BEN ASHAARI

Tuesday, July 6, 2010

MAJALAH "SAJI" CURI GAMBAR KEK MAT GEBU!!..


Assalammualaikum semua...salam pagi Ahad. Arghh, mat tak suka lahh macam ni...Semalam petang, tiba2 tergerak hati nak rembat majalah saji, secara jujur, majalah saji memang menjadi bahan rujukan mat sejak dulu, ingat lagi majalah Saji pertama, depa guna wajah "Sofea Jane" sebagai cover girl. Lepas tu mat terus setia membeli hingga lah hujung tahun 2009, mat skip beli, ada kala beli, ada kala tidak....sebab dah lama tak beli, mat rembat lah satu hari ni, masa selak2 majalah tu, sekali kann...mat ternampak gambar....bukan gambar mat gebu..tapi gambar "Kek Kukus Buah2an" yang mat buat, tertera di muka surat 46, dalam ruangan "tetamu saji".. Setau mat mat lah, tak de pulak pihak majalah saji minta izin untuk memuatkan gambar tu dalam majalah mereka. Yelah sebagai sebuah majalah tersohor dan ternama, gunakan lah etika yang sepatutnya, anda kan pihak media..tak kan tak tau...at least minta izin ke, lain juga. Walau pun hanya 1 keping gambar, tapi itu "hak milik" blog tiffinbiru dan mat gebu. Bukan nak kecoh, jika kita tak ambik prihatin kes macam ini, lama2 orang majalah (segelintir yeaa.. bukan semua) makin senang, nak gambar cantik sebagai selingan di majalah2 mereka, cuma perlu on-line, masuk mana2 blog atau fotopages yang memiliki gambar lawa2, ambik atau bahasa berhemahnya "CURI", lepas tu edit sikit kasi buang watermark..boleh lah siarkan di majalah masing2...Come on laaa beb!...guna akal sikit yeaa...ini hasil kerja kami..walaupun hanya tersiar diblog yang hanya dipandang dingin, ianya tetap milik blog tersebut. Jadi selepas ni mat berharap sangat lah, supaya merek2 ini lebih berhemah dalam melakukan pekerjaan..ingat kerja itu satu ibadah, anda suka ke bahan2 yang diambil itu tidak "halal"?....

Ok..ini gambar asal kek kukus yang mat letak N3 nya pada hari Rabu, 23 September 2009, dan di publish pada jam 2.24 am.(link disini...) Bak kata pepatah melayu, sekilas ikan di air, dah tau jantan betina, begitu juga hasil kerja kita...sekali imbas macam tau, 2 kali imbas sah2 betul hasil kita. Apa2 pun moga kejadian ini tidak berulang lagi, dan untuk geng2 blogger dan juga fotopages, kena lah lebih prihatin dengan hasil kerja kita....dulu dipandang remeh, dingin dan macam tak berfaedah..sekarang sudah mula di"rompak" untuk kepentingan individu....ampon dan maaf jika terkasar bahasa, kita berhak bersuara..sebab kita rakyat Malaysia.....

129 comments:

eqbalzack said...

ishh...tak bagus la mcm ni...
plagiat kerja org...
saman2 mat...minimum RM1juta...hehe

miss cloudy said...

dah amik tindakan secara rasmi? majalah glamer dr syarikat besar worth it nk saman.. like my case, small travel agency yg curik i yg siap ada muka kita lagi.. pastu mintak maaf jek! iskk

princessharyati said...

PENCURIII... SO TAK PROFFESIONAL LANGSUNG... MACAM TU ORANG TU BEKERJA... SELAMA INI MENJADI PENCURI PADA TITIK HASIL KERJA ORANG... SUNGGUH TAK GUNA OTAK LANGSUNG.. LEPAS NI MULUT MANIS MINTA MAAF.. TAPI SEBELUM ITU MENGAPA TAK GUNA AKAL UTK PAPARKAN GAMBAR ORANG ... MEMANG PENCURI... BACALAH COMMENT SAYA NI.. SEMUA ORG AKAN MARAH KALU DI BUAT MCM NI..

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

kompem la tu mencuri... sgt susah nk dpt capture imej pada sudut yg betul2 sme kan?

cikmanggis said...

Tak suka..tak suka ..tak boleh macam ni,tambahan pulak majalah saji ni terkenal.Kenapa cari jalam mudah..nak untung lebih atau dikenali juga sebagai Tamak..main rembat je:(

Muna said...

tak baik betul... I guessed kita kena letak watermark/label/signature betul-betul kat tengah gambar makanan tu, baru susah sikit diaorang nak edit.
Whatever it is, it's not fair...senang-senang curi gambag hasil kerja orang lain dengan tanpa izin and tak bagi any acknowledgement langsung.

S.u.F.e.E said...
This comment has been removed by the author.
S.u.F.e.E said...

tskk...

pertama kali comment neh, nebes2..

apela buat cenggituh.. mmg memalukan and unethical ok! cikmat, buleh saman ni.. kasik pengajaran sikit.. :)

cikwankembang

MAK TEH said...

cek mat buat mcm muna kata tu,letak watermark betoi2 tengah gambar,baru depa x bleh erase.saman cek mat saman.

ibh said...

Ho la..betul sebijik..cuma dah tak der watermark ja..Eiii..bahaya betul la..sesuka hati ja buat mcm tu..cuba kalau hak depa yg dicopy..mau kecoh satu masia tu...Cik mat kena buh watermark yg ssh nak dibuang la mc tu pas ni...

cikgu isza said...

salam mat,
isk2.. tak patut sungguh.. ni jenis nak jimat koslah nii.. kalau minta izin takut kena bayar pula.. sebab tu wat kerja tak senonoh.. kena buat aduan ni mat.. nanti2 deme wat lagi.. haru..

NORAIN said...

salam cik mat.
harap2 majalah saji ambil tindakan yang sepatutnya atas kejadian yang kurang enak ni.
dan mudah2an lepas ni mereka lebih berhati2.
jangan la buat gitu majalah saji. hak cipta orang kena la minta izin dulu.

indahhouse said...

salam che mat,
tak bagus orang majalah saji tu buat macam tu. gambar yg dah ada watermark, dah terang dan nyata kita tak bagi orang ambil. main edit2 nampak sgt kurang profesional.

Suejoshua said...

Boleh sue dorang ni Mat! kuang ajo tol r...

Wan said...

saman cikmat..saman!!! takpon kasi repot kat paper jer, biar malu!!

hana said...

uissshh uishhhh! majalah tersohor laks tuH! tak patut tak patutt! klu kat lam blog nih dah bape kali aku nampak gambo2 kiter yg ader watermark diorg zassss potong cam penggal kepala ikan! inikan pulak lam majalah! klu aku pong leh naik hangin gak woooooo!! mat..watermark baru aku aku buh tulisan byk2 kat tgh! pehni klu kene crop lagik, aku buh satu muker gambo watermark tuh!! huH!

Sakinah said...

Salam,

KALAU resepi dalam buku itu tidak menghasilkan kek seperti kek dalam gambar yang disertakan, bertambahlah lagilah penipuan.

maz said...

memang marah cik mat..buat malu je ada muka chef trkenal kat sblah gmbar kek cik mat yg depa CURI tu kan...chef tu ptut buat kek sdri laaaa..bukan main letak kek org lain..pastu tepek gmbar dia kat sblah...memang xde etika...

ijayuji said...

memangnyer pencuri, terang terangan pencuri.. cikmat harus buat tindakan..senang lenang jerrr curik2gmbr org n claim resepi sendirik ceeettttt!

lemongrass said...

Salam Cik Mat,
alahai, kenapa lah majalah yg terkenal pun buat perangai mencuri gambar hasi titik peluh orang lain.
Cik Mat kena contact editor Saji lah or contact kawan Cik Mat (mana tau dia kenal editor majalah Saji).
Make sure Majalah Saji buat apopogy secara terbuka di keluaran mereka yg akan datang sbb menggunakan gambar Cik Mat tanpa izin. And sape yang mencuri tu kena lah dihukum kan. Pandai2 aje curi gambar orang tanpa minta izin.
Dia ingat senang ke nak buat kek buah kukus tu!
Pastu, apsal tak guna hasil tangan chef tetamu jemputan tu aje?

izahdaut said...

salam cikmat..
kenapa la diorang nih..nak buat kerja senang je...pakai copy gambo orang bagai..kite ni nak copy resepi kat blog pun mintak hizin mencemar duli bagai, depa publish lagi, buat bodo jek tak mintak izin...hormatlah sikit tuan punya resepi yang bertungkus lumus berexperiment...cian cik mat

Kerull @ Kay Enn said...

SALAM CMG..ni kena mintak royalti ni sebab guna gambar dalam blog CMG..kalau tak kita saman je...saya setuju...ingat blog macam kita ni tak bapa popular di Alam mediamassa bercetak..dia lih amik suka suki ke apa yang ada dalam blog kita tuh..sungguh tak beretika...

Asyraf Kamarul said...

wah suka2 jew dorang ambk gmb dr blog cik mat tanpa izin...

Azman Roslan said...

kena ambil tindakan ni cik mat.. jangan diamkan diri..

Rima said...

Salam Cik Mat
First time i tinggal kan comment kat kasi.. a lot of indonesian blogger had to go thru the same probs.. u write to them or call them.. gv them warning.. ask for public apology ke ape.. if that doesnt work.. u can saman them...

I hope u get things sorted cos majalah Saji tu bukan nye majalah yg tak femes kan plus to bake takes skill.. nak take food photo pun takes skill.. titik peluh Mat juga kan.. soooo

Good Luck!

jalilah_jy said...

inilah dia namanya sikap org kita..
kalu dah berjaya luper diri.. luper adab etika berjiran..jiran dalam menyampaikan maklumat. kita cara kita yg percuma utk dinikmati bersama2 sambil buat amal jariah. tapi bagi mereka yg cari duit nak sumbat tekak anak bini /anak laki tak amek kira halal haram.
pernah juga resepi saya dimasukkan dlm 1 blog tapi tak disebut sumber dr saya beberapa thn lps... saya tak kisah sbb itu adalah namanya amal jariah bersama. tapi ini kes lain ni.. amek/curi jadi kawaq/pencuri utk kepentingan idividu dan syarikat memng dah melampau ni...panas jg hati ni..
ditambah pula kerjatgn hasil dr CMG mmg amat memuaskan hati..amat cantik sekali..mcm pro.. pas tu pula depa tak dak akai tak pk hak org lain..mmg kita kena buat kempen kottt jgn beli lagi saji..ahakss dah lama akak tak beli saji sbb byk maskannya diulang cuma dlm versi baru jer..alik2 sama jer..jemu jg..lebih baik tgok blog kekawan kita yg lebih canggih resepinya.. sekali masak terus menjadi..dlm saji harammm kena ubah sdri bahan baru dpt mkn dgn sedap..hahaaa..
sabauu CMG semoga ALLAH SWT membalas kerja haram sperti ini..semoga rezeki CMG dimurahkan dipermudahkan dlm segala urusan.aminnn

zatylovescooking said...

Salam cik mat.. mmg tak patut la dorang wat mcm tu. siap cut lagi signature dkt bwh pic tu. Tak de etika betul dlm keje. cik mat bleh amik tindakan undang2 copyright ni.. selamatkan maruah blogger! huh mcm lawyer pulak i ni..sgt gerammmm!

ummu said...

salam Che mat
Ni first time saya tinggalkan jejak di sini.selama ni saya just silent reader dan memang suka jadikan blog che mat sebagai rujukan memasak saya.
bila pagi ni baca entry ni,wah ni yang saya pun nak marah juga.sebab saya tahu,bukan mudah kita nak menghasilkan hasil karya kita.
alangkan saya bila ada yang copy entry saya tanpa buat backlinks blog saya yang dah suspend tu,saya terfikir2 juga nak terus berblog atau tak,inikan pula bila pihak penerbitan ternama yang ambil hasil kerja CMG.
apapun, semoga CMG teruskan bekarya di sini ya.tahniah follower CMG pun semakin bertambah.

ibuintan said...

memang tak patut mereka buat gitu CMG,
harap je majalah tersohor tapi etika kurengg...CMG kasi ajarla sikit mereka tu...

dottology said...

Salam Mat,

saya ni tak pandailah bab2 IT ni, tapi saya rasa, mat boleh buat satu option yang menghalang readers untuk 'right-click' and then save your image. i think maybe you already know about this, and if so, it's time that you do it. kalau tak tahu, maybe you can ask someone ke?

hope this helps. good luck, mat.
:-)

HomeKreation said...

Salam Mat.
Along pun ada beli majalah tu tp tak terperasan lak gambo kek tu dari blog Mat. Isyk, memang tak beretika betul org Malaysia ni. Next time, kena pikir 2x sebelum beli sebab kalau beli mcm kita support lak perangai buruk they all tu. Mat, bagi pihak kaum blogger ni, Mat mesti amik tindakan.... kalau nak kita semua sign petition pun boleh...!

leen hussain said...

mat, nasiht semua dan kakleen yg tak berapa pandai ni, sila ambil sebarang tindakan... Saji ni bukan majalah picisan, yg terlibat dalam tu pun chef2 terkemuka... so, buat sesuatu supaya pada masa akan datang tiada siapa berani buat pada food blogger lain...

vagg© said...

salam. hi mat.
pasal curi gambo nih memang bebetul menyakitkan ati.
same goes to my cooking pics, dulu buat watermark tak terang dan terkebawah sgt. so sesuka ati je ada yg cilok dan edit nak ilangkan watermark tuh.

mcm yg MUNA ckp kat atas tuh la.. lepas nih letak bebetul kat tgh. saya pun skang buat mcm tuh letak kat tgh2. siap kalo pic personal, letak watermark bebeso muahahaha. xkira la ada org nk cilok gk ke tak ke, dulik. yg penting kdg2 xleh bg muka sgt. kita niat nk berkongsi, tp hati org lain mana kita nk tau

umialya said...

Salam mat.. lamanya akak x singgah sini..

Ish, biar betul ni.. mat kena minta royalti ni.. Kan ke ni hak cipta terpelihara, maner boleh main rembat je gitu..

Erm... sepatutnya gambar chef mat yg ada kt m/s tu...bukan????????

MaMa IyTa said...

nmpk mcm pro je...tp rupanye curi hasil keje org lain....
mana boleh gitu...
tah apa2 tah....

bdaria said...

Bagus cik mat dedahkan hal nie. Sy pun ada beli Majalah Saji nie. First tengok gmbr kek tu ' cantiknya kek nie' mesti hasil resepi tu akan dpt kek mcm nie.... rupanya pujian tu utk CMG. memang memalukan bagi majalah tersohor buat macam tu.

Kak Rose said...

Unethical sungguh kan... senang2 je amik gambar orang n publish... majalah yg dah establish pun buat camni...mana etika kerja mereka?

Kasawari said...

saya pertama kali tulis komen kat sini (heheeeeheee).. tapi enti ni buat saya marah jugak.. siot la majalah femes mcm tu main2 cilok gmbo mcm tu.. dah ler sedap kek kukus ko tu.. huhu.. lawan mat .. lawan tetap lawan..

Myra said...

kesian abg mat....

hurmm..pasni kene letak watermark kasi besar pastu letak tgh2 gambar....baru diorg susah nak edit...

apa2 hal pun..benda ni boleh disaman kan?

saman 4juta!

lilacfla said...

mementangla gambar2 mat suma cantik & cam pro...

mat call la pengurusan tu. untung2 dapat hamper 1. :D hee

fatinz said...

salam cik mat... so apa tindakan mat?

Mat Gebu said...

salam semua...
Saya akan call pihak majalah Saji esok...kita tunggu apa jawapn mereka..terima kasih pada semua..

Fiza Nordin said...

adehdeh...bikin malu looooo...bukan calang2 majalah tu...

Aishah@Ariffin@Aqil said...

wooo...ngelat betui ahh diorg...kasi malu je...tak aci betui kan...

Aida Rezuan said...

Salam Che Mat,

Saya setuju bebenor, memang tak patut la derang buat gitu. Kena la appreciate hasil keje orang lain.

kak ina kl said...

salam mat..akak pun beli jugak..tapi tak perasan..
sabarlah kan tenguk kerenah dia orang ni..lawan mat..

Ayu said...

salam che mat,
kita masuk jb semalam, kebetulan nampak majalah saji ni kat petrol kiosk, terus beli..tak perasan kan gambar kek tu..cik mat yang punya..
then this morning, nampak entry che mat tentang article ni..

sungguh shock gitu, perkara seperti ini belaku, i guessed, che mat kena buat sesuatu supaya mereka, tak memandang perkara ini perkara yang remeh...at least to make them know yang pemilik gambar itu need some kind of acknowledgement!..

WanYgBest said...

salam cik mat,

my suggestions:
1. create watermark kat gmba2 cikmat, boh tgh2 gmba biar diorg susah nak edit

2. saman the company, tu plagiarism namanya, mula2 amik gmba, pastu amik resepi plak, klu utk peribadi, xpe, ni diorg buat untung dr hasil kerja cik mat, u should get royalty & acknowledgement out of it!

3. ada cara utk prevent content & image theft utk blogspot, so klu ada org nak copy apa2 from your blog, dia xleh select & right click utk copy the content, tp saya cuba carik tu kat internet, x jumpa plak link nyer...myb fellow bloggers ada yg tau cara, leh la share...

WanYgBest said...

eh cik mat...dah jumpa dah...hope this might help!

http://dacoolhunter.blogspot.com/2009/02/how-to-disable-right-click-in-blogger.html

ina said...

cik mat, blog bkn sbrg blog...blog cik mat ni lg laku dr magazine. mmg ternyata cik mat ramai peminat. tp kenapa la majalah tu buat keje camtu, tak de etika btl. apa2 pn, all the best untuk cik mat.

~Yatt~ said...

salam cik mat..
betul kata yang lain2..fight for right!!!..we all will support you.... ;)

Izah's kitchen said...

Salam Cik Mat
Yg sebenarnya tiap2 bulan saya beli majalah tu.... tak sangka pulak they would want to do like that... professionally I hope you dapat selesaikan masaalah ini dengan baik... Tapi kalau nak fikir secara positively... your cakes ada class... so they just had to copy and print them.
So good luck!!

Fara said...

kesian mat gebu...xsangka majalah "besar" mcm tu buat keje mcm ni.

harap mat letak watermark kat tgh2 gambar...sbb sblm ni pn ada jgk blogger yg ambik seketul gambar dari blog mat tp mengaku dia yg masak. skg ni dia dh tutup blog tu

cek chun said...

salam cikmat. depa ni sangatlah tak beretika. sila hantaq surat protes kat saji, kat paper.
patotnya depa jemput cikmat jadi guest chef ker, guest writer kaa.. aparaaa depa nih. kita dah lama benti baca saji. banyak resepi try tak jadi. i prefer RASA skrang nih

NINA aka SL said...

bingai arr saji ni.. dah la ko tu pengumpul tegar buku masakan..mesti diorang tak terfikir ko nak beli majalah nih... tak pon mesti diorang tak bajet ko kenal gambar sendiri kan... ngeh..ngeh..ngeh...
apapon... Mat sebagai peminat ko... har..har..har... haku sokong ko dari tepi.. Musti amik tindakan.. biar malu ini majalah... adios

ejaMaria said...

lepas ni watermark duk la tengah gambar... :)

lagi satu ade cara / setting kita bole buat kat blog supaya org tak leh copy... baik gambar atau tulisan...
tapi klu buat setting ni, lepas ni tak leh la Maria copy resepi Cik Mat lagi... klu nak mencuba, salin tulis tangan la jawab nye... huhuhu :)

achik said...

saman je che mat..tah2 sblm ni depa dah pernah buat tp xda org amik tindakan. sbb tu berani buat lg..

Aishamirafiq said...

Cik mat... jgn kasi muka kat dorang tu... SAMAN!!! Tak suka la mcm nie, suka AMBIK je HAK ORG..
Kita org support CMG....

Nur68 said...

Salam CMG, wajib kecoh tau...senang2 je dorang ni nak plagiat kerja org... saman je ...

Azreena said...

Saya sarankan cik mat AMBIL TINDAKAN UNDANG-UNDANG terhadap pihak Majalah Saji.
Bayangkan berapa keuntungan yang mereka dapat dari hasil jualan, sedangkan apa yg mereka 'jual' adalah hasil 'curi'.wah,senang keje!!
Dari 1 sudut, pembeli sebenarnya ditipu,unless kalau dia ada tulis caption (i.e. gambar ihsan tiffinbiru.blogspot.com)

Bagi saya, tindakan undang2 bukan utk kita bolot harta, tapi sebagai satu PENGAJARAN kepada syarikat penerbitan agar lebih menghormati hak pemilik harta intelektual.

GO, ENCIK ADNAN, GO!!

$ue @nim said...

salam ziarah... mmg pihak2 yg mengambil gmbr ni x patut wat camni.. len kali mat kena wat watermark kat tgh2 gmbr..

sy pn sll try resepi dari blog mat nih.. tq..:D

DeLLa said...

abg mat....buat watermark kat tengah2 tau lain kali...kalo kat tepi2 depa senang crop..sy & kakak sy cukup minat ngan resepi abg mat..tak main la majalah saji...tiffinbiru je dah cukup...

bwk jw ke tengah hal ni abg mat..bukan nk untung ke apa..tp at least bg pengajaran sikit kat yg lenlain..jgn buat keje dgn amik jln mudah..

Ummi said...

Salam Mat, huk alaaa...baru sehari dua akak tak jenguk dapur indah ko nih..dah ada orang buat ona eh..apa punya editor la macam ni...ni salah Chef tu ke, salah editor yang x siap homework nih??? Sedih betul dengan apa yang diaorg buat kat Mat...xda etika kerja langsung...lenkali kita letak watermark kat atas food betul2 la Mat...sedap2 hati diaorg je nk cilok gambar2 kat blog ni eh...Ko dah contact depa ke belum ni Mat? Kalau x biar akak je jadi jurucakap ko..hehee..Ntah2 byk dah gambor ko diaorg cilok x Mat, masa ko skip beli majalah2 tu..urghhhh!

ain said...

salam mat...kesian mat kan, susah2 buat kek tu, org lain pulak yg dpt kredit. sungguh tak professional sungguh mereka ni!!!

Nabella said...

Ish...tumpang hangat Hati sangat nih...grrr..

Chevy said...

Memalukan sebuah majalah yang dikenali buat kerja tak beretika begini.Kene ajar mereka ni.

Chevy said...

Memalukan sebuah majalah yang dikenali buat kerja tak beretika begini.Kene ajar mereka ni.

Lieza said...

Salam,

cik mat perasan tak kt resepi tu..dia kata kek buah yg dia suruh cuba tu versi bakar tp kt resepi tu pulak suruh kukus..ntah2 resepi pun dari mana dia dapat..x patut langsung..

aini said...

Salam Cik Mat,

Masa saya mula2 nampak gambar kek buah dlm majalah Saji tu, saya pun terfikir, nampak familiar tapi tak tau kat mana. Rupanya gambar dari blog cik Mat. Tak sangka sungguh majalh pun buat keje mencilok dari blog. Sepatutnya mintaklah izin dulu, lepas tu bagilah sikit perhargaan kepada empunya gambar.

Saya harap Cik Mat contact editor majalah Saji tu, beritau tentang perkara sebenar. Nanti jangan lupa update yek.

-An

kak zaa said...

mat...
bg pendapat akak lah..baik ambik tindakan...depa kan pro..takkan le tak reti pulak..
nak cilok hasil kijer orang..
main cilok cilok...

kalau tak..nanti lain kali..diarang cilok lagi hasil kijer orang lain ..
tak patut betul...

ummu_hanis said...

ape lg dek, saman la. ahaksss.
camne pon akak tetap bersimpati ngan nasib mat. kite ni para blogger mmg tau betapa payahnye nak hasilkan gambo yg cantek apatah lg secantek gambo masakan hang, mat. akak doakan semuanye akan berakhir dgn selamat dan keadilan dpt ditegakkan... tang saman tu akak gurau ja. tp kalau nak cube salah ke? tak kan?
take care mat.

JULYA said...

kebetulan saya baru buat watermark...benda baru saya belajar.watermark ni bagus tuk protect gambar kita kat blog.better try http://eybizzonline.blogspot.com

Flower said...

Kalau Cik Mat tak nak saman, kena buat bantahan secara formal. Biar diaorg tahu. Kalau diaorg buat tak tahu, hantar je surat lawyer. Cik Mat wajib buat sesuatu. Jgn bagi org curi titik peluk cik mat.

afid said...

cik mat!!,
dahla atas tu gambar chef zamzani. mesti org ingat dia yang buat.

ain (sweet thots) said...

salam CMG,
Tak patut betul dorang buat camtu. Kredit pon x bagi. Apa2 pon sabar ye, ada hikmah disebalik dugaan. Kita dah link nk follow cik mat, ok ye?

suealeen said...

Cik Mat,

Usul saya agar CMG buat watermark tu merentasi gambar makanan tu. Ubahkan sedikit opacity perkataan tu kepada yang lebih samar agar tidak mengganggu penglihatan tapi dalam masa yang sama perkataannya masih kelihatan. Dengan cara ini, orang yang tidak bertanggungjawab ini tidak boleh mengedit/crop watermark yang telah dibuat.

Gambar milik seorang kawan pernah diambil oleh satu kementerian. Diletakkan di beg hadiah hanya kerana watermark terletak di bawah.

inabu said...

salam cik mat,

apa kata cik mat emailkan kat editor majalah saji pasal hal ni?maybe wartawan dia yg cilok gmbr cik mat, tp editor dia x tau...biar diorang bertanggungjawab dan beramanah skit dengan tugasan diorang...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mat..
tak sangka pulak majalah yg popular boleh wat kerja mcm ni yekk.. memang takde etika betul.. memang patut mat ambil tindakan nih.. takleh didiamkan.. entah2 diaorang dah pernah cilok gambar2 mat yang lain sebelum ni.. cuma mat tak sedar sebab dah lama tak beli majalah diaorang.. jangan bagi muka kat diaorang nih!!

rossalle said...

Tiap bulan selalu beli majalan ni tapi bila ada + hasil CURI.boikot tak mo beli..

*∽ IZAN ∽* said...

Adoii.. buat malu betull laaa... isk isk iskkkk

Ayu Safieza said...

Aduss......await tak habaq tuan funyer....ya Allah, cam ner nak halal ni....sabar la yer....

waiem said...

Susah sangat ke nak mintak izin & bagi kredit...

ohoeya858.blogspot.com said...

Salam.. Sabar ye Che Mat.. Kita antara yang disayangi apabila diri diuji oleh-NYA.

Ekin Deen said...

Fight jangan tak fight En Mat biar sampai ujung nyawa.........Berani kerana benar jangan bia orang pijak kepala kita dan tidak menghormati hak peribadi kita

mizzkikin said...

Salam saudara mat gebu,
sy tumpang simpati pd ecik mat,yela mereka senanng plagiat hasil kerja encik mat,sedangkan tak mintak izin da mcm mencuri namanya..
sabar byk2 mungkin ni semua dugaan utk encik mat gebu. fight la dgn magazine tu...dah la femes tapi curi hasil kerja org mmg taktau malu la..pasni ramai lak boikot mjalah SAJI...sia2 je.
To mat gebu,teruskan menghasilkan resepi2 yg lebih mengancam~sy suka blog anda dan hasil kerja anda..keep it ur good work~!!

kikin amer.

afrina.collections said...

Salam....apa daa....majalah ternama tapi buat kerja cam ni.....go CMG,dptkan penjelasan dr majalah tu....tu hak CMG tu..mana boleh senang2 nak curi

afrina.collections said...

Salam....apa daa....majalah ternama tapi buat kerja cam ni.....go CMG,dptkan penjelasan dr majalah tu....tu hak CMG tu..mana boleh senang2 nak curi

aisybasyirah said...

simpati betoi ngan CMG. Rasa cam dah tak boleh percaya dah gambar resepi dalam majalah, macam paste gambar masakan orang lain lepas tu bagi resepi entah-entah resepi tu pun paste juga dari orang lain. CMG ambil tindakan...

Zuha Mahamed said...

Bro Mat..
Nampak gayanya watermark tu kena letak kt tengah2 pic..biar susah pencuri2 ni nak curi..sekarang ni semuanya kalau boleh nak senang..cedok jer..x pro la gitu..apapun..saya peminat setia Mat Gebu menyokong jika tindakan udang2 di ambil biar mereka ni reti bahasa skit..sedap je tiru & curi produk orang..

mie_rahim said...

cik mat..ape update terkini kes ni?cik mat dah kol lum?

anes said...

wan Ygbest disable-right-click-in-blogger.html tak berkesan..ade care lain tapi dh lupe tgok kt blog mane..tp sy dh follow blog 2..

cik mat nk saman k??waa leh jd jutawan segera ni...kalo dia org mintk maaf j boleh jd publisiti besar2an percuma..huhu

Beachlover said...

Cik Mat ,so sorry to hear that...I nampak you post pasal gambar ni kena curi kat facebook...at that time I dunno that person is you...Hope the editor give you a good answer and minta maaf to you...Kalo boleh ask for compensation tau!!

Mat Gebu said...

SALAM UNTUK SEMUA...SAMAN..HMM BELUM TERFIKIR..CUMA NAK KAN KEADILAN DAN BAGI MEREKA JANGAN PANDANG REMEH HAL-HAL MACAM NI....

Button Planet said...

Salam Cik Mat,

akak rasa Cik Mat sekurang-kurangnya kena TULIS SURAT secara rasmi dah hantar (kalau boeh by hand) ke pejabat Majalah Saji ni... Cik Mat tak boleh pandang remeh hal ni..jangan marah setakat di blog saja.. nanti lagilah dia orang ni naik lemat sampai ke kepala... kalau tiada tindakan apa-apa dari pihak Cik mat..mereka akan buat berulang kali sebab tahu tiada siapa akan ambil tindakan... sungguh tak beretika langsung...kalau tak mahu saman,
SEKURANG-KURANGNYA Cik Mat mintak pampasan dari majalah Saji, cthnya: kata lah kena bagi Cik Mat FREE Majalah Saji setahun ke, 2 tahun ke... sebagai pampasan mengambil gambar hidangan Cik Mat tanpa kebenaran bertulis...

buat Cik Mat, jangan tak buat...!!!sebab mereka mengambil keuntungan dari Cik Mat.. lain lah kalau mereka tu NGO ke .. tak apa lah, sebab tiada profit...


Kak Azzah8

sonata anak kancil said...

boleh saman ni!

Kujie said...

Kak Jie pun nak tinggalkan komen tanda sokongan...ye...fight for ur right!

Mat Gebu said...

Terima kasih sekali lagi...
kak jie - editor "mungkin" sedang memerhatikan kes ini...Panggilan ke meja pengarang Saji telah saya lakukan, hari pertama, takde sesiapa, hari kedua, dapat cakap dengan sorang ni nama En. Roslee, dah lepas perasaan sikit, tapi mcm biasa lahh, setakat gitu2 saja.. hari ketiga dapat bercakap dengan Puan Nur Aishah (editor saji..mungkin), dah telah berlaku perbincangan sikit, dia kata tak dpt email yang saya send. Ok saya re-send balik..tatau lah mungkin kotak email dia penuh, maklumlah editor, orang penting, sibuk dan jadual padat. Hari ke empat call lagi dan dapat cakap dengan sorang "lady" ni, cuma tak pasti apa jawatan dia, dan berbincang juga..kali ni saya bagi link blog saya sebagai rujukan editor (yelahkan sebab dia kata tak terima email tu) dan juga mereka2 yang bertanggungjawab, atau tak pasti blog tiffinbiru (tak tau apa kejadahnya..yang ko rembat tu pandai pulak...oo atau mungkin dia google kan, jadi terpampang kek saya yang jelita lagi anggun tu terus dia CURI dan melakukan beberapa operasi pembersihkan hak milik, then tepek leer kat majalah saji yang KONON nya ber prestij, saya siap cakap, tujuan bagi link blog saya ni bukan nak tumpang glamour. dan saya pun kata juga blog saya tu tak de lah sehebat mana (tapi secara jujur dalam hati, terasa juga ke glamour annya, bayangkan orang majalah SAJI curi gambar hasil tangkapan cik mat gebu yang tahap budak tadika ni, lepas tu guna kamera cikai untuk ambik gambar..adehh lawak kan).. tak pe saya bagi mereka selidiki dulu dan biar lah hingga urusan saya sendiri selesai, Insya allah Isnin depan kalau tak de apa2 tindakan, saya call lagi untuk tanya perkembangan. Orang2 macam ni kalau selalu kita tak kacau, depa buat2 lupa... Harap sungguh lah mereka ni yang bekerja penuh etika (KONONNN...), lebih berhati2 dalam melakukan tugasan, demi Allah, saya tak akan halalkan gambar tu walau pun cuma 1 ..kecuali mereka melakukan tindakan yang sewajarnya...

oe ya said...

Salam. Tahniah Che Mat. Tindakan awal yang saya kira wajar. Very d intelligent our Che Mat. Semoga diberi kemudahan utk awk menegakan kebenaran 'hakmilik mutlak', Amin.

aibaks said...

salam cik mat.. bgmn dgn informasi terbaru kes ni? da settle ke? betul gak ckp kengkwan yang lain.. ni hak milik tiffinbiru.. kengkadang.. dorang tuh kene la letak referal sape nye gamba kan? harap mat dpt mencari penyelesaian..

aibaks said...

hmm.. satu lagi cik mat.. aibaks nak rasa la kan.. maybe sbb blog ni sekadar tempat kite berkongsi sesuatu yang de.. klu cik mat wat domain sendiri.. cam en ben.. maybe kuat skit kot klu berhadapanng dengan kes camni..pastu cik mat terus wat declaration hak persendirian kat mane2 kementerian ke.. mungkin lagi kuat klu org cam saji ni amik sticky mode pastu buh dlm buku dorang.. rasa2 nye.. mungkin byk lagi sticky mode dalam keluaran mereka yang lepas2..

rpiah said...

cian awak yer.....
lain kali cuba mat letak nama mat gebu cross object jadi di org x leh nak curi sesuka ati diaorg.

ibuaqif said...

salam,
kesian abg mat depa buat lagu tuh...sungguh x patut!
sy sokong abg mat ambil tindakan yg sewajarnya...hak kita mmg patut dipertahankan!

Kancilbiru said...

CMG, pastikan dapat keadilan sewajarnya...tak adil betul main cilok2 ni...

Ida Ddapur said...

slm.mat...mmg tak patut,tak patut..sape tak berangin satu badan,kalau org buat camni..menipu & mencuri namanya tu..

Aimi A.Z said...

It's ok kalau amik, tapi kene quote lah. Diambil di blog bla, bla, bla. baru betul caranya, kan?

eh, btw hari ni baru hari Sabtu. hehe~

AIDA'Z SHOPPE.- Telekung Sulam Vietnam said...

Salam Mat,
Kes macam ni sy pernah kena, memang sedih tak terkata.

For future, sy cadangkan Mat buat watermark di tengah tengah gmbr, biar depa tak tahu di mana nk potong gambar gambar kita.

Mat bersabar ya.

Jamelah Khatun said...

Salaams Cik Mat,banyak bersabarlah. Kak doakan agar awak akan berjaya. Mereka mesti minta maaf full page kat newspaper.

Siti Rohana said...

mat..kalau di biarkan...mereka akan buat lagi mat...kalau mat nak bagi pengajaran pun bagus ni..kalau boleh saman..awak saman sahaja...mereka ni...bukan takde ilmu pasal benda2 ni..ni nak senang kerja dan nak lagi untung lah ni...tak payah nak upah2 semua dan tak payah nak amik gambar sendiri...sungguh tak beretika lah ni...
mat..itu kerja kita...dan dah terang2 mencuri...
kalau awak nak gempaq diorang pun bagus ni...contact aje si saji tu....tanya kan perihal kes ini...biar diorang tahu...kita ada hak..dan tidak harus di pijak2 begini...

aZuRa AhMaD said...

askum en. mat gebu..emm...tak leh biar camnie..sbb itu hasil cik mat..ishh...nak beli majalah tu pon rasa tak berbaloi..kdg depa ni..suka ati ja..letak resepi..padahal..tak betul pon...pastu mmg cik mat leh amik tindakan..itu gambar cik mat..jgn berdiam diri ja...bgtau pihak saji tu...

Mat Gebu said...

Salam semua..Isnin ni 5 July 2010, saya akan call pihak SAJI untuk kali ke - 5..kita tengok apa kata mereka nanti..saya rasa kan pihak SAJI, ingat saya ni hanya hangat2 tahi ayam..ok tak pe kita tengok nanti...

rossalle said...

CMG saya dan ramai lagi menyokong mu dari jauh.. hari ni macam tak sabar nak tau tindakan selanjutnya

Anna Da Lady said...

hmmm...memang tak patut...guna hasil titik peluh kite kan?hmmm....

Matjoe said...

femes laa bro pas ni

Mat Gebu said...

salam semua...haha matjoe, femes tu bukan agendanya, cuma nak minta pihak2 bertanggungjawab jangan pandang remeh kita blogger2..betul tak, tapi kita ni ibarat mentimun, depa ibarat derian (tapi no good punya kualiti..derian "loko")...

stechziey said...

saman CMG..jgn tak saman...
over tau diorg ni..buat malu company jek

cikhash-All4One said...

salam CMG..simpati dgn kes nie..
BAWAK MASUK SURAT KABO JER.. ARI NIE CMG KENA..ARI TUH (kalu sesapa ingat ler) KAK LIZA PAKAR MASAK & TOKEY BUKU TUH..KENA GAK. LAGI BEST, DEPA BUAT BUKU RESEPI BISKUT & KUIH2..GAMBOR CEDUK DARI CARIRESIPI.COM YG KAK LIZA PUNYA..

RedBoy said...

nak komen jgk.. justice for cik mat gebu..

pestime mai komen sini..

asmin said...

jahat giler..i already read tat magazine n i tot mat gebu ni sama masuk majalah cam kak rose si jintanmanis.com tu..

mat gebu kene sue diorg..suka suki je guna gamba owang...

xkanlaa magazine yang dapat award anugerah emas n bla bla tu cilok gamba owang..kalau camtu sesapa pun bole wat mag camni..
upsss emosi plak...

saman mereka

sis shuhada said...

salam che mat. abis n3 che mat ngam komen2 semua sy baca.
eiii selamba diorang cakap xdapat email.
then amek masa pulak nak wat kaji selidik. dh terang2 kita pun boleh tau sapa punya kerja.. xkan tiba2 je gambar tu boleh ada kat dlm page tu kan? kan?
siot tollah...

D'ClassicShoppe said...

tak malu..mencuri hasil keja org lain..

Hariaty Esmail said...

1st time tulis untuk sokong cik Mat
...alangkah bodosnya wartawan tu dah la amik gambo dari blog masak2..for sure la owner adalah pelanggan tetap majalah masak2 kan!? hehehe bodo betol laa...nak buat keja jahat tapi bodos!...
anyway harap2 cik Mat mendapat keadilan sewajarnya..saya cadangkan cik Mat saman ja majalah tu...

mrsdjones said...

Salam cik mat,
Saya peminat blog cik mat. hari ni dtg nak cari resepi ikan kukus, skali terbaca pula kisah buruk mcm ni. banyak2 sabar ye. org majalah mcm saji pon dah tak reti etika kerja, boleh plagiat sesuka hati. mmg teruk!

tp kalau fikir2 positif la kan, maknanya org saji pon baca resepi di blog cik mat. glamer gitu ;) hehe. cik mat tade cita2 nak jd celebriti chef ke? hihi

akuzle said...

salam, cik mat...

sy puji tindakan anda... sama2 tunggu keputusannyer... mai ramai2 pakat boikot majalah SAJI...(mmg x penah beli pon)

orkid_ungu said...

salam mat, sy ni mmg suke tgk pic2 masakan mat. xpatot la diorg wat mcm tuh. siap buang watermark lg...pd mat lps ni saya harap mat letak la watermark kat tgh2 gamba...nnt suke2 hati org je wat mcm ni tau...

Encik Amman said...

Watermark tu kene wat transparent la n letak atas2 skit masuk area makanan tu.. so len kali org susah nak edit

miszlullaby said...

ish ish...org lain yang buat, org lain yg dpt nama. Teruk betul. Hari tu, kawan sye pun kena. Pasal aktiviti student2 Msia di Russia. Selambe je pemberita tu amek gamba yang ade dekat fb kawan saye and siarkan dalam akhbar. Mintak izin pun tak..Memang tak ber etika pemberita sekarang. Keje nak senang je. Tak pe Allah tu Maha kaya. Nanti terima la balasan orang-orang macam ni.

Norhafiza said...

No ada ikut gak perkembangan ni..aish..macam2 la dorg ni..dalam Kongsi Resepi pun ada gak dlu huhu..TAPI disebabkan KEK KONTEROVERSI ni la No mmg SUKA sangat sbb bila buat MEMANG SEDAP GEBU dan LEMBAB..macam yg beli tu..tp takleh buat banyak kali kan makin bambam lak kan hihihi..No ni antu KEK!

emastulen said...

Cari lah resepi ala kampung yang dah ramai tak tahu nak buat sekarang..
bayak yang moden..

Wan Fyna said...

encik mat gebu len kali watermark kt tgh2 mknan mesti xde org curik lg hehe...nmpk sgt gmbr kne crop sbb watermark kt bwh tu jer....huhu