BEN ASHAARI

Saturday, October 23, 2010

SUP AYAM KUKUS.....RESIPI SIHAT.

sup ayam kukus
Salam semua, selamat pagi...Yelah kan, selalu mat gebu kalau masak mesti ada benda2 yang "kaya-raya", jadi ni hari nak share satu resipi sihat, kukus saja, lepas tu ada unsur2 kesihatan, boleh membuang angin dalam badan serta menghangatkan. Resipi senang, cuma yang perlu, kena perap ayam tu sekurang2nya 2 jam. Kalau semalaman lagi bagus. Sebab dikukus, ia tak guna air, kuah tu terhasil dari wap air kukusan berserta stok ayam itu sendiri. Sedap dimakan begitu sahaja atau bersama nasi dan bubur. Boleh lah mencuba yea kalau ada waktu kelapangan. Jumpa di lain N3, insya Allah, dengan izin tuhan...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam sederhana besar, anggaran 1 kg
Garam secukup rasa
Secubit gula
1 camca teh madu
1 pokok kecik daun ketumbar, hiris
2 batang serai, hiris*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 1/2 inci lengkuas*
1/2 inci kunyit hidup*
1/2 camca besar lada hitam biji*
1 camca besar ketumbar*
1/2 camca teh jintan kasar*
1/2 camca teh jintan halus*(*dikisar halus)
Hirisan daun sup untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dibersihkan, kerat 2, cucuk dengan garfu. Letak dalam satu bekas. Masukkan bahan kisar halus, madu, garam secukup rasa dan hirisan daun ketumbar, gaul rata pada semua bahagian ayam. Perap dalam peti sejuk selama 2-3 jam atau semalaman.
  2. Panaskan kukusan, letak jaring atad mangkuk tahan panas. Letak ayam tadi atas jaringan. Sapu baki2 bahan perap atas ayam. Kukus selama 35 minit. Periksa ayam, jika isi kelihatan putih, tanda ayam sudah masak.
  3. Keluarkan ayam dan potong kepada saiz yang anda suka. Letak dalam bekas. Stok ayam yang terhasil tadi, ditapis dan tuang atas ayam tadi. Tabur hirisan daun sup dan bawang goreng sebagai hiasan...selamat mencuba...

6 comments:

Shahazrin Saharudin said...

lapor ler pulak tengok gambar nie...

cikmanggis said...

Salam dan selamat pagi mat.terima kasih resepi begini yang cm dok cari cari.untuk perempuan lepas bersalin pun elok sangat ni.

EDDIE YUSTIN said...

Salam cik Mat..bagus resepi ini..sesekali makan benda kukus ini selera jugak...

Mat Gebu said...

salam shah...
Yang ni kalau makan, sah menembak jee..buang angin..hehe

salam cik manggis...
Sesuai, lelaki yang tak bersalin baju pun sesuai juga nihh..hehe.

salam eddie..
Betul2..hangat ni lepas makan, sesuai dimakan pada malam dingin..hahaha

ohoeya858.blogspot.com said...

yeayyy!! shukerrr! shukerrr!.. Oeya pasti cuba..

nurulhuda alias said...

nampak sedap...time-time lapo mcm ni .

Jom follow http://vitaminboutique.blogspot.com/

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.