BEN ASHAARI

Friday, December 24, 2010

BEBOLA KETAM NENG HANA..

P1240679
Salam semua, selamat malam..erkk, selalu ucap selamat malam masa nak tidur kan, oo tak boleh..tak boleh...salam sejahtera semua, haaa yang tu baru sesuai. Malam ni nak share satu resipi yang mat ambik dari blog teman memasak sapa lagi kalau bukan Neng Hana Waksuganogoro ..waaa jawa kerabatz..mati lah kena pancung dengan En Hamzah suami si Hana, kejap lagi..erkkk..takutnyaaaa.. hehe, tapi kan resipi ni memang sedap, budak mesti suka, mat pun suka, tadi diam tak diam 4 biji aku belasah..huhhh. Ia lebih kurang macam begedel, tapi pada mat lagi sedap dari begedil...Oh yea resipi asli anda boleh lihat di sini...

P1240684
Kalau perhatikan saduran dia mat buat tebal kan, bukan apa, saja nak kan kerangupan pada kulit dan lembap di dalam..hmmm, rasa dia kan agak istimewa dengan gabungan rasa crab stick, kentang, serbuk lada sulah, mayonnaise dan keharuman mentega, laa tak tipu punya, kalau tak caya nanti cuba yea.. Mengikut kata Hana, kalau buat lebih boleh juga didingin bekukan, tapi kenalah alas plastik antara bebola untuk mengelakkan ianya melekat. Boleh juga dibuat leper2 seperti begedel biasa, terpulang pada citarasa anda.. Ok mat tulis resipi dia dibawah ini...Jom kita lihat..

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 biji kentang sederhana besar
7 batang crabstick, hiris halus
1/2 camca teh serbuk lada sulah
1 camca besar mentega
1 camca besar mayonnaise
1/2 camca teh gula
Garam secukup rasa

BAHAN SALUT :-)
Telur, dipukul sedikit
Serbuk roti secukupnya (mat guna yang kaler kuning)
Tepung gandun @ tepung jagung

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kupas kentang, potong kecil dan rebus hingga empuk tapi tidak terlalu lembik. Toskan dan lecek halus. Masukkan mentega dan mayonnaise dan gaul rata.
  2. Tambah gula, serbuk lada sulah dan garam secukup rasa (jangan banyak2, sebab crabstik dah ada garam). Kacau hingga rata. Masukkan crabstick tadi dan gaul hingga mesra. Ambil sedikit adunan dan bulat2kan seperti guli, buat hingga siap.
  3. Sadur dengan tepung, kemudian celup dalam telur dan golekkan atas serbuk roti tadi. Mat ulang lagi sekali proses ni tapi skip golek pada tepung, cuma celup dalam telur balik dan golek lagi sekali atas breadcrumbs.
  4. Goreng dengan api sederhana hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Hidang bersama sos pilihan anda, sesuai untuk kanak2 dan juga orang yang dah tak berapa kanak2..hehe.

12 comments:

BondaRayyanRaimi said...

salam.
mekaseh sbb buat blog pasal resepi. Sy mmg suka sgt2 bila dpt resepi2 baru ni..nak2 yg simple2 dan mudah disediakan...
Menu ni nampak sedap sgt2... mesti anak2 sy suka.
Once again, mekaseh....

Citarasa Rinduan said...

tahniah..
menjadi lah cik mat


saya pun suka

honeyvsbee said...

sedap nyer...rajin mat masak

Jijahh @ f.k said...

sedap nye bebola ketam

cek chun said...

boleh buat berniaga kat pasar malam nih.hehe

iRa~" said...

salam..
sedapnya resipi ni..:)
ira ada guna n share resipi daging black paper n cheese cake kat blog ira..kalau sudi jemputla ke blog..:D

link yang guna resipi :
http://luvisus.blogspot.com/2010/12/main-masak-masak-lagi.html

Mat Gebu said...

@ bonda - simple dan memang sedap...

@ CR - ayuu...menjadi tak kek tu..hehe, saya nya projek bebola tu dah berhasil..

@ honey vs bee - terima kasih, masak yang ringkas2 saja..utk n3 blog.

@ jijah - memang sedap, bila nak menerai nya tu...

@ cek chun - hahaha, tu lah, kan sekali imbas nampak macam bebola ayam tu...

@ ira - terima kasih sudi singgah, orait nanti saya pi blog ira yeaa...

hana said...

hahaha... nih neng hana mampir.. minggir minggirrr... sejuk2 nih mulot aku nganga ngalahkan si badak! wakakakakaa.....

Mat Gebu said...

@ hana - waaaa...ampun gusti raden ayu neng hana waksuganogoro...pengsan!...hahahaa..sabau je aku.

Norhafiza said...

resepinya sangat mudah kan abgMat...anak2 No mmg suka makan ni sebab sll beli yg dh siap..taktau pula rupenye senang je nak buatkan huhuhu...lepas ni leh bikin sendiri je...

Misz Rofiexa said...

SUKA SANGAT BLOG NI..BANYAK RESIPI..KALAH CHEF..BTW KEEP UP UPDATE RESIPI BARU

Cik Ai said...

Assalamualaikum dan selamat berkenalan en.mat gebu ,wah tengok resepi sedap belaka nanti saya cuba,sudilah singgah di blog saya ya.ok terima kasih dan salam perkenalan