BEN ASHAARI

Sunday, February 20, 2011

SELAMAT PAGI....TERIMA KASIH WARIS2 KU..

P1250767
Assalammualaikum, selamat pagi minggu untuk semua, pagi ni mat lewat sikit bangun, malam tadi lepas mat settle kan semua kerja2 rumah, ingat nak tidur, tapi lepas mandi, mata jadi segar, sempat lah on9 sekejap dan blog walking sekejap. Mat singgah beberapa blog muda mudi, blog jiran tu aku dah boring singgah..malas arghh dia tu.. aku jemu okeyy...haha, sah kena kutuk punya lah dek peminat2 tegar BA (pulak2 si "Ujang" peminat no. 1 BA tuuu!!, haha)...ada ke aku kesahh...peduli hapa aku..erkk, relek2, mat gebu gurau2 jee broo, jangan lu nak hack blog guaa pulak, makan gula2 hack tak pelah. Pagi ni kurang rajin nak buat sarapan, aku masak makan tengah hari je nanti. Pagi tadi mat buat teh O dan makan degan biskut sedappppp, tapi bukan aku buat, makcik nyonya mat bagi masa CNY tu hari, biskut berkalsium tinggi ni diisi dalam tin cantik, mat mula2 kenan dengan tin dia tu, sekali untie nyonya tu kata...Tak pe ni guaa kasi sama lu, angkat balik..wahh ter suka nya mat gebu..haha.. Jadi jom lah sama2 minumm dengan mat gebu sambil makan biskut mahal...soal nya mahal kee?

P1250764
Semalam mat menerima kunjungan waris2 dari LBJ Negeri Sembilan, terima kasih pada semua, minta maaf jika ada terkurang layan dan terkasar bahasa. Kehadiran lebih dari 20 orang semalam, sungguh meriah. Mereka ni waris sebelah arwah datuk kami , Hassn Bin Jampuk, Suku Biduanda Waris. Macam2 isu dibincangkan. Apa2 pun syukur alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar dan teratur. Mat mula memasak dari jam 10 pagi semalam...aku buat sorang2 okeyyy dari barang mentah yang berlonggok hingga sampai produk terakhir...penat tapi aku suka sebab apa?..sebab kita kalau masak, kena diiringi dengan keikhlasan....cooking with your heart and soul kata orang2 Peranakan....

Amacam bersinar2 tak pinggan mangkuk aku, mat kan kalau buat keje, aku suka buat sorang2 ( tatau lah esok lusa kan..)..Bila semua yang ada dah siap makan, dah tidur, dah mimpi, baru aku pi buat keje. Bukan apa, malas lahh kalau masih ada yang nak guna, kita kemas, cuci tapi kang depa dok guna pakai lagi...jadi aku ni kang tak sudah2 keje, kutip cuci, kutip cuci...jadi tu pasal mat tunggu dulu. Lagi satu pantang aku, kalau orang bising2, sebab mat tak pernah suruh sesiapa buat, walaupun lambat aku boleh kasi settle. Mat pernah juga tengok orang cuci pinggan macam cuci baju, 5 batu dah boleh dengar bunyi pinggan mangkuk berlaga...hadoii, habis lah pinggan sumbing nanti..lagi satu sudu dan garfu, pernah nampak tak orang cuci lepas tu bilas depa longgok2kan dan siram gitu2 jee...erkkk, cubalah bilas satu2 dannn kalau longgok2 gitu bilas, nanti sudu tu calar balar sebab bergesel antara satu sama lain...betul tak?..Yelah mat gebu ni sapa lah kan nak cerita2 macam ni, tapi mat tulis macam mana aku buat atau cuci benda2 tu semua, bukan nak kata aku ni baguss lahh kann...Hmm, ok lahh hari ni aku malas nak update blog...nak TUTUP jeee..penatttt!!!.....salam sayang dari DTS-Mat Gebu...

19 comments:

eqbalzack said...

MG, hari ni badan saya mcm batang kayu balak la...mcmana nak posing ni? hehe

Izamir Ridzwan said...

salam syg dri IR jugak.. haha

Mat Gebu said...

@ EQ - alahh tak mungkin nya, anda pasti boleh EQ...anda kan versatile..

@ IR - terima kasih....blog anda hebat lah sekarang nihh..syabas!!

Bizz said...

sedap nyaa...mana dapat idea ye CMG ni. ada2 aje kat dapur nya...sukaaa

LugieAmir said...

Salam CMAt!...hehe pagi2 dah intai 'dapor CMAt' ...cantiknyeee pinggan mangkok tu....

y u y u Z u l a i k h a said...

pehhhhh! :(


cik mmaatttt :(

jangan la tak upodate hari ni..

saye nak berangan makan pe :(


melelehh~

Mat Gebu said...

@ yuyu - pakcik mat mesti nak tergelak kalau yuyu komen, samaada kat DTS atau di BA...tu yg "melelehh" tuu..hahaha...sabar jee aku...

cek chun said...

cik mat, pinjam pinggan mangkok barang sehari dua. mau buat open house

biskut mahal tu, sebab orang bagi dengan ikhlas

Mat Gebu said...

@ cek chun - haha boleh2...pstt kak, biskut tu kan produk "elken"..tapi memang sedap, ada badam dan roll oats dalam dia...

Mama Hanim II said...

slmt pagi dri kedah CMG..

Farah Fauzana Nafi Digugurkan Drp Melodi TV3, Tukar Hos Baru

Bizz said...

cermatnya CMG ni...mmg tertib nak cuci pinggan mangkuk sudu garfu. memang elok la suruh anak2 dara baca blog CMG ni. selain dari buat inspirasi masak memasak...cedok skali ilmu kebersihan dan jg barang... jgn la tak update belog yeaa sob sob

Shahazrin said...

ingatkan baru nak tolong kemas...

akuanakpahang said...

Salam CMG, mmg best kalau dapt jumpa saudara matra nie meriah :)
New Entry "Masjid Al-Khalidiah di Sungai Petani ( Masjid Siti )"

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...jumpa waris2 jari kelingking ke Mat??? Hahaha...dapat sekut je ke diaorg kasi..hehe..tp ko kalau x cukup sekut tu..tin pun ko leh telan kan..hahahaaaa...sori eks, terkeji..

Sunah Mohammad said...

hehe..memang bersinau-sinau pinggan mangkuk antique che mat~

kakchik@ella said...

jgn tutup cik mat .. nnt kakchik marah. hihi ..

zie said...

assalammualaikum cik mat,

datang ziarah nak check cik mat masak apa

cik cek said...

Aduhai!....sedapnya...kuih comey...pinggan mangkuk tu...teruja tengok...kat mana ek nak beli pinggan mangkuk klasik2 ni...minat sgt....:-)

makcikkantin said...

setiap kali buka DTS ni, komen atau tidak, setiap kali jugak saya terpegun....rajinnya CMG, telitinya dia dlm setiap kerja.
Mungkin/Harap lama kelamaan MCK juga akan terikut ikut....aminnnn.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.