BEN ASHAARI

Sunday, January 30, 2011

KE PASAR BERSAMA MAT GEBU.....PROMOT BLOG 3.

ABCD0001
Waaaaaa....jumpa lagi dalam N3 sebelum aku pengsan..Hujan sepanjang hari, basah, lembap dan rasa macam malas2 jee. Tadi kat pasar, manusia punya lah ramai....boleh pening pala, nak Chinese New Year tapi aku tengok orang kita jee yang ramai, and of coz Singaporean pun ramai juga. Nasib baik waa pun aleee lupa ceenaaa punya olangg. Hmm tak berapa bes lah pasar ni hari, ikan nampak ala2 jee, kurang fresh mungkin musim tengkujuh kan. Sayur adalah agenda utama mat, kalau nampak yang hijau2 ni mula lah aku macam kambeng...tak sedau diri, nasib baik boleh kawal napsu, beli lah serba sikit sayur dan ulam2...dan yang pastinya, sebagai stok, aku rembat "budu" 3 botol!!.....pengsann kannn >_<

ABCD0002
Lepas tu pi pulak bahagian jual ikan, ayam dan daging...Masa tengok ikan2 yang semua dah macam meninggal 2 tahun, mat ternampak sesuatu..waa apa kah itu, dengan segera keluarkan HP dan "klik"..haa keluar gambau "Udang Ketak"...agaknya memang musim udang ketak laaa, sini pun melambak ada, jiran mat pun ada buat N3 udang ketak, ingat tak. Mat mula2 nak beli, tapi kan tak jadi, sebab tak berapa besar, dia kalau besar baru sedap, daging banyak..

Bercerita pasal udang ni, apa yang mat tau ia banyak khasit antaranya kalau anak2 kencing malam (ngompol atas tilam), boleh bagi sup udang ketak ni. Lagi satu ia juga baik untuk kaum lelaki, kalau menurut kaum cina, ianya bagus untuk otot2 dalaman kita dan juga dapat menguat dan memulihkan tenaga lelaki..erkk...tersedak yeaa pakcik, releksss yeaa, esok2 pi cari udang ni suruh makcik masakkan...Ok sebelum mat tamatkan N3 ini dan masuk tidur, nak promot satu lagi blog, kali ni kita lihat sapa pulak yeaa...

Ehem ehem sapa lah tu agaknya, tak lain tak bukan blogger aktif..."SHAIZHAR" dari blog..erk, "Shaizhar" juga nama blog dia, Shai ni dah biasa dengan mat, beberapa kali dah singgah ke Sedenak kan Shai..untuk mengenali siapa kah itu Shaizar...anda boleh ke blog beliau di sini....

14 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

abang mat gebu... T_T

saya tak tidur lagi sebab ingatkan abang mat gebu akan post entry makanan sedappp...

wuuu T_T manaa??? tak leh la nak berangan makan makanan sedap sebelom tdo.. wuuu

Izamir Ridzwan said...

udang ketak ni sedap ker makan??

Mat Gebu said...

@ yuyu - esok pulak...tak pe nanti Ben akan keluarkan N3 makan2...

@ Izamir - kalau jenis besar sedap, rasa macam isi udang..psttt baik utk lelaki...shh dediam..

Shaizhar said...

mat gebu -> terima kasih promosi itu "mamat"

Deeyaudeen Sabri said...

waaaa.. udang goreng tepung satu mat ~!! :P

qinairaulfa. said...

waaa..lame tak makan udang nih.tp kat sini panggil udang lipan.hehe :)

iqbalhakimi said...

nak makan udang tp alergik..huhu

Madam Sooyaree said...

Pelik sungguh rupa udang ketak ni. Tak pernah jumpa.

cek chun said...

cik mat. taktau plak udang ketak lagi beso kegunaanya.. hahaha

besok kompem para suami suroh puan isteri masak udang nih :p

Mat Gebu said...

@ shai - sama2...

@ deeyaudeen - orait, siap...meja no 5 eks...

@ qinairaulfa - benda sama nama berbeza...

@ iqbal - waa sama lah dengan pakcik mat, kena makan ubat lepas makan udang.

@ madam - sekarang ni musim agaknya, semalam ada byk.

@ che chrun - haha tu lahh. Banyak khasiatnyaaa...

eelobor said...

wah udang ketak...goreng kunyit cam gitu pun sedap kan CMG?

Norhafiza said...

oo ini upenye udang ketak..badan dia berketak2 ala2 enBen hahaha..selama nih No men belasah je..yg mana satu KARA, GALAH, KETAK huhu..LOBSTER je tau sebab duk lam laut hehe..

akuanakpahang said...

Salam CMG, mmg best udang tu goreng kunyit.. kalau goreng ngan tepung lagi best kut :)

Jaja said...

klu kt penang, udang ketak ni kami panggil udang lipan.. selalunya peniaga mee udang guna udang ni untuk buat kuah mee udang...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.