BEN ASHAARI

Wednesday, December 1, 2010

KUEH KASWI PANDAN ala PERANAKAN

P1240277
Assalammualaikum, legaaaa...kenapa lega? sebab pagi tadi dalam jam 10.15, kawasan kampung tak de bekalan elektrik, TNB membuat penyelenggaraan (bukan rumah Mat Gebu, tak bayar bill elektrik yea..). Lebih kurang jam 4.30 petang, baru menjelma kembali, waaahh, terus ni on kan segala benda. Panaskan main, erkk, tak boleh komen banyak2 kata panas segala kan, dosa, syukur jee apa yang allah dah bagi. Ok petang tadi sebab boring tahap cipan kontot, mat gebu dengan tak berapa nak rajinnya telah membuat kueh kaswi, tapi buat dalam acuan kueh lompang. Hmm, tak pa lah nak panggil kueh kaswi kaa, kueh lompang kaa lu nya suka. Kueh ni ada pengaruh peranakan baba nyonya, jangan luu orang tak tau ek....

P1240280
Kueh kaswi pandan, sedap dimakan bila betul2 dah sejuk, salut pula dengan kelapa parut putih dari kelapa yang berkulit basah. Selalu mat tulis kelapa kulit basah?..Apa tu?...Maksud kulit basah ni bukan kulit kelapa tu kena air, tapi kelapa tu dia nyaa bahagian luar nampak sedikit putih dan sabut dia tak kering macam kelapa gugur. Hmm ok tak, boleh faham? Kalau tak juga, nanti bila ada masa, mat letak itu rupa kelapa kulit basah. Buat masa sekarang ni jom kita lihat resipi dia....Eh...lupa, kena pantun dulu..

RUMAH BABA DAPURNYA LAPANG,
PENUH DENGAN BARANG MASAKAN,
KUEH KASWI ATAU KUEH LOMPANG,
MENJADI SANTAPAN ORANG PERANAKAN...

BAHAN-BAHANNYA :-)
100 gram tepung beras
50 gram tepung sagu ubi@tepung ubi
170 gram gula halus
1 camca teh air abu @ alkaline water
7 helai daun pandan*
530 ml air*(*kisar dan tapis, ambil jusnya)
Beberapa titik pewarna hijau
Kelapa parut putih secukupnya
Garam secukup rasa, digaul bersama kelapa parut tadi.

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih. Sapu sedikit minyak makan pada acuan kueh lompang, ketepikan.
  2. Satukan semua bahan2 diatas kecuali kelapa parut dan garam. Kacau dengan whisk hingga gula larut. Tapis adunan tadi ke dalam periuk. Masak atas api sederhana sambil dikacau, selama 2 minit.
  3. Alih adunan tadi ke dalam jug plastik dan tuang ke dalam acuan lompang tadi, hampir penuh. Buat hingga siap. Kukus 20 minit pada api sederhana. Biarkan betul2 sejuk sebelum kueh dikeluarkan dari acuan. Salut dengan kelapa dan hidangkan.
  4. Note - Kelapa tadi boleh juga dikukus sekejap untuk mengelakkannya cepat basi....

16 comments:

AKO @ retna said...

kuih yang pallliiinggggg ako suker!!! Tapi ako suker kaler ceklat.. hijau hijau ni seriau ako nak telan hahha

Mat Gebu said...

Retna...
oooo, aku pun suka cekelet's tuu...hehe

akuanakpahang (AAP) said...

Salam En. Mat alahai terliur pulak saya tengok kuih nie :)
New Entry "Agak-agak mudah ker boleh dapat ilham menulis kat blog??"

Mekar said...

Abg mat, air abu tu tujuan dia untuk apa?minta maaf mekar xpenah guna bahan tu. kalu xbubuh, xpe ker atau ada bahan alternatif? Terima kasih.

Mekar said...

kalu xsilap, apa2 resipi abg mat yg ada "ala2 peranakan" akan dihidangkan guna pinggan mangkuk nyonya yang cantik tu. (maaf kalu salah tanye)

Yatie said...

Salam Mat,
Mcm tau2 je...arini akak berangan nak buat kaswi pandan tau...bila fikir2 takde kelapa parut, tak jadi projek akak...terliur betul di buatnya....akak mmng suka kuih kukus2 ni...lembut je...

yusmar said...

tepung sagu ubi tu tepung ubi ke atau mmg ada tpg sagu ubi.

Eyriqazz said...

kegemaran ni...smalam dah lepak2 ngan kak ina..lepas ni ble ajak kak ina pi rumah mat gebu pula..hik3.

lemongrass said...

Cik Mat,
Kalau lepas you tayang gambar kelapa basah tu, tayang gambar cipan kontot pulak ye! Nak sangat I tengok rupa cipan kontot ni macam mana, hakhakhakhak

fara dean said...

salam cik mat..
air abu? macam mana rupa parasnya? tapi air tu lah yg buat rasa kuih lompang rasa lompang kan? eee..susah nak cari kuih yg authentic rasa kuih lompang...rsa lompang..kasui rsa kasui..
*satu hari cik mat guna brape tea set? jgn maree haa..

aZLiNa aZiZ said...

Ala peranakan? Ala, comel nya. Tapi lebih comel n sedap kalau kaler coklat. Sekali sekala, bertukar angin, tak salah ;p

Snuze said...

Tuan Mat, kuih-muih Tuan semuanya nampak begitu menyelerakan; tambah lagi dihidang bersama pinggan dan set teko/cawan antik.

Mak saya amat menggemari kuih kaswi versi gula merah; boleh kah suatu hari nanti Tuan Mat berikan resepinya?

*mengelip mata penuh harapan*
;;)

mokwonik said...

salam mat..seprti besa, mokwo yg rajin nih dtg nak salin resepi..opsss lupo lak nak bg tau, mokwo c&p resepi karipap lapis dr blog mat yeh!! tq for sharing sedap tuh karipap tuh!

Peri PiA said...

kena belaja wat ni,ade org penah tergur muke saya mcm peranakan hehe

Mat Gebu said...

SALAM UNTUK ...

@APP - salam tuan, erkk, hehe, kalau dekat boleh saya rasa2kan pada tuan.

@mekar - air abu tu fungdi dia untuk menambah keanjalan pada teksture kuih, tapi guna sikit saja, rasa saya air kapur pun boleh. Hehehe, set peranakan semalam tak guna sebab dapur kecah, takut pulak ter ter ter pecah set tu...pengsan kang.

@yatie - laa ye ke, kalau tak dah kita buat sama2 kan kaswi pandan..

@yusmar - mmg ada jual tepung sagu ubi dan tepung ubi tu sama dengan tepung sagu ubi, tapi tak sama dengan tepung sagu rumbia.

@eyriqazz - wahh tak de masalah, anytime, bagi tau dulu..

@LG - hahaha, cipan kontot buat masa ni dia sembunyi dulu...hehe..,

@fara - air abu tu jernih je, atau depa panggil alkaline water. hehe, 1 hari saya guna 1 set saja...

@azlina - hehe, dulu pernah buat siap lapis kan lagi antara gula merah dengan pandan...

@snuze - ok insya allahh, nanti saya buat...

@mokwonik - terima kasih yea mokwo sudi singgah blog saya ni..

@peri pia - haha, yepp perlu, sebab tu saya suka masakan peranakan sebab ada keturunan dia org dalam diri kami.

Viva Sakura said...

vs lagi teruja nengok set piring n teko nya...hehehe

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.