BEN ASHAARI

Friday, December 24, 2010

NASI LEMAK HALBA dan CONTEST DARI BLOGGER..

P1240661
Assalammualaikum, salam petang Jumaat..hehe, tak de N3 lauk makan tengah hari laa...sebab?...Sebab ni hari pagi2 mat dah masak nasi lemak, tapi mat masak 2 jenis, satu yang biasa2 dan satu lagi yang letak halba, alahh pernah masak dulu kat sini.... Ada cerita sebenarnya kenapa mat tak masak untuk tengah hari. Pagi tadi kak ipar mat menerima kunjungan dari teman2 arwah abang semasa dia menuntut di MRSM dulu, hmmm terharu sangat mat bila tengok mereka masih ingat dan sudi datang dan memberi sumbangan ikhlas. Terima kasih mat ucapkan pada mereka sebagai mewakili keluarga dan waris2 kami. Jadi mat syorkan pada kak ipar mat, kita masak nasi lemak saja. Mat masak nasi lemak dan dia buat sambal dan lain2...wahh bijak tak aku, nak yang senang jee..hahahahaha..

P1240666
Lepas tu, mat masak lah sikit lagi tapi kali ni letak halba. Bukan apa masa pestime mat masak dulu, terus ku terpikat dengan rasanya dan haruman yang begitu mengasyikkan, seperti dibuai mimpi...tuu dia, pengsan kan baca aku tulis, macam mabuk laut!....Psttt..sini kejap, nak tanya, tu tengah gossip set kangkung mat gebu kan..elehhh macam tatau, tapi memang lawa bila kita gunapakai untuk hidang makanan..Jadi sesiapa yang ada tu, silalah guna untuk menaikkan seri masakan dan kebahagian rumah tangga juga, yelah bila suami puji hidangan anda nampak menarik dan lawaa..sahh rasa bangga kannn....mat tak de orang puji pun aku bangga...sebab aku puji diri sendiri...hehehe, keji tak?..

P1240671
Kira hari ni N3 kaya gambar kan...last sekali nasi lemak yang telah mat letak dalam pinggan kangkung beserta timun, telur dan sambal udang...Ringkas jee kan, kalau nak tambah kolestrol, letak lahh kacang goreng, ikan bilis, ayam goreng...nak lagi..tambah paru goreng ada juga yang letak rendang...perghh...lama2 nasi lemak tah kemana, tenggelam dek lauk.. Oh yea sebelum mat akhiri N3 ni, nak war-warkan ada 2 blogger buat peraduan atau contest di blog masing... satu blog Shaofie di sini... dan satu lagi blog Symuzzamir di sini.... Tak lupa dari blog Citarasa Rinduan di sini... Sila lah singgah untuk memeriah kan lagi contest dari mereka... Salam sayang dari DTS - Mat Gebu...

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan beras basmathi, rendam 30 minit dan toskan
6 cawan santan
1 biji sederhana bawang besar, belah 4
1 helai daun pandan, disimpul
1 batang serai, dititik
1 inci halia, hiris nipis
3 ulas bawang putih, diketuk
1 camca teh halba, cuci dan toskan
Garam secukup rasa

BAHAN SAMPINGAN :-)
Timun, dihiris
Telur rebus, belah dua
Sambal tumis,
Ayam goreng (optional)
Ikan goreng (optional)
Ikan bilis goreng (optional)
Kacang tanah goreng (optional)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan beras dan santan dalam rice cooker, masukkan semua bahan2 lain dan garam secukup rasa. Masak seperti biasa hingga nasi tanak. Biar kering dan masak betul2. Karih nasi dengan chop stick, pastikan gaul 3-4 kali saja, kalau lebih gaul nanti beras patah2 tak cantik..
  2. Hidangkan bersama bahan2 sampingan...Sedap dimakan panas.....

21 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

Sok nak picnic..nak cubalah CMG..hehe..kalau rajin ler,keh3..malas je lebihnyer LM ni..

Mama Zharfan said...

nasi lemak sgt sedap..cuma tak leh mkn kerap sgt...kena jaga kesihatan :)

kakchik@ella said...

jiran saya org penang. dia pun suka masak nasi lemak berhalba. mula2 saya pelik, lama2 baru suka. saya nak cubalah resepi Encik Mat ni. thnks for sharing ye en. mat.

Cik Firus said...

skali tengok nasi lemak halba ni cam rupe nasi dagang pn ade..hehehe

aibaks said...

pernah try dulu..rase cam nasi dagang skit.. nice!

Ibu of 5's said...

ahaks....sedap bangat..setiap pagi mmg hidang di opis...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

letak halba? ada tak rasa mcm nasi dagang? hehehe..

CekWa said...

hujung minggu ni teringin nak wat nasi lemak bila tengok resepi ni!

Nieza said...

wah sedap ni...berbau harum semerbak sampai ke sini dah ni...hihihi

Shaofie said...

time kasih cik mat gebu!! ape lagi? jom join skali... jomlah CMG. hahaha. mudah je ni. dialog je..

http://shaofie.blogspot.com/2010/12/segmen-privasi-dialog-terbaiklah.html

akuanakpahang said...

Salam En Mat best ke nasi lemak letak halba nei jarang pekena boleh suruh org rumah test nie :)
Jom Singgah "Jalan-jalan Blog kita. "

Yatie said...

Salam Mat,
Sedapnya nasi lemak halba tu...mmng harum je kan....kena plk sambal udang...uishhh mmng kena betullah...Mat mesti makan ubat dulu baru makan sambal udang ni..klau tak dia tngk je dari jauh...hehehehe...jngn mareee hah.....

~CiK TiNieY~ said...

halba 2 gaul je lah ngn ns ea?

mamawana said...

Sukernyer......mwana masak nasi lemak memang suka bubuh halba...harum dan sodap...

Mr. Mama said...

sedap kalau buat makan pagi tu....

Citarasa Rinduan said...

salam

terima kasih yer cik mat...GA ayu tu...just fun jer..
thanks promosikan yer

PS: nasi lemak?...lama ayu tak makan...hehehe

Chempaqa said...

salam mat
wahhhhhhhhhh..abis keturunan kangkong kao kuar yer..hiiiiii..tapi best kan kalau makan nasi lemak wid kangkong celur..perghhhhhhhhh..btw..nasi lemak halba tuh cukup harum....:-)

Mat Gebu said...

@ LM - hehehe, try pujuk enche hubby buat plak..amacam?..

@ mama - betul2..saya setuju, lagi lah kalau dah gebu mcm mat gebu..

@ kak chik - Rasa dia ala2 nasi dagang sikit...cuma tak de campur beras pulut. Memang nak kena biasa baru ok kan benda2 mcm ni.

@ cik firus - yeaa betul kata anda..kira ni kembar nasi dagang.

@ aibaks - pandai anak bapak...hehe.

@ ibu of5's - tuu diaa..hehe,

@ madiha - sikit2 ada rasa nasi dagang, tapi mat rasa lagi sedap dari nasi dagang..

@ cekwa - wahh, kalau terbuat nant bagi feedbacak yeaa cekwa..

@ nieza - hahaha, tuu dia, kalau boleh lah bau keluar da laptop..pengsann..

@ shaofie - hehehe, insya allah, kalau masa saya tak ketat yeaa..

@ AAP - yep, ni kira fusion nya style antara nasi dagang dan nasi lemak..

@ kak yatie - huhu tak de ubat dah, tapi kan kak, tak gatal pulak..hehe..

@ cik tiniey - halba tu masukkan sekali dalam santan masa proses masak nasi lemak tu.

@ mamawana - yep, tapi tu lah takut ada orang tak reti makan..huhu

@ mr mama - betul...betul..betul.

@ CR - sama, dan maaf sebab terlewat promot contest ayu tu..

@ chemp - haha, tu lah, kangkung celur tak dak, set kangkung je ada...jadi lah kann..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam CMG..encik suami asik duk dapur je tu..haha..sian gak kat dia..nak gak nasi lemak tu..huhu

Mat Gebu said...

@ LM - wahh, tabik sama en suami tu...

~CiK TiNieY~ said...

ohhh ok2...thanks mat!nk try wat lah...;)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.