BEN ASHAARI

Thursday, July 29, 2010

BLOG TIFFINBIRU 3 TAHUN HARI INI....

Assalammualaikum semua, dengan limpah kurnia Allah yang maha esa, hari ini Khamis, 29 hb Julai 2010 Masehi bersamaan 17 Syaaban 1431 Hijrah, blogtiffin biru telah menjangkau usia ke 3 tahun. Syukur alhamdulillah kerana memberi kekuatan dan keupayaan untuk berkongsi sedikit pengetahuan yang diberikan dengan teman2 yang lain. Macam mimpi lah dah 3 tahun, masa mula2 berblog dulu, mat macam tak yakin sangat. Dulu di MyResipi lah tempat mat berkongsi idea memasak bersama2 yang lain. Orang pertama yang tau mat ada blog sudah pasti geng dari MyResipi juga iaitu "Lydia", dia ni berbangsa cina dan menetap di Australia masa tu. Waktu silih berganti dan mat rasa lega boleh bertahan hingga kini, aminnn...

Tak lupa pada mereke2 yang selalu memberi inspirasi antaranya Kak E, Mamafami, Kak Ummi, Kak Liza, Mama Zieza, Rinnchan, Sis_linn, Kak Intan, Kasawari, Norzailina Nordin, Yani dan yang lain2 juga (sekadar menyebut beberapa nama). Pada mereka2 yang sudi bertandang ke pondok hamba, juga jutaan terima masih, ampoon dan maaf jika ada terkasar bahasa dan gurauan masa kita berbicara tanpa had masa tu yea. Dan tahun ni juga mat kenal dengan sorang blogger, Ben Ashaari, bukan nak lebih kan sesiapa tapi pada mat, Ben ni cara dia berblog lebih membuka mata, dari yang tatau jadi ingin tau dan seterusnya menjadi lebih berilmu...Terima kasih dari pak tua mu ini...

Akhir coretan, mat sekali lagi mengucapkan jutaan terima kasih pada semua follower, silent readers, juga pengunjung yang tak pernah jemu singgah dan mereka2 dari blog berlainan aliran..Tak lupa, terima kasih pada "Puan Lily Haslina" atas kesudiannya menyunting masakan ku ke Jelita...Moga Allah swt memberkati kita semua, Selamat menyambut Ramdhan al-mubarak tidak lama lagi...Assalammualaikum...


43 comments:

Mamamya said...

alhamdulillah...tahniah CMG...
Terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu ttg masak memasak....sya dr x pandai masak dah agak terror la juga memasak sekarang....
byk resepi2 dr blog ni yg saya jadikan panduan.....
terima kasih sekali...sya doakan semoga CMG diberi kesihatan yg baik supaya sya dapat berkongsi lbh byk lg resepi2 yg sedap2.... :)lbh2 lagi ramadhan bakal tiba lagi 2 minggu ni...dah tentulah blog "tiffin biru" ini yg akan sya jadikan rujukan utk memasak juadah b'buka puasa nnti....:D

cikgu isza said...

semoga terus maju.. maju dan maju.. :D

Ayu said...

Happy 3rd Blogversary to tiffinbiru.blogspot.com.Semuga
blog che mat lebih ceria. Frankly, blog che mat nilah yang memberi akak peransang untuk mencuba memasak dan dari situlah akak ada confidence!..

Blog ni juga membuka mata tentang luasnya dan indahnya dunia masakan yang selama ni..akak tak berapa ambil peduli..More years to come to blog tifinbiru.blogspot!!
Congrats!

Lelord said...

Selamat Ulangtahun Yg Ke-3 Tiffin Biru...
macehhh CMG, blog ni sumber tuk lela cuba resepi2 mabeless...hahaha mana2 bahan yg senang nak carik la kt doha ni...
semoga terus sukses

kisahwanida said...

Happy Birthday Blog Tiffin biru...

fa10 said...

Tahniah buat Cik Mat...
sayalah antara silent reader blog Cik Mat...
Dah 2 tahun saya duk ceduk resipi dari sini... halalkanlah ye...

aZLiNa aZiZ said...

Assalamualaikum Mat. Selamat ulang tahun berblog :D

Saya pon macam @fa10 juga, halal kan resepi yang saya ceduk dari blog Mat.

Moga terus sukses di masa depan dan tampil dengan resepi yang kebabOOm. hahahaha Cayalah Mat ;p

Ibu faheem said...

salam CMG..hepi besday blog ke 3 tahun..semoga terus suksess!

p/s tak jemu try resepi dari sini..

englishvintages said...

salam n tahniah mat,,semoga lebih byk lagi ilmu yg dapat dikongsi bersama,,

Amir Izzat said...

Assalamualaikum..wah! sudah genap 2 tahun ya? tahniah..sesungguhnya blog tinffinbiru ini memang banyak manfaatnya selain mengiurlah dengan gambar yg ada di sini..hehe.... semoga terus berjaya Abg Mat!

hana said...

salam pak chu...nih kak ngah datang nih nak tapau pulut kuning yang tingkat dua. kaklong(mamafami) lom bangun kot! cepat cepatt! rendang unta kakngah dah buat! kikikiki.. tahniah mat!! blog nih sumber ilhamku waktu `muda2` dulu selain blog kak.ummi! korang mmg bestttT!! maju mat majuuuuu! cam slogan apa erk mat?? hihihi.....

MamaFaMi said...

Saalam Pak Ucu...
Ni Kak Long baru muncul! Happy birthday to TIFFINBIRU. Semoga murah rezeki dan bertambah-tambah mantops! Masakan yang enak, pinggan mangkuk dan TEKO yang cantik-cantik serta tak lupa cerita ceriti yang pelbagai. Teruskan usaha murni Mat ni...supaya mama senang cilok resepi! Hehehe...

p/s : Mat, Kak Long nak pulut kuning tingkat bawah sekali sebab yang bawah sekali tu selalunya yang besau. Kak Ngah tak leh lari, dia kena ambil yang tingkat 2 je...hehehe...tak pe ar, anak-anak dia kecik lagi, tak makan banyak. Cukuplah yang size sedang je..

cikmanggis said...

Selamat ulang tahun mat..terus berblog ya.Tiffin biru ni sumber inspirasi cm untuk berblog.Semoga sejahtera selalu.

Butang Pena said...

hepi besday yg ke-3 TIFFIN BIRU...
semoga terus aktif berblogging... ;)

azila said...

salam..tahniah dan selamat maju jaya utk Tiffinbiru utk tahun2 yang mendatang:)

eliyaezlinalias said...

epi besday tiffinbiru...
tahniah cik mat..
dan..paling penting mekasih krn jd sumber inspirasi memasak

ICook4Fun said...

Congratulations Mat on your blog birthday. Semoga Tiffinbiru akan jadi lebih popular lagi!

Ummi said...

Salam Mat, looorr smlm seblm tdo akak jenguk sini belum ada entry..pagi ni dah gamat meriah rupanya...rupanya ada besday party...

Happy Birthday to Mangkuk Tingkat, Happy Birthday to Mangkuk Tingkat, Happy Birthday to Mangkuk Tingkat,
Happy Birthday to Blue Tiffin...

Heheee..

Mat, akak ucapkan tahniah atas kejayaan Mat untuk "maintain macho" blog ni sampai ke hari ini..Semoga segala usaha, keihklasan berkongsi rahsia memasak (*rahsia lain ada tak Mat?) akan mendapat ganjaran pahala nanti...Teruskan berblog, wpun ko x masak..ko bebel je laa apa2pun, akak sudi lg nak baca..hahahaha

Kancilbiru said...

tahniah CMG...semoga lebih maju lagi...

~H @ N i ~ said...

Happy anibeseri cik mat..blog nie jadik rujukan tiap kali nak masak.. bagi idea mahu masak ape..mekasih banyak2 (*_*)

Idaman Hati said...

Salam CMG,

Happy 3rd Birthday or 3rd anniversary to ur blog..... my favourite blog too.... semoga dapat berkongsi lebih banyak lagi resipi2 yang sedap2.... akak dah cuba beberapa resipi memang ternyata best....kalau boleh lepas ni CMG tunjukkan masakan2 exotic yang tak pernah dicuba lagi heeheee.... contoh masakan belangkas yang famous kat negeri johor....wallla...

rpiah said...

alhamdulillah dan tahniah
semoga terus berjaya. terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu2 yang berguna pada sesiapa yang memerlukan seperti saya semoga di ikhlaskan ilmu2 yang di beri kepada saya agar berkat dan berkekalan, dan menjadi amal jariah untuk sejagat....
amin............

Azrul Hisham said...

selamat ulang tahun :)

kak ani,kak alang a.k.a KA said...

Salam Ukhuwwah Che Mat...

Tahniah dan semoga diberi kekuatan oleh Allah untuk terus menulis dan berkongsi segala yang baik-baik...

"Selamat Ulangtahun yg ke3 Buat Tiffinbiru.blogspot.com"

aibaks said...

tahniah buat cik mat gebu..da 3 tahun yer..hmm..xde pe2 yg spesel tuk tahun ke3 ni ka?

AlKisahKu.. (^-^) said...

slmt anniversery yg ke 3 abg mat..moga blog ni trs success slalu..i will always pollow ur blog abg mat!!!!!cayala!!!!

fara dean said...

Congratulations...semoga lebih success dimasa hadapan!

K.Nor said...

salam che mat, tahniah dan slmt ulangtahun ke 3 buat tiffin biru. mmg tiffin biru ni pun salah satu inspirasi buat k.nor utk mula jd blogger dulu, insyaallah kini dan selamanya.. semoga segalanya dipermudahkan utk che mat terus menjadi blogger yg unggul dan tiffin biru terus mantop dgn resipi2 yg sentiasa menjadi rujukan k.nor dan lain2.. mekasih sudi berkongsi resipi dan ilmu dan halalkan segala resipi yg dah dicedok dr tiffin biru ni..

Siti Indrawati said...

Salam CMG..tahniah dah 3 tahun umur tiffinbiru..apa2 pun blog CMG tetap no 1 dihatiku..tahniah yea...mehlah dtg rumah ambik sepotong cappucino cheesecake..

SHIMA said...

alhamdulillah...tahniah utk abg mat..
blog ni mmg best. penuh dgn resipi yg sedap3...thanx kat abg mat yg sudi berkongsikan resipi...

lenchikang said...

Salam en.CMG, since 3 yrs sy follow, selemat ulang tahun, moga bertambah success...dn jgn la ada lagi yang cut & paste sesuka hati...bkn senang nak jd pakar masak + celik IT nie....try buat dulu baru tahu macam mana? :D...

zue @ annaleeya said...

tahniah CMG... teruskan dgn resepi yg mantoppppp ittew... sy slalu amik resepi kt sini... semenyer mabeles dan yummy....

Kak Rose said...

Samal CMG, selamat ulangtahun buat Tiffin biru ... muga akan bertambah2 lagi resepi yang molotooop gitu... blog yg jadi rujukan dulu, kini dan akan datang jugak... Congrats!

miss lolly a.k.a luvfareda said...

time saye jadi isteri sok2.


belog ini akan menjadi salah satu panduan :P

soclose2213 said...

tahniah mat gebu.slalu refer resipi bila hubby mintak masak pelik2..@___@ terima kasih ye, raya ni ingat nak raya umah mat gebu ler..hik hik hik

Chempaqa said...

HAPPY BLOG BDAY...dah 3 tahun yer..kalu budak tuh,...dah blh berlari dah tuh..tahniah cik mat..sbb menghasilkan resepi yg sedapp& mmg malatoppppppppp...smoga perkongsian resepi ini..mendapat manfaat bersama...amin..

Mat Gebu said...

Terima kasih pada semua, terharu ni. siap nangis2...lap ayer mata sambil baca...tissue dah habis 1/2 kotak..kejap lagi habis lah ni 1 kotak...eh mendung koo lepas dgr kak ummi nyanyi...

Aishamirafiq said...

happy belated birthday!!!

Yatie said...

Salam CMG,
Happy Birthday To TIFFIN BIRU...moga terus sukses dan terus berkongsi ilmu masakan yg sememangnya malatoooppp...dan tahniah juga utk Mat Gebu pemiliknya....akak tumpang gembira dan berbangga dngn kejayaan ini..Syukur Alhamdulillah.

Sharinginfoz said...

tahniah... memang gempak

Mana Satu Tudung Pilihan Anda?

Mat Gebu said...

terima kasih pada semuaaa...

Jamelah Khatun said...

Salaams Mat,Congrats on your 3rd anniversary!Thanks for sharing all yr beautiful recipes with us.

Norm said...

Tahniah dan di doakan smoga blog cik mat kekal lebih dari itu...terima kasih di atas ilmu yg diberi selama ini...sy dan keluarga amat menghargainya...^^

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.