BEN ASHAARI

Friday, February 11, 2011

DODOL DALAM PASTRY PUFF....JANGAN TAK CAYA!!

P1250540
Haiii...haha, jangan tak caya, tapi perrrcaaayaaa laaaahhhhhh....itu dodol dalam pastry puff, jangan tak tau dah lima ratus juta kali aku cakap mat gebu kan suka derhaka. Tapi aku buat pun agak2 juga, bukan tak fikir atau membabi's buta semacam, use your brain ok, bak kata phua chu kang.. Saja duduk bersembang dengan Ben petang tadi di YM, tiba2 terlintas kat otak mat, agaknya dodol ni aku masukkan dalam puff pastry, sedap juga agaknya kan. Terus lah mat cuba.


Tapi ada masalahnya, kali ni mat minta maaf, sebab resipi mudah, cerita lebih. yelah kalau tak bagi penerangan betul2 nanti ada yang komplen kata tak jadi lah, tak senonoh lah. Satu mat nak pesan, kalau buat ni, kena cermat masa melekatkan bahagian atas dan bawah, maksud mat kena tekan dengan garfu tu kuat sikit. Kalau tak jadi macam gambar kiri tu, dodol cair meleleh keluar..erkk tak lawaa sudahh...Kalau tekan elok2, dia jadi macam gambar kanan, kiuttt siaaaa...kan..tembamm je kann...hehe, Ok lah kita tengok apa yang diperlukan...

BAHAN-BAHANNYA :-)
10 biji dodol dalam bungkusan kecil (seperti gambar dibawah)
5 keping puff pastry jenama KAWAN saiz 4 inci x 4 inci
Kuning telur untuk disapu atas pastry..

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ambil sekeping puff pastry, tabur sedikit tepung, kerat pada 4 bahagian, ambil 1 bahagian lorekkan corak seperti dalam gambar. Pada 1 bahagian lagi, letakkan sebiji dodok kecil. Tutup dengan bahagian berbunga tadi. Berhati2 tekan tepi2nya dengan garfu supaya melekat. Alih dalam loyang pembakar. Buat hingga siap. (tu contoh dodol cute, di atas)
  2. Sapu kuning telur dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 195C selama 20 minit atau hingga kuning keemasan, On kan kipas jika oven anda ada fungsi ini. Bila puff masak, sejukkan atas jaringan sehingga sejuk.

23 comments:

AdyBudika said...

nanges buat kesekian kalinya

mia.lia said...

ghee,,kreatifnye CMG..dodol jenama ape uh..pena mkn satu dodol paket cmtu gak..sdapp..murni kot

akuanakpahang said...

Dodol mmg best kalau digayakan macam2 lagi best :)
Jom Singgah "Ke Blog akuanakpahang :) "

Beautiful Butterfly said...

memang kreatif lah abg mat gebu ni,best! =)

Citarasa Rinduan said...

cik mat..kreatifnya.....

AZLITA AZIZ said...

cik mak... cik mat... macam2 idea ada... alhamdulillah Allah kurniakan bakat yg tiada ternilai harganyer ni...
semoga cik mat terus berkreatif dan berkarya dgn idea yg debommm.....

Mama Kembar 3 said...

aduhai nampak cam sedap sgt tu, terliur nengok...

cek chun said...

harus la cair nanti kan dodol tuh. sedapnya nampakkk.. berbaloi2 derhaka nihh cikmat :)

Erani Zuhran Mohd Nor said...

Salam.. sebab derhaka kreatif ni baru nak komen... kalau tak, jadi silent reader jer. Tahniah sebab derhaka cikmat menjadi favorite...

Huszaini said...

Waa!! kagumnya! memang kreatif!

Muna said...

lepaih ni cikMat kena experiment dengan kueh bakul stock chinese new year pulak :)

shashacatering.com said...

Pelik tapi benar;-)

Rima said...

Woahhh never thought of doing that cik mat.. super creative lah u and yes its true ur the pro when it comes to derhaka kan recipe hehhe.. i think i will try put lempuk instead since i no eat dodol one.. tak reti nak makan dodol.. dari kecik sampai lah dah tua kerepot ni hahaha

Nieza said...

wah dodol pulak cik mat tayang....ni yg buat terliur ni..mana nk pi cari ni..huhu btw cik mat memang kreatif dan innovatif..derhaka yg ada kemajuan...bagus-bagus..:)

AemaWan said...

adoiii....tergoda tengok dodol pastry nii...rasa terliur dok kat perantauan nii...

kak Erna said...

enmat..dah tentu sedap tu..dodol la katakan.
pandai mat buat..cantik betul jadinya

mzhany said...

sedapnya dodol...

hana said...

fuiyoooooooo dasat lu beb! pjg akal btol! sat ar aku tgk kot2 ader lg dodol aku tersembunyik dlm esbok! hahahaha

SedapSnack Crew said...

sukalah dengan 'kederhakaan' yg creative :-). tak terfikir sampai boleh letak dodol. Tabik kat che Mat.
Akak pernah derhaka juga...akak buat keropok lekor,isi dengan cream cheese. Meletop-letop bila goreng :-0.

tun_telani said...

whoaaaa... dasat dasat.. tabik spring.. hehe

julia said...

a.mat mesti rase dodol dlm pastry puff lbh kurang cm kuih bakul gak kn....julia penah try ltk inti kuih bln dap gak :)

kelleykatz said...

cik Mat memang brillian, sangat pandai memadu-padan.
saya suka..

dHiLa RoZi said...

best kan dodol masuk pastry tu??? yummy sangat... tp slalu dhila ngan mak wat dodol celup tepung je... pun sedap... cuma kena goreng lah... masuk oven..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.