BEN ASHAARI

Saturday, December 18, 2010

ROTI PRUNE.......WAHH!!! DAPAT AWARD!!..

P1240554
Assalammualaikum, jumpa lagi dengan N3 terakhir malam ni sebelum mat gebu masuk tidur. Roti lagi, dah tiba pulak musim meroti si mat nihh..hehe, kesian Bibik Melayu darling, dikerjakan selang sehari, nasib baik mat gebu kasi dia makan jamu...hahaha..pitamm ke baca..Bibik melayu tu BM lahhh, "BreadMaker"..allahh gurau sikit pun tak boleh, terus koner simpang 4....sabau je aku. Comel tak roti tu, hmmm, nasib baik menjadi, walaupun ku derhaka..legaaa ceQ!!..Sebenarnya resipi asal guna kurma, tapi takde stok pulak, kalau bulan Ramadhan tu mungkin lah ada kan. Tak pe kita yang buat dia, jadi mat gantikan dengan prune, cuma kan mat rasa perlu tambah sedikit gula lagi dalam adunan, sebab prune tak semanis kurma....

P1240558
Kalau ikut resipi asal guna 1 kg tepung roti...perghh!!, sekampung boleh makan, tak koso den, habis monopos Bibik Melayu tu nanti, kesiann, jadi mat cuma buat 1/4 dari resipi asal. itu pun dalam 10 ketul koo roti yang lembut, gebu dan tembam...bam..bam. Sebab ianya agak tawar sedikit, boleh lah nak makan dengan jem atau disapu mentega dan disapu jem...hmm kolestrol!..Kalau cicah air kopi pun sedap, tak de masalah. Satu mat suka resipi ni tak guna telur, jadi roti tu kurang lah sikit rasa ke"telur"annya bila ia sejuk...hmm ada ke perkataan "keteluran?"....hmmmm...

Oh yea, sebelum mat tulis resipi, mat berbesar hati menerima award dari sorang blogger ni, Miss Cplud Meira dari blog P'lud's Corner"...terima kasih..erkk, kena jawab soalan eks..hmm tak jawab boleh tak?...hehe, ok lahh, tak pe mat gebu jawab...

1. Sejak bila anda mula memasak dan apakah masakan pertama anda...
  • Sejak bila yea..hmm tak ingat lah, mungkin umur 9 - 10 macam tu, dan dah tentulah masak --------------> "AIR"....hahaha, boleh tak?...
2. Sapa yang menggalakkan anda masak...
  • Tak de sapa pun, kerna terpaksa, mat gebu terpaksa memasak, akhirnya jadi terror masak pulak...erkkk..silap2 tak terror cuma boleh2 saja, tapi bab derhaka kan resipi orang, aku terror...
3. Masakan yang paling anda suka masak dan digemari orang2 kesayangan anda....
  • Hmmm..,macam mana yea nak tulis, senang cakap macam ni lah, mat gebu masak atas permintaan, jadi bila dah masak ikut perintah, mesti lah mereka suka, antaranya, asam rebus, singgang, masak lemak, gulai ayam, rendang, ubi rebus, lempeng pekak, sambal tumis...dan..dan..dan...aduhh tak larat dahh...hehe..
4. Tag 5 orang blogger masak yang sering berkunjung ke blog anda.. (Yang ni aku suka....hehe_
Ok selesai sudah sessi menjawab soalan dari award, sekarang kita tengok resipi roti pulak yeaa..fuhhh..penat lahh mata, nampak bantal jee ni...hmmmm...

BAHAN-BAHANNYA :-)
250 gram tepung roti
70 gram tepung gandum
6 gram instat yeast
1 camca besar susu tepung
30 gram gula halus
50 gram mentega
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh bread improver
1/2 camca teh bread softener
130 ml air
70 ml whipping cream (boleh ganti dengan susu cair)
100 gram prune, hiris kasar

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 di atas kecuali mentega, gaul hingga menjadi doh, tambah mentega dan terus menguli hingga lembut dan anjal, jika melekat tabur sedikit tepung. Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan tutup dengan plastik, biar 1 jam hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan dalam breadmaker, pilih setting untuk doh dan tekan on, biar hingga siap.
  2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bahagikan doh tadi pada 10 bahagian. Ambil satu dan bentukkan bulat seperti bola, susuh dalam loyang yang telah disapu sedikit mentega. Jarakkan antara satu sama lain. Buat hingga siap.
  3. Perap 45 minit hingga kembang. Bakar dalam oven yang telah dipanasan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga kuning keemasan. Keluarkan roti dari oven dan sapu mentega atas permukaannya. Kalau suka boleh tabur sedikit gula halus..

15 comments:

Rozuan Ismail said...

wah..dapat award gitew!!ada kelass!! huhu..sedap nya roti tuh..geram rasanya nak bedal..

whipping cram tu bahasa melayu dia apa?sama macam susu cair ke?

roslaini saad said...

assalamualaikumm...
Siapa yang kahwin dengan Mat gebu ni..kira wanita paling bertuah dalam dunia..sebab tak payah fikir lagi bab masak memasak...hehehe

Padanlah..sejak dulu nama Mat
Gebu asyik naik dalam blog-blog peminat masak memasak...resepi sedap-sedap belaka.......Ada ke peluang nak datang rumah En Mat Gebu nak merasa masakan...???

Mimy said...

Congratulation to CMG di atas AWARD yg diberikan.. tp jawab tak menepati kehendak soalan.. mcmmn nk dpt markah penuh.. he!!! dan roti 2 nampk gebu mcm Che Mat. Rase lapola pulak tgk roti 2 mlm2 ni. Klu dpt cicah ngan air kopi panas.. aduh tklh tahan tgk....gebu he!he!

Pe Kak ros nk g umah CMG nk ikutla.. itupun klu CMG tk kberatan..

Ummi said...

Waaaaaaaaaahhh suka suki ko jek tag eh...nyampasssss! Hahahaa....kesian akak....time kasih la Mat, ada masa ku buat, x da masa booolaayyaann...boleh gitu? Hehe, insyaAllah la, tgk senang jek tuh...hehe, nnt2 la eks..thn depan ke..eh x lama dah kan thn depan tu..ekeke

DariHatiUya said...

tahniah dpt award.singgah sini malam2.

SMK BATU 17 said...

gebusnya..che mat, tolongla bgtau jenama bm che mat tu....tk sabar nk pi beli ni...

Nieza said...

Salam CMG,
wah ada prune pulak....sukax3.....bilala nk rajin mcm CMG ni yer....tapi lum ada bibik BM...nak kena cari bibik BM jugak lak nanti...:P

Mat Gebu said...

@ rozuan -haha tocey..tocey..oo whipping cream tu kalau bahasa melayu, krim putar..ada jual kat Tesco, tapi dia tulis whipping cream, boleh ganti dengan susu cair kalau susah nak dapat.

@ roslaini - erkk, alah hai segan ni, segan..macam nak pengsan pun ada..hahaha..erkk, boleh nak datang, tak de masalah, cuma kena set masa.

@ mimy - terima kasih, hehehe, erkk nak buat ala2 rombongan kak kiah yeaa..hehe.

@ kak ummi - hehe, releks laa kak, bila2 masa je tahun depan pun boleh, jangan sampai raya depan sudah lahh..

@ dari hati - terima kasih, award kita pengerat antara blogger...

@ smk batu 17 - ok saya guna bread maker jenama Kenwood Model BM 200.

@ nieza - heheh, resipi asal guna kurma, sekali check dalam peti sejuk, rupanya prune, tu yg derhaka tu...

nor64 said...

Apa khabar Mat, lama dah akak tak jenguk blog ni sbbnya blog akak sendiri pun dah berdebu hihi..menarik roti prunes ni..akak masuk list ye..1 minggu lepas, akak ada buat pizza gebu (resepi mat) untuk anak2 saudara yang datang bercuti..resepi tu mmg akak dah save lama dulu...wpun guna tepung gandum tapi mmg menjadi lah doh tu..mmg gebu lah Mat..t.kasih ya atas resepi ni..nanti akak entry okeh..Insyaallah..

Kamsiah said...

mat..nak tanya petua utk baut roti
mana yg lbh baik
antara yis yg berbiji2 tu ke atau yg seketul tu...

Sepatu Hijau said...

salam pagi ahad :)

Mat Gebu said...

@ nor64 - salam kak nor, wahh lama tak nampak akak, masih kolek set2 antik lagi tak?...terima kasih sudi mencuba pizza gebu tu yeaaa..

@ kamsiah - Ok, yis biji tu jenis instant, maknanya boleh terus masukkan dalam tepung, kalau jenis seketul tu, perlu diaktifkan dulu dalam air suam yang dicampur sedikiitttt gula. Kalau tak silap mat, jika resipi kata guna 5 gram instat yeast, kalau guna yis ketul, kena guna 10 gram, maknanya sekali ganda...

@ sepatu hijau - salam senja ahad..hehe, maaf lambat jawab, terima kasih sudi singgah.

MamaFaMi said...

Muahahahahaha (gelak dalam tangis ni namanya tawwww)..dah hagak dah, mesti kena tembak punya! Sket baik ada guna perisai, kalau tak, mau tergolek dog dah! Nanti ye Mat, sabar menanti ma datang collect homework dan habuan ma tu dengan lemah gemalainya ye... hahaha...

Bak meh roti seketul! Montok tol :D:D:D

cplud miera said...

cikmat,bg sape2 yg ambik award tuh, linkkan ker plud corner ya

http://pludcorner.blogspot.com/

maz said...

salam cikmat..sori bru nk mai amik awrd ni...duk sbuk pking2 brang nk blik la plak..kna cuci umah..cuci petiais yg pnuh dgn air2 udgg!! hahaaa..mksih skli lgi cik mat ata singatan ni ye...sukeee dpt awrd dri SIFU SEMALAYA ni..