BEN ASHAARI

Saturday, May 29, 2010

INDULGENCE CHOCOLATE CAKE

Indulgence Chocolate Cake
Ok last N3 for tonite sebelum pak tua mu ini masuk beradu melenakan diri, mat nak share salah satu kek yang mat buat hari tu masa menjamu teman2 blogger. Maaf yea, masakan yang lain tu tak dann lah nak ambik gambar, tak sempat. Yang kek ni pun anak buah mat ambik kan, masa dah siap2 hidang. Mutu gambar agak tidak memuaskan sebab tempat tu agak gelap, biasa lah camera biasa, tapi sudah banyak berbakti, kalau tak de camera tu, hmm alamatnya tak bergambar lahh blog. Resipi kek ni asal2 nya dari "Mama Zieza" dan nama asal. "Choco-Butter Cake", dan resipi asal ada campur nescafe. Mat buat kali ni tak campur nescafe dan memandai2 aku derhakan nama dia jadi "Indulgence Chocolate Cake".. Pasal menghias tu ikut kreativiti masing2 lah yeaaa...macam dalam gambar, mat cuma gunakan chocolate ganache, chocolate curls dan strawberry saja....biar lah simple asal nampak sweet..tak gitu. Kek ini bersaiz agak besar kurang lebih 10 inci, jadi kalau nak buat kecik, pandai2 lah yea oter resipi....

BAHAN-BAHANNYA :-)
250 g mentega
340 g gula halus
4 biji telur gred A
2 camca besar coklat paste
1 camca teh esen vanilla (resipi asal tak letak)
300 g tepung gandum@tepung halus*
100 g serbuk koko*
Secubit garam*
1 1/3 camca teh soda bicarbonate*
1 1/3 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
325 ml susu segar

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Lenser tin bulat berukuran 10 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Panaskan oven ada suhu 175C.
  2. Putar mentega dan gula halus hingga putih, masukkan telur satu persatu sambail terus memutar hingg kembang. Masukkan esen vanilla, coklat paste dan nescafe, putar rata.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar hingga habis, putar rata. Macam biasa lah yea, kalau masukkan tepung berelang seli dengan susu, bahan akhir sekali mestilah tepung.
  4. Tuang dalam tin tadi dan bakar selama 1 jam atau hingga masak. Gunakan kaedah mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek dan jika keluarnya bersih, tandanya kek telah masak. Biarkan kek dalam tin selama 25 minit untuk mengekalkan kelembapannya (itu petua mama zieza)...
  5. Keluarkan kek dari tin dan biar sejuk sepenuhnya atas jaringan. Alih kek tadi atas cakebod dan jika kek tidak rata, potong sedikit kasi rata. Hias dengan ganache coklat, biar mengeras dan hias dengan strawberry, chocolate curls dan jika suka sapu sedikit piping jell atas strawberry untuk nampak berkilat...

14 comments:

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

selamat malam abang mat..
sebelum ayu beradu ayu nak gak komen dulu...

tang yang tak tahan tu....s,berry tu...memang masih terasa kelazatannya...

tang derhaka kan.....tetap meletop ko....sedap sesangat...rasa sampai sekarang nie...ala2 terbayang-bayang...

umai tambah 2 potong....ayu curi2 s,berry bila cik mat kebelakang...lalalalal

MamaFaMi said...

Salaam Mat...
Sakit mata tengok kek ko tu... hemphhhh nak masuk tidur la....

cikgu isza said...

mengoda dah.. nasib baik baru sambar secret resepi punya..

silap2 kesedapan kek mat gebu mengatasi kek secret resepi..

tOm said...

wahh nmpk mcm sedap je.. ^.^

A-Y-I-E said...

Oh Abg Mat..Masa makan kek ni saya tiada.Hahahha..
Btw, kek yang anda buat ni memang cantik.Macam kat kedai la

Saya tidak makan bukan sebab tidak sudi.Saya harus jaga kesihatan :D

Maklumlah umur 21 dah ada darah tinggi.

Yang saya tak mahu kencing manis pula.Lalalala

ICook4Fun said...

Cantiknya chcolate tu Mat. I pun nak buat kek ni bulan depan for my birthday :)

Ibu Mifzal Arsyad said...

yummmy...yummmy...tgk gambar pun dah leleh air liur..lum rasa lg ni..huhu..kalau dekat nak je mintak sepotong...huhu

hana said...

ko sajer jerk taw mat pagi2 dah wat jiwa aku meronta2 nak buat! huarghhhh!! harus sengseng lengan baju!!

cuppies shazi said...

NK TNYA LA..
COKLAT PASTE 2 CMNE EK...
PERISA GK KER...

Kak As said...

Bang Mat.. resepi yang baik sekali..saya dah cuba.... terima kasih..

Zeyra said...

Abg Mat... klau nak buat mousse cam kek indulgence Secret recipe tu macam mana?... sy dah try ikut resepi dari 1 blog nie.. tapi x sama..

IeLa said...

sedap.. saya cuba utk besday anak dara saya :) abg mat, saya copy resepi letak kat blog saya.. jgn mare ek...

wanurulaimi8892 said...

Salam minta izin copy resepi ne ya..

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.