BEN ASHAARI

Friday, October 29, 2010

TAT TELUR PORTUGIS

tet telur portugis
Assalammualaikum, salam semua, sebelum mat tidur, nak letak satu N3 untuk idea anda buat pada hujung minggu ini. Pernah makan tat telur portugis?..Hmm, mat pernah dulu sekali, tapi tak ingat pulak beli dimana, agak berbeza dari tat telur biasa, selalunya tat telur portugis pastry dia agak rangup dan berlapis. Hmm, apa yea nak tulis lagi..rasa macam tak de mood langsung. Kadang2 mat pun bukan suka nak tulis keadaan kita masa tak berapa stabil, masa marah dan sebagainya, cuma mat macam tak de tempat nak meluahkan sesuatu yang terbuku dihati selain di blog, tak kesah lah sapa nak baca pun.....hmmmmm...

P1230374
Resipi asal dari majalah "RASA". Haa, tau tak, kalau kita ambik resipi dari mana2 sumber pun WAJIB, kita beri tahu. Sumber asal tu,dari mana mereka dapat bukan menjadi persoalannya.
Berblog ni pun perlu ada sikap amanah. Berbalik pada cerita tat ni, pada mat lah inti tat telur ni agak manis dan boleh kurang kan sedikit penggunaan gula. Untuk pastry tu amat mudah, tak perlu nak bancuh2 tepung segala, cuma gunakan kulti pastry puff yang selalu mat gunakan dalam blog ni...Hmm ok lah sebelum tulisan dalam N3 lebih bercelaru, bercampur aduk, jom lah kita semak resipi mudah ini...

BAHAN-BAHANNYA :-)
Kulit puff pastry secukupnya
2 kuning telur
200 ml whipping cream
50 ml air
40 gram gula halus (resipi asal 55 gram)
1/2 keping keju chesdale, disiat2
1 camca teh esen vanilla
1 titik pewarna kuning

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan whipping cream bersama gula dan air, kacau rata dan didihkan perlahan menggunakan api kecil. Kuning telur tadi dikacau. Tuang sedikit whippung cream suam, dan kacau pantas dengan whisk sehingga sebati.
  2. Tuang bancuhan telur tadi ke dalam baki whipping cream, masukkan juga esen vanilla, kacau lagi dan masak hinga sedikit pekat, gunakan api kecil, masukkan keju yang telah disiat2 kecil, kalau hingga larut dan sejukkan.
  3. Puff pastry dipotong mengikut saiz acuan tat, tekat kemas dah potong lebihannya. Buat hingga siap. Tuang 3/4 penuh dengan no. 2, buat hingga habis dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 - 30 minit, atau hingga kuning keemasan.
  4. Sejukkan atas jaringan sebelum dikeluarkan dari acuan...

17 comments:

Kalamhati said...

favourite saya masa study dulu..one day saya mesti cuba buat ni!..tq..=)

Areef Ibn Naim said...

salam,

en. mat, sy suka paparan blog en. mat skrg ni sbb ada 3 entri dlm satu page... klu sblm ni ada 1 entri je dlm 1 page, jadi asyik kena klik older post... hehehe... sori, ni pandangan sy jer... rambut sama hitam, hati lain2 kan...

ni 1st time komen kat entri... sblm ni dok jd silent reader jer... dok skodeng senyap2, hehehe...

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

salam cik mat..

ayu pun suka tart telur..time study mesti beli buat bekal

cik mat, harap-harap sihat sejahtera yer...bercutilah kemana-mana..harap-harap semuanya okey..insyallah

~ Mamma Olyn ~ said...

salam mat gebu, best tgk resepi mat gebu..klu nat wat tart ni kan, klu xletak esen vanilla xpe ke,xjumpa lg la esen vanilla halal kat cini..huhhu

Masrini Karim said...

salam..
cik mat gebu..huhuhu..sangat teruja dengan entri neh..bcoz tart telur iala makanan kegemaran ayahnada saya..so..thanks for the recipe ya..dapat buat sendiri tart telur tok ayahanda..tq so much.....

Mas said...

tart telur memang kesukaan mas ngan hubby, boleh try nanti cara che mat...

Mat Gebu said...

salam kalam hati...
Must try this one, senang jee..

salam areef...
Terima kasih, dan sebelum ni pun saya telah letak 3 N3 dalam 1 page..moga anda tak jemu yea singgah DTS..

salam ayu...
Terima kasih, hmmmm...

salam mama olyn..
Boleh saja, tak letak...

salam masrini...
Terima kasih dan selamat mencuba ok.

salam mas...
sila2 mencuba...rasanya kan resipi ni dpt byk juga, hampir 20 biji mcm tu..

Ummi said...

Waaaaa...nak buat, nak buat, nak buaaattttt.....errrkk...nak pegi makan kendurissss dulu...hehehe

bungaoren said...

Tat telur ni nampak sedap... yum.. yumm yumm..

MamaFaMi said...

Mat... memang senang guna puff pastry tu tapi mama rasa macam tak berapa nak tergamaklah sebab, bila dah potong bulat pastry tu, nanti ada reja-reja dia tu, sayang oo... nantilah try buat tart telur 4 segi, bley? Hahaha...

Mat, jangan asyik hangin je Mat..nanti tambah kembang cam belon! Hehehe...

...antikapel... said...

salam en mat....

saya ada cuba almond jelly resipi cik mat tu...

tapi....

tak jadi...sebab say bau macam racun anai2...kak saya kata, terlebih essen badam...

sudahnya, saya sendiri tak makan...huhu

Mat Gebu said...

salam kak ummi...
Heheh, sila2..saya tgh panas nih, orang2 kat rumah ni kan, betul2 buat guaa sakit jiwa..

salam bunga oren...
Yepp sedap dan senang disediakan.

salam mama...
Haha, yg ni kan xceli saya guna puff pastry buatan sedirik..kalau yg beli tu, pandai2 lah yea mama modifey...erk, ni hangin satu badan, makan dalam punya..

salam antikapel...
Erkk... terlebih ke, dia mmg kena guna 2-3 titik, atau kurangkan lagi...kalau byk2 mmg bau pelik..

hasrul hassan said...

salam .. ehh pinggan mangkuk kita sama la .. auwwww~ :P

http://hasrulhassan.blogspot.com

Mat Gebu said...

salam hasrul...
Waaa.......

Mama Glam 4 Lil One said...

waaahhh, my fev ni.. nnt nk cuba lah..

neway, salam perkenalan.. n polo u..

tina_bakes said...

Salam Mat, saya peminat blog Mat...so are my friends. Bila berjumpa dok bercerita pasal pinggan mangkuk Mat Gebu hehehe :)

betol tu... kita kena attribute resipi asal atau dari mana kita ambil...saya sangat berhati2 nak letak resipi org, kena tanya dulu..begitu juga resipi yg diambil dari buku yg kita beli... walaupun kita beli, tak boleh sewenang-wenangnya kita re-type recipe tu kat blog...kalau recipe tu memang ditujukan untuk di publish online, buat apa publisher buku susah payah in the first place kan? all recipes i post on my blogs dah mintak permission book author dulu...eh melalaut pulak...

this is one of my favs..egg tart..some people tak suka..too eggy but i like!! go Mat Gebu!! :)

fazlin amalin said...

Salam..whipping cream tu,non diary or diary punye?

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.