BEN ASHAARI

Tuesday, March 29, 2011

BUBUR KACANG HIJAU DURIAN.

P1260819
Salam petang semua, nampak gayanya kan...kan...mat kena lah terima kenyataan, sakit tangan ni disebabkan aku terlebih berblog...huhu majoriti kata macam tu...cuma aku sorang je menafikannya.. Arghh, kena rehat tulis N3 ni, dan bermakna tak de lah masak2...kalau dah cuti berblog, mat gebu pun akan cuti masak juga...baru adil...kannn. Tak pe lah ikut keadaan, kalau mat ok, ada lah N3, kalau esok tak de N3, jadi anda pun faham kan kenapa...Sebelum mat rehat...jom kita lihat resipi biasa dari dapur mat gebu yang idea macam dah nak kering nihh...Bubur kacang hijau durian saja, semua orang pandai buat kan. Kata orang, kacang hijau ni boleh buang angin dalam badan... Ok jomm mat share resipi..

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan kacang hijau, cuci dan rendam semalaman
1/2 ketul gula melaka, hiris kecil*
1/3 cawan gula pasir*
1 helai daun pandan*
2 cawan air*(*disatukan dan masak hingga gula larut, tapis)
1 helai daun pandan, disimpul
1 biji durian (dalam 7-8 ulas isinya)
Sedubit garam
Gula, jika kurang manis
1 liter santan
Air jika perlu

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus kacang hijau hingga kembang, kemudian masukkan air gula, daun pandan dan durian, masak hingga mendidih. Tambah santan dan secubit garam. Rasa dan jika kurang manis, tambah sedikit lagi gula.
  2. Masak sekejap dan jika pekat tambah air sedikit lagi. Rasa dan jika ok, boleh matikan api. Hidangkan sejuk atau panas. Juga sedap dimakan bersama roti atau biskut krim kraker...

20 comments:

gadisBunga said...

cop!

gadisBunga said...

yes, 1st!

gadisBunga said...

makan sorang2 nooo....bak mai sikit...!

Fazlinil Irma said...

sekarang tak sempat lg jd bubur. dok makan durian je dulu. =)

kak Erna said...

En.mat..sedap tu..dah musim durian sekarang ni..boleh buat ni

Miss Ran said...

durian mahal..ske durian je..bbur kcg tk gemar

FARISZ@AZ.Com said...

bubur durian makin pekat makin sodap.
Hakiyat dan hakikat si telur
FARISZ@AZ.Com FanPage

Encik Amman said...

aduh.. rasa mengidam plak..dah la mengidam durian..ni pulak bubur ni..waaa... En mat gebu pos la kt encik Amman.. nak~ haha

Sunah Mohammad said...

ala pcmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!!!!!!!!!! jangan la setopppp...T_T

cuti je kan kan kannnn...

putERi-kAtEk said...

aritu kacang pepel, ini kacang hijau...pcm nk buat eskem tak? tak nak buat jelly 'gedek2'???

hahahaha

Cikgu CTE said...

baru buat semalam....

risa said...

kat kebun arwah ayah memang tengah musim deriyan...arwah suka sangat bubur kacang!! sedapnye...saye nak pi buat sat

akuanakpahang said...

Salam CMG, aduhai bestnya bubur kacang + durian :)
New Entry "Jackie Chan masih hidup belum mati."

Rabiatul Adawiyah said...

Wah.. musim durian ni Mat post plak buat pengat nih.. nyum.. nyumm.. sedapnyer.. tulat saya masak. maklum le keje..

-www.rabiatuladawiyah.com-

Ayu said...

Assalam chemat..
bubur kacang nampak sedap..dah lama tak buat.. ni akak datang dengan Iqram, nak say thank you for the wishes tu mudah2han apa yang didoakan temakbul ya che mat..amin

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

err..bubur kacang durian..lama tak makan..memang musim durian ke skang pcm?..hehe

Inspire Chocolate said...

ya Allah.. semua menu yang ditunjukkan amat menyelerakan walaupun resipi simple.. terliurrrrrr dibuatnya.. secara tak langsung memberikan inspirasi untuk memasak.. terima kasih Mat Gebu!

Murni Delights said...

sedapnyer..he..he kacang dh rebus dah..tinggal nak siapkan je buburnyer..he..he..

Murni Delights said...

alhamdullilah...dh siap bubur..sedap sangat..thanks cik mat b'kongsi resepi nie..
suami dan kawan2 sume puji sdap katanya...he..he

Tentang Kita said...

esok nak cuba buat bubur kacang hijau sendiri..tq for sharing this resipi