BEN ASHAARI

Tuesday, March 22, 2011

BLUEBERRY CUSTARD PUFF

P1260521
Assalammualaikum....hmm..esok mungkin mat akan letak 1 -2 N3 sahaja, ntah lah tak larat dah rasa nak berblog, tiba2 tadi kan rasa boringg sangat..huhu, pada mereka2 yang mat usik2 dan bergurau tadi, mat minta maaf yeaa...tu pun kalau mereka baca N3 ni. Faham blog masak2 walaupun nampak meriah tapi hanya golongan tertentu sahaja akan singgah, maklumlah benda masak2, bukan ada cerita bess, tapi itu pun mat berterima kasih juga pada mereka2 yang tak jemu singgah, minta maaf sekali lagi jika resipi pun banyak yang ulang tayang dan biasa2 sahaja..kasi mat gebu tarik nafasss kejap yeaaa..hmmmmmmm.........haaaaaaaaaa....Ok kita cerita pulak masak n3 malam ni. Resipi mat adaptasi dari idea Kak Ida 1001 resipi lagi...hehe, terima kasih yeaa


Kak Ida buat saiz besar, tapi tadi mat perasan puff pastry ada 2 keping jee nkoo, jadi mat buat lah yang comey2...huhu, sekeping tu mat potong 4, jadi 2 keping dapat lah 8 ketul saiz comel. Cari buah peach..errkk habis pulak, cuma ada laici, alaaa mana ngam kan, tak pe gunakan idea..Tingggg idea datang...kita letak blueberry filling..waaaa, sedapp lahh, apa pun yang comey2 ni kalau budak comey makan nampak cute..jee...nampak sopan jee...kann...Ok lah sebab ni buat dia senang, kita lebihkan bebel dan gambar saja lahh yeaa...

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 keping puff pastry jenama KAWAN, saiz 4 inci x 4 inci
Custard secukupnya, boleh rujuk sini...
Blueberry filling secukupnya
Telur untuk disapu atas pastry
Sedikit snow powder @ gula aising


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ambik sekeping puff pastry, potong 4, ambil satu bahagian, potong seperti dalam gambar, kemudian lipat seperti ditunjukkan hingga menjadi bentuk kipas. Susun dalam dulang pembakar, buat kaedah sama untuk selebihnya. Sapu telur dan bakar pada suhu 190C selama 15 - 20 minit, dan jika oven ada ada fungi kipas, boleh "on" kan. Bila masak, sejukkan atas jaringan .
  2. Isi custard tadi dalam piping beg, paip kan ditengah2 pastry tadi, sudukan sedikit blueberry filling atasnya. Buat hingga siap, ayak sedikit snow powder atau gula aising atas setiap pastry tadi....Boleh hidang kann....

29 comments:

AdyBudika said...

aku ingatkan ko pakai acuan yng macam biskut raya tu..errrr

Sunah Mohammad said...

cantik je pakcik mat...pandai edit...hahaha~

Mat Gebu said...

Wahh merpati 2 sejoli lagiiii..perghhhh!!!

Puanbee said...

kreatifnyaaa...

SyaZZ said...

salam..nampak sedap lahh

kathy said...

comey + nampak sedap..ada masa nak try la ;)

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Mak aii susahnya homework ni. Rasa CMG kena pergi bercuti le. Dapatkan semula semangat berblog tu.

akuanakpahang said...

Salam CMG, sesuai benor le kalau nak buat kuih raya gamaknya.
New Entry "SOLEY SOLEY VS HANTU KAK LIMAH"

haniQaseh said...

wahhh cantiknya puff nie

miszlullaby said...

cantik!cantik!cantik!
rase sayang nak makan..rase nak display jek, xbg org sentuh.hihiih..

HATYCIKNUURUL said...

oooooooooooooo,cmtu buatnye,..ehmm,kretip gilos cik mat nih,.sesedap rse,esok nk try godek2 dapo la,.hehe

Miss Aini said...

kreatif2. simple tapi mantop.

nurainmohamad said...

waaaaaaa...sedapnyer....leleh air liur...

nurainmohamad said...

waaaaaaa...sedapnyer....leleh air liur...

Wanieyra said...

cantiknya....

Ummi said...

Eerrkk....boring keeee....Aaauuukkkk ^___^

Azita Zain said...

cik mat mmg berinovasi...!

Sha@Mama Tina said...

haih..bila la nak kreatif macam cik mat ye.. aduhai...

risa said...

emmmm alahaiiiii

mrsazrul said...

cik mat..nampak sedap nye..harus cube nie..haishh..saye le tu tergolong dlm golongan yang rajin blog walking kat blog2 masakan nie..tiap2 hari mesti punye la.. :)

maz said...

waaaaa...brgaya skli pusing puff tu...cntiknye cik mattt...klu ada tetamu mngejut..leh la buat puff ni kan...mesti snyum kmbing tetamu tu tgk puff cntik trsimpul ada dpn mata...tu klu kmaz jdi tetamu la...hahaha..

maz said...

oooppsss..lupa..kmaz pun smlm buat cream puff jgk...dpt la bgi kat jiran skit..tpi anak2 xmkn la plak..huhuu..esk bru kluar kut..hehee..

nudra said...

dah lama nak cuba buat kuih2 abg mat ni...tp smpi skrg susah betul nak cari kulit pastri tu.. kenape..kenape..kenape..!!!

huwaaahuhuhu...sedapnya dimata...

nurfarahin said...

sedapnya...

kakchik@ella said...

Alahai .. rajinnya dia main pintal2. tak do maso den. hidup kakchik selalu buru-buru mcm emejing res. mmg tak sempat!!

FARAH YASMIN said...

adohai bang mat..mengancam nye bentuk pastry ni

pinky said...

nampak macam sedap sesangat....

Shaizhar said...

sangat cantek!!

canteq said...

aku suka sgt makan ni... tapi buat nye lom tau lagi... best ar resepi, nnt leh ah try

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.