BEN ASHAARI

Friday, August 13, 2010

SOSEJ GULUNG RANGUP

Sosej Gulung Rangup
Selamat morning pagi untuk semua, sahur apa pagi ni?...Ha ta sahur?..Pingsan?..Laaa, overdose masa berbuka ke..atau "repeat order" lepas balik tarawikh?..Pagi ni nak share benda2 senang je, bulan2 puasa ni kalau nak masak yang complicated mesti orang tak berapa nak suka kannnnn... Yang ni cepat sangat, janji bahan2 ada, tak sampai 20 minit dahh siap. Pstt nak share rahsia sikit, semalam masa mat gulung mr sosej ni, aku siap ber YM lagi dengan seseorang, hahaha, jangan tatau, alah geng2 YM biasa jee...Bukan ngumpat tapi bercerita pasal blog.. Ok walau pun resipi ni senang teramat sangat nak buat, mat letak lah juga yeaa...

BAHAN-BAHANNYA :-)
10 batang sosej ayamas ber"madu"
10 keping puff pastry jenama "kawan" berukuran (4 x 4) inci
Mayonnaise
Cili sos
Kuning telur + 1 camca teh susu cair = kacau rata
Sedikit serbuk lada hitam yang baru dikisar

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Sosej ayam dicelur sekejap, toskan dan biar sejuk. Belah 2 tapi jangan putus untuk setiap batang sosej. Ketepikan.
  2. Ambil 1 keping kulit puff pastry (biar pada suhu bilik). Letak 1 batang sosej dan sapu sedikit sos cili dan mayonnaise antara dua belahan tadi, kemudian gulung puff pastry tadi dan kemas kan. Buat hingga siap dan susun dalam dulang pembakar.
  3. Sapu dengan kuning telur tadi dan tabur serbuk lada hitam atasnya. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 20 minit atau hingga kuning keemasan.
CATATAN MAT GEBU :- Jika oven anda ada sistem "hot fan", boleh on kan masa membakar puff pastry, ini akan menambah kerangupan puff pastry. Mat kelar2 sikit hujung puff pastry sebelum digulung untuk mendapat kesan seperti dalam gambar...

14 comments:

hanieliza said...

Salam Sahur..
ni yang jelos ni..
kat Kerteh tarak puff empat segi...
yang ada bulat tu...
so tak cun sangat la kalau buat..
[alasan jer..padahal ada unsur-unsur dongki sikit sbb CMG ni rajin bebenar...]
apsal tak bikin lebih..passs pada akak sikit....

Hani in Canada said...

Salam perkenalan, CMG. Kebetulan kat rumah ada simpan stok butter puff pastry so nak cuba buat sausage gulung rangup resepi CMG. Mintak halal ya CMG, Hani ambik resepi2 kat blog ni.

MamaFaMi said...

Hmm... kalau rajin, petang ni buatlah. Kalau tak rajin... tengoklah nanti... SUATU petang akan dibuat kot... ahahahaha...

myazuluv said...

>> Salam...
>> nk tnya, mana nk dapat puff pastry tu?
>> sorry, i baru nk blaja2 masak..tgk resepi u yg ni cam senang (for beginner..hehe)..so nk try gak lah nih..
>> ada gmbr packaging dia tak?
>> selamat berpuasa n thanks..

ghimau said...

Selamat berpuasa. Salam ziarah ramadhan dari ghimau :)

Yaati Nor said...

menarik mat..saya sllu gak buat..resipi mak cik hubby saya..tp puff pastry tu potong 3..pastu guna sosej koktel tu mat..yg ada cheese tu mat..huuu lg mantop..tp saya tak taruk sos dan moyo tu..nak cuba resipi mat +sos dan mayo tu..mst lg lazat...ada stok kat peti ais tu..

DlovelyMuffin, Cakes N Choco Treats said...

salam ramadhan..

cik mat..mana nak cari pastry puff tu..kalau yg jual kat kedai bakery bentuk 4 segi leh guna x

afid said...

cik mat,
saya kan tak penah jumpa puff pastry yg segera tu kat tesco ke c4 ke..kalau pegi mesti nak carik tapi mesti takde..:( yang banyak si pratha tu je..huhuuu

Yat Maria said...

salam cik mat..

selalu saya ke sini lihat resepi..and dah try byk resepi2 cik mat..timakacih panjangkan resepi ya cik mat, dapat gak kita mencuba..

selamat berpuasa..

WanieDD Homemade said...

Salam Perkenalan....
Mmg Sgt2 Simple... Nak cuba la... =)

DeLLa said...

kebetulan la cik mat..mmg ade sume bahan...mao buat nih...blk keje je mao 'bersilat' buat puff..hehe

PUTUBAMBU said...

ish..kalau anak2 putu tgk ni.. mesti dirembatnya..

depa mmg cukup suka le kuih/puff yg ada hot dog ni..

kengkadang makan habis.. kengkadang..hot dognya je yg habis dulu..hehehe

mama c'fa said...

salam...saye bru ngk belog ni.. tetarik ngn resepi puff td dah bli pastry puff..so xsbr nk blk buat buke nti..fkir nk buat sosej je srdin

Mrs AliilA said...

Salam cik mat..ila dah cuba resepi ni.senang dan sedap..ni nak minta izin empunye resepi la..ila nak tampal resepi cik mat ni kat blog ila..harap dihalalkan..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.