... rasa tak try lg, tgg chill dlm fridge.. :((

putribongsu said...

abg mat, ape pandai sgt wat kek ni???!!! malu i okeh =_=

terliur dah ni....

Normie Chocolate said...

Salam Abg Mat, sy minta izin ye utk amik resepi ni ...tetarik sesgnt..tq..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.