BEN ASHAARI

Thursday, December 30, 2010

SINGGANG IKAN GAYA TERENGGANU.

P1240782
Assalammualaikum, salam semua. Lewat sikit masuk N3, tatau pesal, ni hari macam lemau je, macam masuk angin jee, macam naik hangin jee. Hmm takde idea nak masak apa. Semalam ada beli ikan pari, nak bakar tapi macam tak berapa nak rajin, nak masak asam pedas, hmm asyik..asyik asam pedas, dengar pun jemu. Masa mat jalan2 ke blog kak nor secubit garam, ternampak satu resipi unik orang2 Terengganu, tapi kak nor masak dengan batang keladi di sini ...Hmm, kita cuma ada kacang bendi siaaa...Seperti biasalah, apa lagi derhaka sikit, ikut kesesuaian bahan. Pada mat rasa dia sedap dan agak unik, kalau orang2 tak biasa, depa sah2 rasa pelik, tapi mat gebu suka koo, ntah lah dia kan ada rasa tersendiri..Terima kasih kak nor secubit garam, sudi share resipi warisan ni, tapi minta maaf yea mat buat ikut kesesuaian bahan2..

BAHAN-BAHANNYA :-)
400 gram ikan pari
10 batang bendi muda (yang kecil2)
1 keping asam gelugor
1 camca teh kerisik
1 camca besar budu
1/2 kiub ikan bilis (optional)
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
1 genggam daun kemangi (mat guna daun selasih)

BAHAN TUMBUK HALUS
4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 camca besar lada hitam biji
sedikir kunyit hidup

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan pari dikerat sederhana besar, cuci dan perap dengan sedikit garam dan jus limau kasturi selama 15 minit, cuci kembali dan toskan. Bendi dicuci dan toskan, jangan kerat.
  2. Didihkan air dalam periuk (anggaran 700 ml). Masukkan bahan tumbuk halus bersama2 asam gelugor, kerisik, budu dan kiub pati ikan bliks (jika guna). Biar mendidih.
  3. Masukkan ikan dan bendi, kacau dan masak hingga bendi lembut. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap, rasa dan jik ok boleh matikan api, Hidangkan..

26 comments:

CT said...

Wah! Sedapnya singgang tganu...makan dgn ulam2 cicah sambal belacan...mat lalu pun kita tak nampak...hehehe

BAHAN TUMBUH HALUS > tumbuh ke tumbuk? hihihi...gurau eh mat...

Mat Gebu said...

@ CT - hahaha, ok ok kita edit balik..mata ni kan mcm ada batu 5 kg dok tertonggok, ngantuks gila..hehe, alasann baik punyaa...terima kasihh.

Mas said...

sedappnya singgang ikan...cantik jer bendi tu berposing yer CMG, melentik2 tu..he..he...

yad'z said...

huhu... tak pernah makan lagi.. hehe....


<<< jom bace latest perdebatan yad;z dengan hencek kairol hari tu...^^

akuanakpahang said...

Salang En Mat... musim hujang kenan makang singgang aje mmg best makang dgn nasi panas2 :)
New Entry "Serabut dengan nombor :("

Aku Ibu Muda said...

adehhh..telan air liur dah nengok ni-sebbaik dah kenyang..hehe

Entry Terkini:
Ragam Keluarga Inchik Moza - Penghujung tahun& Kedai Kuning


Dunia Aku Ibu Muda - Nak joget-joget & Azam 2011-versi JUJUR

KayNisa said...

walaupung sy org ganu, sy masih dop lulus masok ikang singgang... heheh

Tok Esah said...

tok org ganu gak.. best!!!

Nieza said...

ini kalau mkn time sejuk2 kat sini memang sedap ni...hirup lak kuah tu panas2...hhmm...terliur la pulak....ikan pari lak tak ada kat sini.

iqbalhakimi said...

yeaah..masakan ganu best..hehe

cplud miera said...

wah cikmat..singgang ni terigt kt umah. minggu lepas bru blik umh n mkn puas2 singgang air tgn mak ;)

K.Nor said...

salam che mat, tak ada hal la nak derhaka pun, mana ada hukuman pancung utk derhaka kat resipi kan..
lg pun kita kan mmg selalu derhaka kat resipi ikut kesesuaian anak tekak dan stok kat dapur.. hehe

sedap tu pekena dgn sambal belacan dan ulam2an :)

Yatie said...

Salam Mat,
Akak dan suami mmng suka lauk2 yg masam dan pedas ni....kebetulan arini akak masak singgang serani...resepi Mat lagi...akak pun guna ikan pari...sedap betul hirup kuahnya,,,,suami akak siap tanya lagi...kali ni resepi sape pulak??? wow mmng best...tapi akak tak n3 lagi...arini dok layan gambor jek...tapi ada penghargaan dar jiran sepagar Mat....best tul...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam
kena ada ikan kering gak ni CMG.

Mimy said...

slm..
cmg.. rindu raseny x dpt N3 DTS.. ni nk citer ni sbbnyer.. smlm smpila tghari ni bru sy lh N3 line streamyx ni.. huhuhuhu sedih tau... pas2 family dtg dr sgmt... tk dpt nk N3 lg..wawaawawa... dulukn tetamukan.. lps solat mghrb ni brla lapang... ada lg 1 cte sedih nk share ngan kekwn.. tghari td sy masak lemak rebung buluh madu + daging.. mase masak daging.. rasenyer sedap.. tp pas n3 santan rasenyer.. tengik... wawawawaaa... sedih lg.. per lg orterler bubuh gula 2 sudu... masak lame sikit.. raseenyer jd ok sikit.. tu jerla nk share dgn cmg n kengkawan... k adios.

shahjiehan said...

En. Mat ni chef ke?heheee...SJ nk tau jugak...sbb byk sgt resepi2 huh...agak misteri

Kalamhati said...

salam Cik Mat..

lama tak menjenguk sini..harap Cik Mat sihat..=)

akuanakpahang said...

Salam En Mat, terjah sessi malam pulak :) New Entry "Alahai Facebook."

aNa d'sKoDenG said...

singganggggg.....sedaknyaaaa


** org ganu katakanggg..mana leh derhaka kpd singgang..hahaha..makang ulang cicoh budu

Norhafiza said...

ambik toh..mari pakat tubik lake oghang teghanung..abgMat wat kuoh singgang ning..oh mai peberet turong temurong!..kalu makang mesti banjir sokmo, lawang ngang ulang cicoh budu..pergggghhh!..mintok maap la sape lalu alek lakang hahaha..

miszlullaby said...

tak penah denga masak singgang yang camni.Boleh la try nanti =)

Hani said...

salam
oooo...mudah jer buat dia..cuti-cuti ni bole try test..makasih kongsi cik mat yeaa

aNa d'sKoDenG said...

errkk..masuk sini lagik...tetiba kkecurr plak tingat singgang ikang ayer

Mat Gebu said...

@ mas- hahaha, melentik eks..sabau jee lahh..

@ yadz - saya pun 1st time try..ok, not bad..

@ AAP - betul2, eh tempat tuan pun hujan juga ke sekarang ni?.

@ aku ibu muda - hehe, tak pe lahh, telan air liur tak tercekik..

@ kay nisa - hahah tak pe, boleh belajar lagi, masih muda kan..

@ tok esah - wahh, mesti pandai nihh..

@ nieza - yeaa betul2..apa2 singgang pun, kena hirup kuah dia kan..

@ iqbalhakimi - tuu diaa, orang terengganu yea?..

@ cplud - wahh..air tangan bonda mmg tiada tandingan kan..

@ kak nor - terima kasih kak nor, dan minta maaf pasal ter men derhaka..hehe.

@ kak yatie - terima kasih kak yati..erkk tiba2 segan pulak..hehe.

@ lm - yeaa betul, ikan kering wajib..lagi lah abah saya tu kan jawa..

@ mimy - terima kasih..alahh sayangnya, tu lah kan masakan kita ni kalau santan tu kurang elok, akan menjejas kan rasa..tak pe lah janji boleh dimakan..

@ shahjiehan - haha, bro luu pelik tgk guaa ek...alaa blog gua kan dah lamaa, jadi byk arrr resipi..

@ kalamhati - terima kasih KH masih sudi singgah..saya sehat seadanya, harap KH pun begitu juga.

@ AAP - sila2, saya pun tidur lewat, tapi bangun memang awal, ada tu jam 4 dahh bangun..huhu.

@ ana - hahah keluar dah cakap terengganu...

@ norhafiza - erkk..penggsannnn!! >_<

@ Misz - try test macam mana, tapi kalau tak biasa kan rasa dia mmg lain..

@ hani - sila2 mencuba jgn malu..

@ ana - hahaha, sabau je lah, alah jgn segan2 sila masuk..

Z G M said...

ini agak lain dr yg biasa makan...hihih. klu de budu n tempoyak skali best.

shahjiehan said...

hahha..otai blogger ni..sebaris ngan bro BEN ASHAARI kan, hoho.. SJ budak baru blajar... Best blog ade resepi nih~ tringin jugak, Tp SJ xreti memasak, resepi pon lagi la takde.~

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.