BEN ASHAARI

Tuesday, December 28, 2010

NASI ARAB..

P1240741
Assalammualaikum, salam Selasa semua, waaaaa, mengantuks laa, pesal lah si mat ni, macam biskut masuk angin je, lemau..tak boleh jadi ni, kena rajin. Hmmm, tapi kan mat ada satu perangai buruk, aku ni jenis kerja yang tidak boleh dipaksa, susah lah macam tu, sebab selalunya aku yang paksa orang buat kerja2 depa, yelah takkan kita nak buat kan, banyak hansem muka masing2!.. Hari ni melaksanakan resipi tertunggak lama dah, tapi bahan2 tidak mencukupi, tapi pada mat hasilnya masih boleh dibanggakan. Nasi arab ni mat ambik resipi dari buku kak liza "1 hari 1 resipi"...boleh lihat disini.. Sebab cuma ada stok daging saja, maka mat gunakan lah, bak kata pepatah, tiada rotan akar pun berguna..yea tak..tapi kan minta maaf mat pada kak liza, sebab ku telah menderhakakan sedikittttt resipi tu, bukan sengaja, cuma ikut bahan2 yang sedia ada...Ok mat tulis resipi dia (resipi asal guna 1 kg beras basmathi, tapi mat buat dalam 4 cawan je).

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 30 minit, toskan
350 gram daging lembu, potong besar dan rebus hingga empuk
6 cawan air (mat guna air rebusan daging)
1/3 cawan kacang pis (erkk lupa letak laa..sori)
1/3 cawan kismis
2 biji cili merah, hiris kasar2
1 tangkai daun sup, hiris
1 tangkai daun ketumbar, hiris
2 camca besar minyak sapi
2 camca bear minyak masak (mat guna minyak jagung)
1 camca besar serbuk jintan manis*
1 camca besar serbuk jintan putih*(*disatukan dan bacuh dengan sedikit air)
1/3 cawan bawang goreng
Garam secukup rasa

BAHAN TUMIS :-)
1 helai daun pandan
3 biji bawang merah, hiris halus
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
2 inci halia, hiris
1 kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 camca teh jintan manis biji
1/2 camca teh jintan putih biji

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, tambah serbuk jintan manis dan putih yang telah dibancuh tadi, tumis hingga terbit minyak.
  2. Masukkan daging, kacau dan tambah beras. Goreng beras bersama bahan2 selama 1 minit. Tuang beras tadi ke dalam rice cooker. Tambah air (stok daging), perasakan dengan garam. Tambah daun ketumbar, kacau dan masak hingga kering.
  3. Masukkan kacang pis, kismis dan cili merah. Bila nasi masak, gemburkan. Tabur dengan hirisan daun sup dan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama acar dan lauk2 kegemaran..

26 comments:

qaseh johanna said...

mat...aritu saya ade amek resepi mat..tp terlupe nak bgtaw...

sye try wat pulut kuning..

harap dihalalkan ye..

http://qasehmemejohari.blogspot.com/2010/12/pulut-kuning-rendang-ikan.html

yana2605 said...

sy nak copy resipi bole??tak publish mana2 pun just untuk simpanan and kegunaan sendiri...

Mat Gebu said...

@ qaseh - Silakan dan terima kasih sudi mencuba...ok sat lagi pi tgk yeaa..hehe..

@ yana 2605 - Bolehh, tak de masalah, silalah dengan izin nihh..hehe..

♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥ said...

sedapnye..



btw..

jum ke sini..ramaikan pengikut pon boleh!


http://owlkieranaa.blogspot.com

tq~

kakchik@ella said...

wah .. En. Mat. menarek tu. blh cuba pastu bgi mak rasa .. sbb dia tak penah buat lagi ni. hihi ..

zaMir said...

CMG 'mnderhaka' jugak ye..hahaha...
nampak sedap nasi tu...nak spinggan...tgh lapar nih...

Watie Rose said...

macam nasi daging kan bang mat...sbb taruk daging, dulu penah try nasi daging tp hancurlah nasi tuh , pasni nak beli beras basmathi lak..

Norhafiza said...

ahlan wasahlan ya habibi ya maulana..ini kali anna masyuk ente funya resefi bikin anna funya ferut ada lagu tarian gelek..gelek.. gelek..anna fun mau bergelek ke dafor lah...wallah!

eelobor said...

dah lama teringin nak makan nasi arab kat area bukit bintang. mungkin hujung minggu nie kut....

akuanakpahang said...

Salam En mat ... ahhh sekali arabbb kata sudin :) mmg best nasi nie kita suka :) New Entry "Adus Cik Kak Comel, beratnya awak :)"

maz said...

kmaz smlm pun wak kari arab..slalu duk bli je skli nga nasi2 depa tu...esk bru nk tepek..tu pun klu smpat taip rspi..hehee..memang kena sngat klu gndingkan nga nasi arab cik mat ni...meriah nasi tu..

Ummi said...

Waaaaaaaaaa....Maz dan Mat Gebu pertemukan 2 resepi arab yang menarik....arab eh..bkn arnab, hahahah..adeeeh! Memang meriah, meriah...! Lep u kek Maz...hahahha

aibaks said...

teringat time aibaks nikah dulu.. makan nasi arab..mmg sedap!

K.Nor said...

salam che mat, kalau nak buat kuah, agak2 dalca ngam tak? anak2 k.nor ni kalau makan nasi mesti nak ada kuah..

Mr. Mama said...

feberett tu......
boleh cuba nanti niiii....
mr.mama add link MG ye....
kita tukar2 add link
tqsm......

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sedapnyer nasi arab..asal kat doha takder nasi ni?apa nama dia ek?huhu.

p/s:CMG...hubby lum buat kan nasi lemak resipe anda tu..huhu,nak tunggu ikan tongkol dia kata..nak buat sambal.hehe .

Yatie said...

Salam Mat,
Masuk list lagi ni....pnjng berjela list akak ni...mcm2 nak di buat....Nasi Arab akan ku buat satu hari nanti....

Azli Razali said...

MG resepi nih saya nak cuba! carik2 gak resepi nasi arab. Mintak ijin cetak rompak resipi MG heheh tima kasih byk MG. will credit u lah MG bila dah mencubanya!

Nurunadia said...

Salam CMG, jenam beras basmathi apa yg cik mat guna... Nampak cantik sangat hasilnye

Nurunadia said...

Salam CMG, jenam beras basmathi apa yg cik mat guna... Nampak cantik sangat hasilnye

Mat Gebu said...

@ ctiey - terima kasih sudi singgah dan DTS dah melawat blog anda....nice blog!.

@ kak chik - saya pun pestime mencuba, kak liza masa dtg tu hari suggest kat saya, try lah buat nasi arab tu..

@ zamir - biasa lah bro, mat gebu memang macam tu...tapi derhaka resipi laaa..

@ watie - kalau resipi sebelum derhaka, kak liza tak letak daging, tapi saya letak..hehe.

@ norhafiza - waa kepala ana sudah fening laaaaa...

@ eelobor - wahh, jangan lupa buat food review..

@ AAP - hahaha, yeaaa betul.arabb..

@ kak maz - wahh sesuai tu kak dgn nasi saya masak...ngamm..

@ kak ummi - kalau nasi arnab saya tak rela kak, hehe, teringat kat mek rebit, apa kabo leer dia gamaknya..

@ aibaks - waaa..ada nostlagia rupanyaa...

@ kak nor - sesuai sangat kak dengan dalca...terus ni mcm nak masak dalca pulak esok..

@ mr mama - orait thank u mr mama, saya link anda nanti yea.

@ LM - kat sana mesti ada beras yg lagi panjang2..tak pe encik hubby nak ambik feel tu sebelum masak.

@ kak yatie - hehe, alah akak kejap je tu, tau dah buat.

@ chef azli - wahh chef singgah DTS..welcome..sila masuk..rompak lah mana yang nak...haha.

@ nurunadia - saya guna basmathi faezah tu, hmm bukan moghul, ada lagi satu jenis..ishh awat lupa sangat nama dia ni....hmm nanti saya letak dalam N3 esok yeaa..

Papa-NtiQ said...

Hi Che Mat Gebu...saya amat la suka makan nasi arab..selalu merayau kedai2 arab kat JB nih (x byk ader la dalam 7 yg saya tahu)kebanyakan orang yaman tokey dia...anyway nak cakap isteri saya peminat setia your blog...saya nih baru jer buat blog Nov lepas hhmmmmm baru jer 4 bulan...masih menyusu lagi tu hehe...kalu kepenatan masak2 tu jenguk2 la yer blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com ..alaa topik pasal tempat2 makan kat JOHOR ni (dan tempat2 lain gak)....kalu tak keberatan register la follower blog saya ok TQ la bebanyak

mwtailor said...

boleh cuba ni..

H.A.S said...

Salam sy mintak copy resepi ni ye.. thanx..:)

Dalila Yusof said...

pandai mat gebu masak..disebabkn saya xcukup panadai saya pes segera nasi arab jenama al-bayt..da siap rempah dengan beras basmathy, jemput singgah http://dalilayusof.blogspot.com/2014/06/mudahnya-memasak-nasi-arab-hanya-di.html

eyca89 said...

mat gebu.. minta izin ambil resepi ni ea untuk kegunaan sendiri.. terima kasih