BEN ASHAARI

Monday, February 22, 2010

KEK SEMOLINA...

Kek Semolina
Salam semua, buat apa tuuu...Hari Isnin ni mesti ada yang boring kan, biasa lah dah semalam cuti, jadi "daki2" cuti tu masih dok lekat kat body memasing, tu yg rasa malas2..hehehe, Sebenarnya kek semolina atau kek suji ni mat nak letak malam tadi, tapi dah tertidur. Ini kes nak habiskan stok suji yang dah tersimpan dalam freezer. Masa mat jalan2 ke blog "A Nyonya's Kitchen"...terpandang kek suji yang dia buat, nampak lembap dan sedap...Jadi bila mata sudah mengimaginasikan kesedapan nya, maka naluri kerajinan tu pun mula timbul... Tapi kan kek ni memang sedap, lembap dan ada rasa macam kekacang sikit, mungkin sebab suji yang digunakan. Sesuai untuk minum petang...satu mat nak pesan, penggunaan mentega berkualiti tinggi akan memberi hasil yang berbeza dari guna mentega "biasa2"...lepas tu kan lemak kat body pun mesti jadi "mahal2" jugak...hahaha...

BAHAN-BAHANNYA :-)
250 g mentega berkualiti tinggi
170 g gula halus
2 camca besar madu
4 biji telur gred A
100 ml susu segar
2 camca teh esen vanilla
170 g tepung gandum
1 camca teh baking powder
100 g semolina @ suji
Secubit garam


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Tepung gandum digaul bersama baking powder dan diayak, kemudian campurkan semolina@suji dan garam, gaul rata. Telur, susu dan esen vanilla disatukan dan kocok hingga semua sebati. Ketepikan.
  2. Putar mentega, gula halus dan madu hingga kembang. Masukkan bancuhan telur + susu + esen vanilla tadi sedikit demi sedikit sambil terus memutar hingga putih dan gebu (macam gambar no 2).
  3. Pada kelajuan perlahan, masukkab tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata dan masukkan ke dalam tin kek yang telah disapu dengan mentega dan dialas dasar tin dengan kertas minyak.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 45 minit atau hingga masak. Sejukkan kek atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong.

19 comments:

dayang_jack said...

salam mat, dah dpt kuimagine ttg kesedapan serta kelemakan pd kek Semolinamu ituu...meh nak tapau ni... dgn pinggan2 sekali tau....heheh

psst!...nanti nak buat....DJ pun penggemar kek mcm ni...

ain said...

betul kata DJ tu, nengok gambar dah tau mesti sedap giler kek ni!!!

Merah Baldu said...

errmm..tgk gmbr pun dah sdp MG..klu dpt rse lg bertambah2 sedap..meh post sni skit MB..hehhe

echah_syed said...

combi mmg suke makanan dari suji.mmg sedap kan.

mat..kalau guna tepung naik sendiri bole tak??

combi ni selalu stok tepung naik sendiri sbb tak reti nak guna baking powder la.

*tak malu ngaku kat hang.

sHuLI said...

meleleh air liur ni...
haha..

hana said...

huarghhhh! nih yg aku tensen nih klu kek sedap2 mesti ade bhn yg aku xde! tpg suji tuh agak2 ko leh tuko ngan tpg apa erk?? sini cume ajer fuji! suji tadak! muahahahaa... klu aku buat sure jd kek sembonia! kahkahkahkah

Mat Gebu said...

salam DJ...
Hehehehe, saya jamin sedappp...tapi kang ada pulak yg tak kenan..tapi mmg lembap, lembut dan lemak pendek kata 3L gitu u!!!

salam ain...
Kak, kalau makan, jgn pingsan tau, sebab sedap..hahaha..

salam MB...
Boleh, ada lagi kat dapur..tunggu kat simpang 3 yeaa...

salam kak combi...
Boleh saja kak, guna tepung naik sendiri, lagi senang bahhh...

salam shuli...
Alahh cian, sampai meleleh air liur...nah tissue lap kering2..

salam hana...
Hmmm sana tak de ek tepung suji, kalau guna corn meal rasa koo ok tak?..aku kan corn meal tu ada tapi tak guna lagi, saja gatal2 beli...last2 tak reti nak guna...

MULAN said...

jeles betol tengok mixer kitchen aid tu.. nak beli satu dulu tapi mak suruh pakai mixer kenwood yg maxi besar tu, dia punya la tu... huwaaa..!!! berat nya nak pegang kalau adunan sikit..

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Cik Mat. Saya pun sama ngan Mulan, jelesnya tengok mixer Cik Mat.. wala... kalu dapat mahu tido sebelah dapur.. watcha!

Ummi said...

Aah la Hana, Mat tu mmg la, wat kek yang susah2 je akak nk cari bahan, x kose tul nk g kedai..xda ke guna bahan pakai buang gitu...ekekee..Hana kalu ko jadi kek sembonia...Akak nak kek bonia laa..tp gi Somalia ko xnak ke? hehe..Mat mengancaaaaammm kek ko..

Mat Gebu said...

salam kak mulan...
Alaaa kak jgn leer jeless...tapi kan KA tu saya dah guna lebih 10 tahun..still mantap dan meletop kak!!..saya bayangkan KA sata tu = Nigella!!..

salam sari..
Eh, cerita benar, masa2 baru beli, mmg saya letak kotak berisi mixer tu sebelah katil!!...masa dpt laptop pun saya tak buat mcm tu...no feel gitu u!

salam kak ummi...
Hahaha, ooo kek sembonia ek, tu lah "lady2" nie, benda makan pun nak tukar jadi jenama..tak fahamm tauuu...mati lah pasni org boikot blog aku pulak...amponn kak ummi!!

Jamelah Khatun said...

Salaams Cik Mat, resipi kek suji awak ni so very simple. Mak saya punya resipi kena campurkan mentega dan suji selama at least half a day.Thanks for sharing.

ila said...

salam che mat... agak2 la, kalo i kukus instead of bakar bole tak ek? huhuhu..

Mat Gebu said...

salam jamela...
Saya pun pernah dgr, mungkin nak bagi semolina tu kembang..tapi mesti ada perbezaan...yg ni simple tapi sedap..

salam ila..
Rasa saya, kalau kukus pun ok, cuma perlu tutup permukaan tin dengan aluminkium foil..pastu tutup kukus perlu di balut, api pada tahap sederhana je kot....

NekPP said...

CMG cilok resepi!!! mekasih yerkk..

Mat Gebu said...

salam nek pp...
sama2...nak baking malam ni juga ke..hehehehe

Ummi said...

Hehee..mmg la Mat, lady2 la suka pakai yang brand x berapa nk mampu nih..kalu girl2, depa tibai beg plastik jek..hehee, xreti nak bergaya lg umur2 gitu kan, tp bila dah jadi lady/mem besor, reti je nk jeling yang Brand XMampu tuh..hehe

Tla said...

hi CMG....i've tried dis recipe...n it's turn out very well.thanx for sharing.

Mieemy said...
This comment has been removed by the author.