BEN ASHAARI

Tuesday, April 20, 2010

APPLE ALMOND PUFF PIE

Apple Almond Puff Pie
Salam Selasa semua, semalam hujan lebat kat Sedenak ni, dah leer aku tinggal seko2 kat rumah, boring gilaaa...lepas tu yang menambah kan ke"boringan...bila malam kurang lebih jam 8. 30 macam tu, elektrik pulak tak deeeeeeee........adoii, mati kutu pak tua. Berlilin lah pak tua untuk beberapa jam. Nasib baik "Sis - Linn" dari Bukit Indah call, dapat jugak lah borak2. Tapi pada mat takde elektrik ok lagi, jangan lah tak de air...mati lah guaaaa, tapi kalau masa tak de air, elekrtik pun tak de...habissss, 2 kali mati leer jawabnya, mana tak, nak guna air perigi/tangki kena hidupkan engine. Ok, hari ni kan mat saja gunakan stok puff pastry ku yang masih berbaki tu untuk buat apple pie tapi kali ni agak istimewa bila inti dia mat olah dengan menambah badam kisar....

Apple Almond Puff Pie
Kalau anda dan anda dan anda lihat bentuk puff yang mat buat ni, jangan lah pening yeaa...membentuk puff ni boleh ikut kreativiti memasing, nak yang paling senang, potong 4 segi, letak inti dan lipat dua atau ada lagi satu pesen (boleh klik sini.....). Kalau beli yang sedia pakai, ada yang kecik saiz 4 inci x 4 inci tu lagi senang....satu pack ada 10 keping....Jangan pening2 kepala bila tengok resipi ni, nak kena buat sediri PP pulak, seperti mat kata tadi, guna kan saja yang ready made, ada jual di kedai menjual bahan2 baking, tesco pun ada jual...Ok jom kita lihat resipi yang mudah ini....Layannnnn....

BAHAN-BAHANNYA :-)
Pastry Puff secukupnya
2 biji epal hijau
1/3 cawan kismis
1 camca besar serbuk badam
1 batang kayu manis
2 camca besar mentega
1 camca besar gula peerang (brown sugar)
1/4 camca teh garam
1/2 camca teh tepung jagung



CARA MEMBUATNYA:-)
  1. UNTUK INTI :- Kupas epal hijau tadi, buang empulur dan dadu kecil2. Dalam periuk, panaskan mentega, masukkan kayu manis, epal dan kismis, goreng hingga harum, masukkan gula peerang dan kacau rata. Kecilkan api dan masak hingga epal lembut. Tambah badam kisar, garam dan tepung jagung. Kacau rata dan biar inti pekat dan kelihatan kering sedikit, tetapi masih lembap. Angkat dan sejukkan.
  2. UNTUK APPLE ALMOND PUFF PIE :- Canai puff pastry setebal 3 mm, terap dengan acuan bulat berukuran 3.5 inci sebanyak 2 keping. Isi 1 1/2 camca teh inti tadi, sapu sedikit kuning telur pada tepi2nya dan tutup dengan 1 keping lagi, kemas2 kan dan tekan dengan garfu sekeliling pastry tadi. Kemudian, bulat corak atas permukaan pastry (macam dalam gambar). Buat hingga siap.
  3. Bakar dalam oven pada suhu 19oC selama 25 minit. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidang. Menghasilkan kurang lebih 8 - 10 biji, bergantung pada saiz acuan...

17 comments:

~anna&anuar~ said...

nakkkkkkkkkk skitttt.... *icon meleleh air liur*

tANJUNG pUTERI wARISAN jOHOR said...

Aduh mat...kecur air ku ini tgok epok2. Uikss epok2 ke? hehehehhee...... Bila lah agaknya akak leh buat ni ek

"MULAN" said...

adei... feveret apple pie ni.. adei mana nak cari..

kak ina kl said...

salam cik mat..sedapnya..akak suke rmakan tapi tak suker buat..apa hal kan..

betullah mat..kalau keluarga kecik baik beli ajer..keju mozarella tu mahal berdentum..

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

abg mat.,,,,,,
nak sikit,,,post kan..
tak reti lah nak adum mcm abg punya,,,takat2 goreng2 campak2 boleh lah....

TopsyTurvyMum said...

Salam :)

wallaweiii...sgt lah gojes puff pie tersebut!

rasa jgn cakap la..dari kenyang boleh lapar balik ni...

NYKOLETT said...

amboi!!debab betul pie nih!tak abis makan ...kak ros kene share dgn siapa ekk..kite sorang aje suke apple pie.

hana said...

salam mat...
aku datang bwk epok2 nih! kiter dah deal nk tuko kan kan... bagi aku spoloh ketui! 5 ketui wat laki aku tapau skali makan lam perjlnn! boley mat???? kehkehkehkeh..... pssttt aku tgh mengitung ari nih nak wat pastry pn.hajjah tuh! haishhhh biler angin puss pusss rajen nk mai nihhhh?! tiup sket matttt!

Kak Rose said...

mat, camna nak potong puff yang cover atas tu? kak rose ada yg 4x4 tu...kalau kak rose buat mesti sememeh je jadinya...tolong ajar sikit

Mat Gebu said...

salam anna n anuar...
Boleh2...nak berapa..eh u guy's 2 org je kan...jadi 2 je lah yea..

salam kak zura...
Kak, bentuk je mcm epok2 tapi ni yg saya cerita dulu, puff pastry yang saya buat tuu, masih berbaki...tu yg projek berjalan tu...

salam kak mulan...
Jauh sangat, kalau tak boleh juga share 2 - 3 ketui dgn akak...

salam kak ina KL...
Tu lah sebabnya kak ina...kita kat Mesia ni keju2, whipping cream semua mahal...tu yg guna jimat2...

salam puan siti...
Eh goreng2, campak2 pun nak juga pandai..apa ingat main boleh harung semacam kee...tul tak?.

salam TTM...
Lepas tu kan inti dia just nice, ada rasa masam, manis, lemak dan harum...

salam kak rose...
Exceli tak besar sangat kak, tapi saya tadi balun 1/2 ketul, lepas tu lagi 1/2..hehehe jadi 1 lah yek.

salam hana...
Wokeyy..alamakk dah elek leer, hana, bila dah mula buat pastry tu kan, jadi mcm gian jee...lagi pun kalau nak buat puff saiz besar senang sikit..tu aku tgh fikir reje2 dia nak buat apa lah ek..hmmm..

salam kak rose...
Nak senang yg 4 x 4 tu kan, akak letak inti, lepas tu kelepet kan dan tekan dengan garfu..tak pun kerat 2, satu isi dengn inti, satu lagi tu akak kelar2 tapi jgn putus , tepek atas dia dan tekan tepi2nya dgn garfu..sapu kuning telur dan bakar...dahh selesai..hehe

Ismaliana Bt Sulaiman said...

salam CMG...aduhai..pagi2 tgk..mmg kecur air liur...cik mat nak tanyer la...puff pastry yg ready made tu biasanyer brand apa yer..nak pi cari la ptg nie kat tesco..x tahan tgk gambaq ni....hehehehe harap2 menjadi lah yer..aritu lieya buat 'light strawberry cheese cake' tp x brp m'jadi...hihihi..xper2 nnti lieya try lagi...

leen hussain said...

mat...bak ler sikit akak rasa...
nak wat tengah dilanda Vitamin M...
heee

Ummi said...

Mat, fullamaakkk berapa punya cantiknya puff ko nih!! Berpusar2 mcm angin taufan gitu...ya la, tgh taufan rajin dtg kan, kan...tak sampai hati sungguh tengok..huhuuu..bila nak rajin niiii..!

mrs. tarmizi said...

salam cik mat gebu.. da lama follow blog ni.. nak mintak izin.. nak amik resipi2 kat cni bley?? nak cuba2.. hehehe..

Mat Gebu said...

salam ismaliana...
Pastry Puff tu jenama 'KAWAN'..dan saiz dia 4 x 4 inci....uikk tak jadi mcm mana nihh...adehh ni yg susah hati nihh...

salam leen...
Waa vitamin M..hehehe, saya pun ada kalau tertelan vitamin tu..terus 2-3 hari cuti masak yang berat2...

salam kak ummi...
Hahaha akak ni memandai2 jeee...jom lah buatt..jom lahhh...senanag dan sedap kak...

salam mrs tarmizi...
Terima kasih sudi singgah dan follow blog saya...silakan ambik mana yang sudi, saya ikhlas berkongsi dengan semua..

mrs. tarmizi said...

thanks cik mat.. nti rajin2 la jenguk blog sy ye.. fieqahaziq.blogspot.com

Ismaliana Bt Sulaiman said...

salam cik mat..maaf la lmbt plak reply...x tau la cikmat knp x jd light strawberry cheese cake tue... :) tq b'tau info puff pastry ready made tu yer...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.