BEN ASHAARI

Monday, December 20, 2010

PASTRY POCKET ICE CREAM

P1240595
Salam semua...Untuk N3 terakhir malam ni sebelum masuk tidur, jom kita cuci mata, sebagai modal mimpi malam nanti. Tadi mat saja2 nak menghabiskan baki puff pastry lagi 2 keping, yang sersaiz 4 inci x 4 inci tu. Fikir juga nak buat apa lah agaknya kan. Teringat dulu mat pernak buat pastry puff berkastard dengan buah2an segar, kat sini... Terus idea datang, tapi kali ni kita ubah guna ice cream vanilla. Hmm not bad sedap, tapi dalam gambar tu nampak ice cream dia over limitkan, lepas je mat tangkap gambar tu, aku cedok balik eskerim tu masuk dalam bekas, kita makan yang tinggal dalam lobang pastry tu jee....bukan jimat tapi mat gebu mana boleh makan benda2 ni sangat, yelah dah gebu kan, jadi faham2 jee lahh...Sebelum tu mat minta maaf jika ada terkasar bahasa dan perbuatan yang mungkin mengganggu emosi anda..huhu, exceli mat baru je nak ok..tapi tulah perasaan ketat tu macam kembali lagi...sabar jelah kan...

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping puff pastry berukuran 4 inci x 4 inci (jenama "KAWAN")
1 kuning telur unruk disapu
Ais krim vanilla atau apa2 perisa kesukaan secukupnya
Ceri merah untuk hiasan (kalau dapat yang ada tangkai)
Gula manik warna-warni, sebagai hiasan (optional)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 190 C. Ambil 1 keping puff pastry, kemudian terap tengahnya denan penerap biskut, kalau dapat cari saiz yang besar, atau jika tak de, buat lubang guna pisau.
  2. Kemudian sapu sedikit kuning telur. Ambil 1 keping puff pastry lagi dan letakkan yang bertebuk tadi atasnya. Tekan2 sedikit. Tepinya ditekan dengan garfu. Buat kaedah sama untuk yang satu lagi.
  3. Sapu kuning telur dan bakar semala 20 - 25 minit. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya. Tekan sikit bahagian tengah puff pastry tadi hingga membentuk ruang. Scoop kan ais krim vanilla secukupnya, tabur gula manik dan hias dengan ceri. Hidangkan segera...hmmm..

20 comments:

Citarasa Rinduan said...

salam cik mat

tu dia...kalau layan puff dgn askrim. gabungan yang sangat idea..tapi lepas tu..harus ayu jogging satu felda sayong...hehehhehe


cik mat...terima kasih yer berikan inspirasi dalam dunia masakan...sangat hargai

kzai said...

wowww...gebus nye pastry tu mat

Norhafiza said...

abgMat memang! mencik mencik mencik...memalam duk tayang pastry ngan eskrim plak tu..(sambil guling2 pukul bantal)..mahu tak terlio huhuhu...alahai..tido malam ni sambil mengidam la No jawabnyeee..jgn kua peta dh leee hihi..

MULAN said...

nyampah tengok pastri tu.. sbb takde jual kat kerteh ni.. pos la sikit.. hahaaa... basi tak..? yummm mesti sedap tu..!!

cek chun said...

aiyoyo. gebus sunggoh cik mat oii. ni mesti hasil fan oven tu eh.
harus jugak ku cari oven baru mcm nih

watie said...

ish..ish...ish...terer betul la en.mat kita ni masak....respect ler...bukan senang nak memasak beribu-ribu resepi macam en.mat ni...

Nieza said...

Salam CMG,
memang kreatif dan inovatif...sedap nengoknya...:)

Aracy Flavia said...

OMG! scallop spoon tu! Comel! :)

Mat Gebu said...

@ CR - hahaha, betul2, tu pasal kan saya simpan balik eskrim tu, tinggal kan sikit je dalam puff..erkk, ngeris laa..

@ kzai - gebu kan, senang je kak buat dia..

@ norhafiza - hehehe, bab berpeta tu yg lawak..adoiii..

@ mulan - haha, ye ke tak de, susah juga kan..nak pos takut lembik pulak nanti, pastry tu..

@ cek chun - hehe, eh ada juga petua bakar puff ni, kalau tak silap kat blog Hana Memories"..nanti try cek chun skodeng sana.

@ watie - dah dah, jgn puji lebih2, saya pengsan nanti, tapi pengsan hidung kembang..hmm macam mana tu..hehe..

@ nieza - ni kira idea last2 kopek, ntah seja2k ni kan idea saya merudum jee. huhu.

@ aracy flavia - hahaha, yea betul lawa dan serba guna juga kalau nak buat pattern apa2 specially fondant cake..

Ummi said...

Salam Mat, waaaaaaaaa...ketat muka lgk eh...sabauuu...eloklah ko makan eskrem tu byk2, pastu kunyah pastri tu beriya2 sikit lepaskan geram..hehe

Mat Gebu said...

@ kak ummi - hmm, biasa je kak...dah ok tapi hati masih tak berapa nak sedap..

mama ju, said...

Aslkm

Nampak sangat gebu....tkasih beri idea.

akuanakpahang said...

Salam En Mat, nie kalau kena musim panas sikit pekena dia mmg best TQ.
New Entry "Jika anda seorang Blogger."

azrinna said...

En. Mat, bila saya bakar puff kenapa tk lapis2 mcm en. mat buat? adakah sebab oven. Saya guna buteerfly yg kecik tu.

Syafiq Rosli said...

fuh CMG..kalah baskin robbin ni..memang sodap je tgk

PINATBATE said...

saya terus lari laju-laju menuju ke dapur...sib baik masih ada stok pastry segera dgn aiskrim..
wahh!! bisa mati kesedapan !

DYRatu said...

assalamualaikum che mat...

terlior.. drooling... lama dah duk folo bc rsp CMG yg ngetop ni.. tp takleh jadi... n3 ni kena nyampuk.. sbb semlm sy buat puff sosej pakai kawan punya pastry .. bila thaw kat luar, pastry takleh nk siat selai-selai..s emua melekat... camno nk buat? boleh kasi tunjuk ajar? nnt sy post gambar sosej puff tu... tp ini ini link utk n3 ubi rebus.. heheh.. http://not-really-a-blogger.blogspot.com/2010/12/ubi-rebus-cicah-kelapa-muda.html

watie said...

memang patut pun saya kata cikmat ni terer masak...tp cikmat jangan pengsan dulu...post resepi untuk tengahari ni, pastu pengsan yek...ha..ha..ha...

Peri PiA said...

salam CMG,dari start pengsan dr sini ye hihi.adeh mengoda sgh

Hidayah Deiya Aledruce said...

asik nmpk makanan je kt blog hari ni..lapo2!hihi..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.