BEN ASHAARI

Friday, February 12, 2010

KUETIAU KUNG FU

Kuetiau Kung Fu

Salam Jumaat semua, apa khabar....apa menu minum petang tadi?....Cuaca panas sekarang ni sedap kalau kita makan yang berkuah, macam sup atau masak singgang. Hari ni mat masak "kuetiau kung fu" resipi dari buku masak "Kak Liza" siri "Mi, Mee Hoon Dan Kuetiau".. Resipinya ringkas dan sedap, mudah dibuat, cakap betul yea, tadi mat ambik masa tak sampai 30 minit u untuk memasak, itu pun berhenti kejap sebab jawab panggilan telefon.....tapi yang perlu, bahan2 mentah seperti udang, sotong dan ayam sudah kita bersih dan siapkan awal2....

BAHAN A :-)
500 g kuetiau
5 biji telur

BAHAN B :-)
100 g udang basah, dibuang kulit
150 g daging ayam, dihiris (tak letak sebab tak de)
100 g sotong, dibersihkan, hiris (tak de dalam resipi asal)
100 g sawi kailan, dipotong (mat ganti dengan kobis)
100 g bunga kobis, dipotong
100 g lobak merah, dihiris
3 ulas bawang putih, cincang halus
2 camca besar minyak masak
2 camca besar tepung jagung (mat letak 1 camca besar je)*
1/2 cawan air*(*dibancuh rata)
1 cawan air rebusan ayam
2 camca besar sos tiram
1 camca besar lada sulah
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KUAH :- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih hingga kekuningan. Masukkan udang, sotong dan ayam. Tuang air rebusan ayam, lada sulah, sos tiram dan lobak merah. Bila mendidih, masukkan bunga kobis dan bancuhan tepung jagung, kacau rata dan masukkan kailan tadi. Biar mendidih perlahan dan tambah garam secukup rasa. Jika suka boleh tambah belahan tomato, matikan api. Ketepikan.
  2. UNTUK KUETIAU :-Panaskan minyak, kemudian goreng telur bersama kuetiau dalam kuantiti yang sedikit sehingga agak garing (biar kuali panas betul2, kalau tak kuetiau melekat, atau guna kuali non-stick), kemudian alih ke dalam bekas sesuai (mat tambah sedikit kicap cair masa menggoreng, anggaran 100 g kuetiau = 1 biji telur)...
  3. PENYEDIAAN KUETIAU KUNG FU :- Isi kuetiau dalam bekas sesuai, tuang kuah bersama isi2 nya. Kalau suka hias dengan hirisan daun bawang, bawang goreng dan hidangkan segera bersama cili hijau jeruk atau cili kicap. Hidangkan panas2....

8 comments:

NYKOLETT said...

eeem,kecur air liur kak ros tengok menu mat kali nih.senang rupanye nak masak..selalu makan kat foodcourt je.lepas tgok bahan2 yang mat guna rasa terpanggil nak coba sendiri.

Chempaqa said...

salam cik mat..bahaya mee kungfu nie..sbb takut terkungfuuuu org sebelah..sbb tlampau sdap..mmg chemp paberetlah mee kungfu nie...yummyyyyyyy

ain said...

wahhhh...mentang2 lah nak raya cina lusa, awal2 dh kuar resipi kung fu!! sesuaiiiiii!!!!

manjeamusyuk said...

Salam...this is my fav! thnx5....

Rinnchan said...

Raya raya China niii...berkungfu kita ye Mat !!! Tapi... pecal kat bawah tuuuu...fuhhh!!! menggoda jiwa raga bakul betul. Kalau taugeh tu jenis yang buat sendiri lagi kaw kaw kannnn...tu baru pure !! Kontot2 aje taugehnya kaann... Aaaahhh...tak leh jadik niii.

Nursyazwani bt Mohd Noor said...

salam cik mat..selalu bukak2 blog cik mat tuk dapatkan resipi2 terbaru tp ni first time baru nak komen..hehe..

memang kegemaran ni..t nak try..thanx..

muhamadakmalwahab said...

inchek mat...aku baru terserempak dengan blog ko ni...baguih la resipi hang untuk orang bujang cam aku nak buat makan sendiri...ni memang feveret aku nieh...
sedap sedap sedap

noin said...

wajib try nih! dlu penah gak wat skali, tp taktau ape slack.