BEN ASHAARI

Wednesday, February 9, 2011

MOUSSE MANGGA @ มูสมะม่วง

P1250463
Ohhhh....arghhh..nyamannyaaa...hmmm, alah tak cukup lah 1 gelas...tak pe aku belasah 2 gelas..haha, sedap nya mango mousse nie. Resipi mat ambik dari blog Kak Nor, di sini.. tapi resipi strawberry mousse dari Yani. Kak nor tukar guna mangga, jadi mat gebu pun sama, guna mangga juga, bukan mangga rumah atau majalah mangga tapi buah mangga a.k.a buah pelam (shhh belah pantai timur jgn sebut "buah pelam"..dosaaaa!!!..mat tatau yeaa kalau anda sebut jugaa..haa kan dah, sapa suruh sebut..ayooo.)...hadoi pitam kejap...mmmmmmmmmmm.. tarik nafas kejap......

P1250465
Amacam tak tergoda kee? Buat dia senang je, guna gelatin halal, tapi kan kalau nak try guna jelly powder pun boleh, guna sikittt jeee, pandai lah adjust, tapi mat belum derhaka lagi, cuma cadangkan saja, kang tak jadi jangan marah mat gebu pulak. Apa2 pun terima kasih mat pada kak nor secubit garam sebab ni idea dari blog dia, dan juga Yani....Jomm kita lihat resipi senang nihh...

BAHAN-BAHANNYA :-)
10 gram gelatin (mat guna kurang lebih 1 camca besar)
100 ml air panas
200 gram isi buah mangga
50 gram gula halus (resipi asal 70 gram)
1 camca besar jus lemon (mat guna jus oren)
200 ml whipping cream

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kisar isi mangga dan gula halus serta whipping cream hingga sebati. Ketepikan. Masukkan gelatin dalam air panas dan kacau hingga larut dan jernih. Masukkan dalam kisaran buah mangga tadi bersama dengan jus oren, kacau hingga sebati.
  2. Tuang dalam bekas sesuai, simpan dalam peti sejuk hingga beku. Hias dengan potongan buah mangga sebelum dihidangkan. Sedap dimakan kala dingin..

12 comments:

AdyBudika said...

aduh.....aku tak kira gak mat!!!!!!!!!1

kakchik@ella said...

alahai cik mat .. moh le pindah ke sg buloh, sblh rmh kakchik ada kosong nih. tak tahan 3, 4 kali sehari kena goda dgn mknan cik mat ni. nak jugak!! hahaha ..

Mat Gebu said...

@ ady - aiseyy...jangan kita, tapi bilang...

@ kak chik - ampon dan maaf di pinta yeaa kak chik..hehe

K.Nor said...

che mat, yg tak boleh sebut buah pelam jd sound lain mcm tu bukan org ganu tp org kelate.. org ganu sebut jd ada tambahan huruf 'ng' belakang tu.. biasa la kan.. hehe

cun tuh mango mousse duk dlm gelas.. mcm makan eskrim jer kan.. nyaman anak tekak.. 2 gelas? hahha.. berterabur diet :)

NaDia CoMaNeCi said...

mmg x tahan tul....asik tergoda jer...

Umi Akid said...

Adoiiyaiii...sodap bangat itu mousse mangga...hari2 bukak blog cm ni sure tergoda iman makan ni...kena cari mangga le pulak!!!

darlieeya ZALLIA putri said...

Liya dah klik nuffnang U, U klik nuffnang and heartbeat liya juga yer.. tq.. sharing is caring!! ur blog is just awesome!!

miszlullaby said...

sedap nye!
CIk mat,jatuh cinte tengok watermark cik mat dekat gambar tu.Ade bawang.Comel sgt =)

airmataibu said...

assalamualaikum, cik mat.. ita sungguh kagum dgn kerajinan cik mat buat semua resepi ni... susah nak cari orang lelaki yang ada tangan seni... ita minat dgn cik mat, kalu sudi ziarahlah rumah saya... ita baru belajar2 minat memasak ni... dapat inspirasi dari cik mat, keep inspired me... wassalam...

MULAN said...

sungguh tak tahan...

Adzriel @ Liza AB said...

boleh try ni..

http://adzriel.blogspot.com/2011/06/dadih-mangga-air-tangan-daddy.html

Iffah Afeefah said...

terliur sampai rse nk buat

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.