BEN ASHAARI

Wednesday, February 9, 2011

KESAH TERCEKIK.....dan.....~5656~...APA TU?

Tercekik...arghhh, memang sakit, memang mengerikan dan rasa seriknya, masa tu juga terus rasa menyesal sebab tak berhati2 masa makan tadi. Anda pernah tercekik tulang atau benda2 lain. Hmmm pengalaman tercekik mat rasa semua orang pernah lalui, baru2 ni kak ummi Kuantan terkena insiden tercekik tulang...kesiann kakak ku itu, nasib baik ok dah, kalau tak hmm mau kena..opss, tak elok sebut yang bukan2..cuma tatau lah kot2 suara dia ok lagi ke tak, mana lah tau, kot jadi macam suara arwah Yusni Jaffar (al-fatihah) masa berlakon dalam satu filem tahun 80-an dulu berganding dengan Hamid Gurkha, sekali terkeluar suara jantan "Baru balik meniaga BANG MIDD"...hahaha, ampon kak ummi, gurau jee..kesah kak ummi tercekik tulang anda boleh baca di sini...

Mat pernah tercekik juga, tapi kan bukan tulang..nak tau apa...aku tercekik biji buah mangga!..hadoi, ini pestime mat cerita, kat mak ayah pun dia orang tatau, ni dulu laa masa umur 20-an something, masa tengah ting tong, aku ni jenis sayang kalau benda2 orang tak kupas habis, jadi ada biji buah mangga ni masih ada isi2 dia, mat ambik aku gigit2 sikit, lepas tu aku kolom biji tu yelah nak sedut jus2 dia, sekali kan tah macam mana, terlaju koo biji tu masuk, nasib baik sempat keluarkan balik, tu pun tarik dengan tangan...hahahaha...pucat lesi muka, berair mata, masa tu tekak rasa macam lebar, sebab teradak dek biji buah mangga...hadoii kalau lah termasuk, tak de lah blog DTS ni semua, yelah silap2 aku dah kiok.. Lepas insiden tu serik 250% dahh nak kulum2 biji mangga, biar buang tak pe...pengajaran tuuu... Ok, nak berterima kasih pada pelengkap no cantik ~5656~ iaitu...
"cik eyka" dari blog "JuzOnLymE" di sini...terima kasih dari DTS-Mat Gebu, dengan itu mat akan letak link blog beliau di blogger global"... Jumpa lagi nanti dengan N3 resipi, terakhir malam ni....Salam sayang dari DTS-Mat Gebu..

14 comments:

aDisH.sHidA said...

tercekik jagung...hahahahhaa....

akuanakpahang said...

Kacao jangan makan gelojoh tentu tak tercekik :)
New Entry "Di antara tunjuk dan lepas perasaan."

putERi-kAtEk said...

kesian pakcik mat....sy penah tercekik kulit apa ntah nama dia...bentuk macam kerang....tpi kecik2...huhuhu

Kalamhati said...

huhu memang KH pun ada pengalaman tercekik tulang ni..memang seksa kan..
ada ayat Al-Quran yg boleh dibaca utk tercekik tulang ni..nak tulis dlm bahasa melayu susah..
nnt KH buat entry untuk ayat tercekik tulang if sempat..huhu

Ummi said...

Mat, ko nak kolom2 tu kena belajar dulu tauuu..mana leh main kolom2 gitu jek..hahahahahhahaa...adeh tergolek terlentang akak baca..! Ya laaa, kalau x mesti akak x jumpa ko eks..Allah selamatkan ko dan panjangkan umur ko lg...alhamdulillah..Lenkali seblm kolom apa2 bgtau dulu org dlm rumah yang ko nak kolom biji apa2..nnt kalau tercekik pun, ko buat bahasa isyarat tunjuk2 dlm molot, diaorg tau la ko dah tercekik..hahahahha...Lainlah org tu...diaorg teror gentel tart dgn gentel cucu...hahahaha (*alamak terlari tajuk laa..hehe)

aludrakencana said...

ala cian kat akak itu kat cni kalau tercekik gumpalkan nasi putih kemudian telan aje jangan di kunyah.

Mas said...

wakaka...sakit perut mas baca cerita CMG ni...
sebab kisahnya sama macam mas...skrg pun serik tengok biji mangga...
gelakk lagi ni....

Adzriel AB said...

wah...cepatnya dah 5656...tahniah MG.. hati2 jgn tercekik lagi.. he..he..

Melur Jelita said...

First time baca orang tercekik biji mangga..alahai Cik Mat..lawak lawak juga tapi nasib baik la tak jadi apa - apa...he he he

Ina said...

anak saya tercekik screw cik mat..serius...nasib baik i sempat buat Heimlich ManeuverINA NAZIR

mRs sYa said...

tercekik guli..adoi...darjah 1 dulu..

Melati Qistyna's Mummy said...

muahahah.... sebesar2 alam biji mangga tu cikmat leh tercekik, pes tyme baca, tergelak2 dibuatnyer...hehehe

MamaFaMi said...

Daripada rasa simpati, terus jadi tercuit hati nak tergelak baca celoteh ko ni Mat.

shashacatering.com said...

Salam Sayang DTS Mat Gebu. Jangan samapai tercekik lagi tau:-)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.