BEN ASHAARI

Wednesday, February 16, 2011

TAUGEH MASAK KICAP....PROMOT BLOG 2 - 4.

P1250674
Masakan paling senang, sesuai untuk orang bujang atau ibu2 bekerja, cuma kalau yang tak suka makan taugeh tu mat boleh nak kata apa lah kan. Tapi seingat mat lah resipi taugeh masak kicap ni dulu arwah nenda mat suka sangat masak, itu yang bonda bagi tau lahh. Jadi kira aku ni sebagai kesinambungan dari generasi terdahulu. Walaupun masakan biasa2, tapi kalau bulan puasa kan, inilah paling sedap dimakan masa sahur...dengan nasi panas2 dan lembik sedikit..aduhh boleh pengsannnn.....>_<>

Tadi masa mat letak status si SB pasal promot blog dan untuk lelaki yang pertama tinggalkan link, dann dia ni lah yang terawal tinggalkan link. "Fairuz Zainal dari blog "Dilarang Memotong". Nak tau apa cerrr di blog dia ni, kena lah singgah dan lihat....di sini.... Ok masa utk resipi...

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 keping tauhu, didadu besar dan goreng hingga kuning
150 gram taugeh, cuci dan toskan
3 ekor sotong, dipotong bulat
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
1 biji cili merah, hiris
1/2 camca besar sos tiram
1/4 cawan kicap manis
Hirisan daun bawang sebagai hiasan
Sedikit air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawan besar dan bawang putih hingga wangi. Masukkan sos tiram, kacau dan masuk sotong, kacau dan tuang air. Tambah kicap. Masukkan tauhu. Gaul rata dan masak sekejap.
  2. Masukkan taugeh dan cili merah, kacau dan bila taugeh sedikit lembut, boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan..





10 comments:

AdyBudika said...

yang nie aku kurang sikit mat..aku kalo masakan hitam2 neh aku tak sesuai..kang gelap lak kulit aku yg mulus ini....

y u y u Z u l a i k h a said...

kicapp??? arrr! kicappp!!

selamatkan dirii!!


takut gelap!!! otak lembab!!!

hahah..

saye kurang bab kicap.. dah la tak makan sayur T_T


"melelehhhhhhh"

HaikaL ZaHaRi said...

terliur...

gadisBunga said...

toge masak kicap je pun dah nampak grand!

ceritera asni said...

CIK MATT!! DISLIKE TAUGEH..TAPI NAMPAK SEDAP JUGAK ADE SOTONG..

harleena said...

selalu kalau masak taugeh, tak pernah bubuh kicap... Tapi nampak sedap pulak ngan kicap ni....

Mat Gebu said...

@ ady - hahaha..ye lah kan..aku faham and i understand your situation.don worry..

@ yuyu - waahhh, ye ke, tak pe lah biar jelah pakcik mat yg makan..

@ haikal - nasib baik lahh luu terliur bro, kalau tak gua tutup blog..

@ gadis bunga - hehe, terima kasih.

@ ceritera - erkk, hehe...sotong sedap..

@ herleena - ini kalau bulan2 puasa ngam..

Citarasa Rinduan said...

selamat malam cik mat

tauger bagus untuk kesihatan. lagi2 lelaki..
esok ayu nak masak lah...sure customerku menyerbu....

Melati Qistyna's Mummy said...

kicap neh peberet... mkn ngan nasi panas2 :P

cikmat ni kan, masak tauge pon nmpk sedap, kalau kita masak kt umah kan, kita sorg je la yg makan....hehehe

kakchik@ella said...

tauge berkicap is my favorite cik mat. tp tu la, kalo masak kt rmh ni, KC sorang je la yg bedal. tumpang makan kat rmh cik mat bole?? hihi ..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.