BEN ASHAARI

Thursday, October 28, 2010

IKAN TENGGIRI DUA ALAM.....PENGSANN!!..

Ikan tenggiri masak cuka
Salam smeua, hahah, terkejut ke tengok tajuk tu..alahh biasa lah, nama pun mat gebu, suka gurau2. Sebenarnya maksud mat, ikan tenggiri dimasak dengan 2 resipi berlainan, tu saja, jangan salah anggap pulak. Resipi ikan tenggiri masak cuka ni mat ambik dari blog Dr Liana yang cun, sekarang bertugas di Hospital Selayang. Lama juga mat tau dia, sejak beliau menuntut di luar negara dulu. Masa bulan puasa lepas mat masak ada masak resipi ni guna sotong, tapi kali ni guna ikan tenggiri. Sedap lahh, ala2 acar pun ada, macam sweet sour pun yea juga.Buat masa ni blog beliau kenalah berehat dulu...Pstt kalau nak blog aktif gila-gila punya of kos lah jiran terdekat mat gebu, kenal tak siapa?...alahh dia tuu...dia tuu lahhh...klik sini....

P1230356
Lepas ikan tenggiri masak cuka, abah mat pulak mesti lah nak ikan tenggiri masak kicap..wahh, macam mana ni, dua2 mat gebu sukaa..alahh pengsan lah macam ni..hahaha. Yang ni mudah memasaknya, semua orang pasti tau. Tapi kan masak kicap mat gebu ada campur madu, perghh sepesel, jangan memain..haha. Ok lah ni hari kan exceli mood nak update blog agak ala2 jee, malas, oleh yang demikian mat tulis lah resipi ala kadar ni yea...terima kasih semua sudi singgah.

IKAN TENGGIRI MASAK CUKA...

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping ikan tenggiri
3 inci halia, hiris halus
3 ulas bawang putih, hiris halus
2-3 biji cili merah hiris
5 biji bawang merah, hiris
4 - 5 camca besar cuka makan
1 cawan air,untuk kuah
1 camca teh tepung jagung, bancuh dengan sedikit air, kacau rata
Gula dan garam secukup rasa
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA ;-)
  1. Ikan tenggiri dilumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, goreng hingga kuning keemasan, garing atau tidak terpulang pada individu. Angkat dan susun dalam bekas sesuai. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia dan juga cili hingga layu, masukkan air secukupnya. Biar mendidih.
  3. Tambah cuka, garam dan gula secukup rasa. Pekatkan kuah dengan bancuhan tepung jagung. Masak sekejap dan rasa, jika ok, tuang atas ikan tadi. Hias dengan hirisan daun bawang dan bawang goreng...
IKAN TENGGIRI MASAK KICAP...

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping isi ikan tenggiri
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
1/2 inci halia, diketuk
1 biji cili merah, hiris serong
1 biji cili hijau, hiris serong
5 biji tomato ceri, belah 2 setiap satu
1 camca besar madu
1/2 camca besar kicap pekat
1/4 cawan kicap manis
1 camca besar sos tiram
1/2 camca teh cuka makan
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Air secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan dilumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, goreng hingga kuning keemasan, ketepikan. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga harum. Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap manis, madu dan juga air. Kacau dan biar mendidih.
  2. Masukkan cuka dan juga ikan, masak dengan api perlahan hingga pekat. Masukkan cili merah, cili hijau dan tomato ceri. Gaul dan masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan hirisan daun..

5 comments:

BLADE EDGE said...

Salam..

saya just blogwalking..baru tahu pasal blog ni..

waahhh..td baru jer lunch..nasib xpengsan jer *bbuurrpp!!*

Anyway kalau ada masa, silalah ke blog saya.

regards,
BLADE EDGE

ida said...

salam mat,
ni first time kak ida nak komen kat blog mat ni...bukannya apa...terkejut gak dengar nama resepi mat tu...hehe...

btw...teknik fotografi mat cantik, nampak food tu amat mengiurkan...hmmm...yummy!

suri solehah said...

salam terliur..td petang baru tgk tenggiri besar2..rugi tak beli kalau tak leh belajar buat. :-)

ohoeya858.blogspot.com said...

bru nak serammm taw C'Mat wakaka :D
yeahh tenggiri feberet wei :)
klu Adam npk cili camni kt teggiri msk kicap.. mau rajukkk kui3..
tp yg msk cuka tak pnh try lagik :)

afie said...

salam,

sukatan utk sos tiram camne?ade mention tp kat cara2 ada mskkan..

tqs

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.