BEN ASHAARI

Friday, November 26, 2010

APAM SALJU.....ADUH SOPANNYAA...HMMM..

apam1
Salam morning Jumaat yang mulia, syukur alhamdulillah dengan izin darinya dapat kita bernafas lagi di hari baru..Moga kita masih boleh menghidup udara segar lagi esok, insya allah . Amacam semua, plan sarapan apa ni hari, pagi2 dah ada N3 kan..hehe, tah jam berapa lah agaknya si mat ni ngukus apam. Ok lah sebenarnya ni mat buat semalam, untuk bonda berbuka puasa. Resipi mat ambik dari blog Hana Jepung..alah dok je Jepung tapi aweks jawa Batu Pahat...Hana wes mangan?..Tu je yang mat tau, kita ni jawa dah banyak campur, jadi faham2 macam tu saja lah, nak cakap yang real punya, jangan harap...

apam2
Mat buat 1/2 dari resipi asal. Apam ni sedap, lembut dan nak buat pun senang, kalau Hana guna acuan lompang, mat nak cepat, pakai je acuan apam 4 segi, murah je acuan tu, beli kat kedai RM 2/- , pstt..kalau mat gebu, pose kan barang kedai RM 2, sahhh ada yang ingat aku beli kat JJ, tak pun paling komen Tesco..hehe..biasa lah pose mau lebih bagi nampak mahal, harga kemudian kira. Warna untuk apam ni anda boleh letak ikut kreativiti anda, mat guna kaler kuning, merah jambu dan pepel. Tapi kan apam ni dia tak merekah, sebab mat letak 3/4 penuh saja, kalau letak lebih sikit, insya allah dia merekah. Lagi satukan, api masa mengukus tu kena kasi kuat...Ok anak2 semuaa jom semak resipi...

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan nasi
2 cawan tepung gadum
2 cawan tepung beras
1 cawan gula peerang (brown sugar)
3/4 cawan gula pasir (guna semua gula pasir pun ok, tapi manis, pandai2 adjust yea)
2 1/2 cawan air
2 camca teh instant yeast (mauripan)
Kelapa parut + secubit garam, gaul rata

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kisar nasi tadi bersama air, tuang air sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan gula peerang dan gula pasir, kisar sampai sebati.
  2. Dalam satu bekas, campur tepung beras, tepung gandum dan instant yeast, gaul rata dan tuang no. 1 ke dalam no. 2 dan gaul rata hingga sebati. Tutup bekas tadi dan perap 3 jam.
  3. Panaskan kukusan, balut penutup kukus dengan kitchen towel bersih. Sapu acuan apam dengan sedikit minyak makan. Sudukan adunan apam tadi 3/4 atau hampir penuh. Kukus 15 minit.
  4. Keluarkan apam dari acuan dan hidangkan dengan parutan kelapa tadi....

26 comments:

Fiq said...

ahhh...sedihnye..da lama tak makan apam!

mat gebu..pos saja dari malaysia boleh tak...?


T__T

Fiq said...

ahhh...sedihnye..da lama tak makan apam!

mat gebu..pos saja dari malaysia boleh tak...?


T__T

Fatimah Mohd. Asri said...

oww... sungguh 'gebu' apam itu plus with that striking colours.. looks soooo yummy. Chek Mat... bismillah....

♥LOVE2COOK♥ said...

Datang nak sarapan apam salju tuh!!! Sungguh menggoda! :D

Lisa said...

isk teringin plak nak buat apam ni heheh, pagi ni lisa breakfast kuih talam kacang merah jer.. masak mlm td

Sari Yusa Ibrahim said...

dah 10 tahun tak mengapam, tu pun dulu guna tepung apam segera... hik3. Bagus gak idea Cik Mat ni utk breakfast tomorrow morning. Kena masak nasi lebihlah ni buat apam.. hehe. Warna apam tu memang menggoda... awwwwwwwwwwwwww!!

nursarah puteri biru said...

nampak apam ni begitu manja lak. hahaha

Peri PiA said...

salam CMG

lepas makan terus syahdu hehe

p/s-kite ade beli metro hari rabu..hehe

Am (Flora Heights) said...

pepagi dh nmpk apam mat..colourful lagi..! sambil jeling2 teko kat belakang yg brkilat tu..! heee..

Khai Adry said...

salam cmg .... wah menariknyer apam salju tu ... teruja khai tengok cik mat .... khai nak minta izin ye cik mat ambik resepi dier ....SAYA SUKA BLOG AWAK LA cik mat ... wasalam ...

akuanakpahang (AAP) said...

Salam Tuan Mat gebu.
Musim hujan nie kalau makan apam mmg best :)
Jom Jalan-jalan ke Pahang "Tak kenal maka tak cinta."

zurayda said...

http://zuraydamohdraya.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

Khai Adry said...

salam sekali lagi CMG .....

saya suka blog awak la .... cik mat

http://khaissedap-sedapan.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

umi ameer said...

sedaplah mat.. nampakpun tau mmg gebu cam hang.. hihi..
nanti i cuba ek..

Melati Qistyna's Mummy said...

adoiii... terancam anak tekak la CM... kaler2 meriah lg :P

Ayn Nur Azhana said...

salam mat..saya nk tnya bakar secara water bath tu cmne eh? soalan ni xde kena mngena dgn entri ni tapi saya curious nak taw hehe

izzahfarhana said...

ouhhh apam letk nasi yye?baru tahu. sy sgt suka apam. nk kn bt ni.hehehe tq

Mat Gebu said...

salam Ayn...
ok..bakar secara water bath tu, ialah dengan meletak tin kek yang berisi adunan ke dalam satu bekas lagi yang lebih besar. Tuang air panas angaran 1/2 inci dalam bekas yang besar tadi dan bakar kek seperti saranan pada resipi...

hana said...

walahhh walahhhhh kuwetok ayu ne apam mu kuwi... gebu gebuuu... yo peneran wong seng gawe mat gebu kok! *hambik ko! wakakakakakaaa....

Ayn Nur Azhana said...

owh mcm tu eh..terima kasih ye mat..=)

mama ain said...

memang sedap apam resepi hana tu tp apam yg saya buat kalau letak warna dia tak mau naik...nk cuba lagi nanti tak puas hati..

SHARIERALYA said...

salam...abg mat..
sy nk tnya skt
3/4 cawan tu sukatan dia cmane
lebih dr 1/2 cwn atau krng dr 1/2 cwn ye..
dh lupa lh blajar ms skolah dulu..
hehehe....

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Nampaknya kena cuba juga. Sweet betul colornya.

Mat Gebu said...

salam mama ain...
Try mama buat macam ni, lepas bancuh tu kan, terus bagi 3 bahagian (atau ikut suka), letak kaler awal2 sebelun adunan tu diperap..

salam shah...
3/4 cawan tu sukatan dia lebih dari 1/2 cawan, kalau 1/4 cawan baru kurang dari 1/2 cawan (saya guna cawan yang berisipadu 250ml)

salam paty's..
Hehhe must try...

Khai M said...

cik mat gebu, nak tanye.. mana nak dapat instant yeast tu. Boleh beli dekat grocery store/ tesco mcm tu ke?

HANIS HOME TOUCH said...

assalam...
terimaksih Mat. resepi apam salju ni mmg memuaskan...suami suka...daoat oder lagi dr kwn2

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.