BEN ASHAARI

Sunday, December 5, 2010

DONUT BERSERAT TINGGI

P1240341
Salam semua, N3 terakhir malam ni mat nak share satu resipi donat yang berserat tinggi, sebenarnya ini resipi donat biasa je tapi mat tukar penggunaan tepung dia kepada tepung berserat tinggi, tepung yang ada sekam dalamnya tu, orang puteh panggil apa tu, wholemeal flour, saja2 lah nak test tengok macam mana, eh sedap leer, rasa dia kan rangup dan lain sikit dari donat biasa. Lepas tu kan guLa salut dia mat ikut style kak ida 1001 resipi, mat campur sedikit serbuk kulit kayu manis, waduhhh..lagi sedapp sehh, harum dan menyaman kan, tapi bagi yang tak suka guna gula halus biasa saja, tak payah tambah2 rempah ratus..


Teksture donat ni memang lembut dan halus, resipi asal dari Alex Goh, tapi sebab mat buat guna tepung wholemeal, ada lah sikit buat perubahan minima. Menghasilkan kurang lebih 30 biji donat saiz sederhana, sedap dimakan untuk sarapan atau minum petang. Satu mat perhatikan donat ni kalau nak goreng tak boleh banyak2 sekalu gus, goreng dalam kuantiti sederhana, mungkin 4 - 5 biji sekali goreng, bergantung pada saiz kuali anda juga. Lagi satu minyak gorengan pun kena jaga juga tahap kepanasan, kalau panas sangat donat cepat hangus, kalau sejuk nanti donat akan melengas dengan minyak, apa yang penting sini, kawalan api perlu sederhana dan kita kena lah pandai menyelaraskanya mengikut keadaan...

BAHAN-BAHANNYA :-)
150 gram tepung wholemeal (tepung berserat tinggi)
100 gram tepung gandum
170 ml air
5 gram garam halus
10 gram susu tepung
30 gram gula halus
1 3/4 camca teh instant yeast (mauripan)
1/2 camca teh baking powder
1 kuning telur
25 gram lemak sayur (shortening)
Gula halus secukupnya*
1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*digaul rata2)


Cara membuatnya :-)
  1. UNTUK DOH DONUT :- Satukan semua bahan untuk donat kecuali lemak sayur, dan bahan bertanda (*). Gaul rata hingga menjadi doh, tambah lemak sayur dan terus menguli hingga rata . Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan tutup dengan plastik bersih. Biar 1 jam. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan untuk donat kecuali bahan bertanda (*) kedalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan on. Tunggu hingga siap.
  2. UNTUK DONUT :- Keluarkan doh, tekan2 sikit, tabur tepung dan canai dengan penggelek hingga mendapat ketebalan 3/4 cm. Terap dengan acuan donut pilihan, mat guna saiz sederhana. Alih ke dalam loyang yang telah ditabur sedikit tepung. Buat hingga siap.
  3. Biar naik selama 30 minit. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan pada kedua2 bahagian donut, angkat dan toskan, letak atas paper towel dan biar minyak terserap.
  4. Golekkan donut dalam gula halus + serbuk kayu manis, rata2. Hidangkan untuk sarapan atau minum petang..


24 comments:

Chempaqa said...

salam mat
ehem ehem ehem..biru mata hazel ku..hiihii..donat high fiber tuh sesuai lah utk org mcm aku nieh yer..hiihhiihi..

Sis-Lin said...

Mat..ko kirim ikan duyung kat laut tu kan..aku dh tgkap Mat..ada kt dlm album gambo aku kt FB tu..hahahahah

ko kasi msk 3 rasa nnti yek..hehehehhe

nurazzah8 said...

Salam CIk Mat...

akak datang malam-malam ni nak tengok apa yang Mat buat petang tadi...
ooohhh..buat donut ya? bagus juga ya...cuti-cuti sekolah ni..ramai anak kat rumah kalau buat donut ni mesti laku...

tapi anak2 tak suka tepung wholemeal...kena pakai tepung biasa aja lah...

nursarah puteri biru said...

macam wholemeal bread gak ke jumlah serat dia?.. eii. nampak luar biasa la donut ni. nak try. nak try yg dah siap punya..!

aZLiNa aZiZ said...

Salam cik mat. Alahai...donat dah lama dalam list tapi tak buat2. Mujur ari tu dapat jugak buat Pau Sambal, ikut tunjuk ajar Cik Mat dalam blog ni. Heee...suka. Encik husben suka bangat ni. :p

~ Mamma Olyn ~ said...

Mudah nye resepi..hehe ingat ssh nak wat donat,nnti nak try la, thanks for sharing:) klu wat cute2 pas2 celup coklat mesti bdk2 suke ek..hehe

Aswani said...

Salam cik mat, nak mintak petua sikit, mcm mana nk angkat donut untuk digoreng lps dia dah naik 2x ganda? Sbb walaupun saya dah lapik tray dgn minyak/tpg tapi donut still melekat dan bila goreng dah jadi tak cantik bulatnya... thanks

Nur said...

owh tidak..rindu donut....mcm ssh je nak buat...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

Salam
wahh cun la donut,LM suka sgt..lama tak buat.Nanti nak cuba ye ,mesti lembut ni..gebu sangat nampaknya.

miszlullaby said...

menariknya cik mat.nk kena google wholemeal dalam bahasa russia.hehehe=)

cucu nenek di liverpool said...

salam en.mat, kalau sudi nak minta en.mat kongsikan cara yg betul nak goreng donut nak bagi donut masak cantik mcm en.mat punyer tu. saya budak baru belajar. tq ye.

Mat Gebu said...

@ chemp - erkk, betul2, nasib baik mata aku tak biru..mana taknya, jawa + peranakan baba nyonya..

@ sis - linn - wawaa..orait, nanti bawak dtg sedernak eks..

@ kak azzah - resipi asal guna tepung roti biasa, tapi akak tau lah saya kan kaki derhaka's..hehe.

@ nursarah - kurang lebih laa, tapi roti wholemeal lagi sihat dari yang ni..

@ azlina - terima kasih sudi mencuba, kalau tak de tepung tu kan, guna tepung gandum je, tapi jumlah air tu kena kurangkan.

@ mammma - betul2, ni budak2 tak de, jadi yang tua2 makan salut gula, saya makan dobat togel..

@ aswani - saya tabur tepung sebelum letak donat yang kita dah bentuk tu..insya allah senang nak angkat.

@ nur - hmm, ada juga yang senang, cuma nur tulis kat search tu "donut" nanti try donat suria. yg tu mudah.

@ LM - insya allah lembut dan gebu..

@ misz - wahh, kalau kat russia apa pulak kan nama dia, share nanti yea..

@ cucu - mat rasakan, sebab donat ni naik tinggi, jadi canai nipis sikit, bola lepas terap kan, dia akan naik elok, lepas tu goreng, masa goreng tu semulajadi ia akan jadi elok, cuma jangan goreng banyak2..

fara dean said...

assalammualaikum..
ni donat sihat! berserat lg..aii..mcm2lah cik mat buat! terkagum saya!

Yatie said...

Salam Mat,
Boleh sama pulak kita buat donut....tapi Mat punya lagi menawan..nak rasa yg berserat tinggi tu..ada lagi ke....hah3.. dah tau kena wat sendrik punyer.....kih3..

Mat Gebu said...

@ fara - haha, tu time menjadi, kalau masa terkantoi..tong sampah lah perginya...

@ kak yatie - Tu lah, boleh tersama pulak, Kita ni selalu je buat resipi yg sama kan kak...

Matjoe said...

oat ni bagus utk kurus kn? mengikut kata dark batman laa. haha, aku lepak ngan kak ina ngan eyriqazz, baru aku tahu anggapan aku tentang ngko salah. aku ingat ngko seorang pesara tentera yg dah bersara seterusnya mempunyai masa utk bereksprimen dgn masakan. lagipun pinggan2 semua old skul, lg satu sbb ko ada letak blog list anak dara mat gebu,

haha kelakar btol. funny things in blog....

azian said...

Salam Maal Hijrah Cmg...
wah donut sehat.....

Mat Gebu said...

@ matjoe - hahahaha...adehh galk ni baca komen mat joe..hahahahhaa... terima kasih sudi komen..

@ azian - salam maal hijrah juga dari mat gebu utk azian..

Cinta Super said...

salam cik mat gebu...

saya nak tanya sket la.. kalau kita buat donat kan, ada resepi yang cik mat kacau sampai berbuih air dengan yeast tu kan, ada yang cik mat gaul je sume dengan tepung. apa yg bezanya ya? saya sedikit kompius. huhuhu.

My Asian Kitchen said...

Salam Cik Mat..hari ni I dapat belajar perkataan BM baru..tepung berserat tinggi tu yalah whole meal flour! terimakasih Mat!! if Cik Mat tak cakap tu ,I punya garu garu kepala thinking what the hell is berserat tinggi!!maaf yea..my BM sudah boleh masuk kat tong sampah! Thanks for sharing your wonderful recipe..I'm going to try this out later!!

Salam Maal Hijrah
beachloverkitchen

Siti said...

tq cmg..sy mmg suka healthy recipe mcm ni..yg penting sedap dan berkhasiat..

Mat Gebu said...

@ cinta super - ok macam ni, itu pilihan, kalau anda nak cepat,boleh guna kaedah larutkan yis dalam air suam..tapi sebab kita guna instant yeast, dia boleh guna terus dalam adunan...

@ gert - terima kasih gert..hehe, tepung berserat atau wholemeal flour tu kan. dulu saya pun tatau..ingat kan makanan ayam..hahaha..

@ siti - sama2..terima kasih juga sudi komen yea.

Siti said...

sama2...cmg, klu totally guna tepung wholemeal agak2 jadi tak donut tu ye?

SMK BATU 17 said...

cik mat...boleh share jenama breadmaker yg cikmat guna tak...baru nk berjinak2 dgn hobi meroti nih...tqvm

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.