BEN ASHAARI

Thursday, November 19, 2009

SUP AYAM HADNYAI

Sup Ayam Hadnyai
As;laikum semua, salam Khamis...dah makan tengah hari ke semua. Cuaca sekarang ni hujan memanjang. Jadi mana kawasan yang banjir tu harap2 bawak bersabar dan jangan lupa kena peka dengan anak2 yang memang suka bermain air (orang tua pun kadangkala suka juga main air, bila tengok banjir!!!). Ok hari ni mat masak satu resipi tertangguh, sup ayam hadnyai. Ambik kat blog "kak ummi kuantan" yang begitu aktif memasak, tak kira siang atau malam....Kira kalau kak ummi tak turun dapur, hilang seri dapur dia, walaupun pun dapur tu pakai set mahal2!!....Resipi asal dari MyResipi, tapi "kak nor" promote baik punya... Tapi kan i tell u, sup ni memang sedap dihirup begitu saja, nak2 cuaca mendung, hujan dan sejuk macam ni...ada satu feelingg koo bila makan dia....hahahaha. Apa2 pun terima kasih pada mereka2 yang sudi berkongsi resipi ni....

BAHAN - BAHANNYA :-)
800 g ayam, dipotong sederhana besar
5 batang serai, dititik
7 cm lengkuas, diketuk
2 batang saleri, dikerat2
2 biji tomato, belah 4 setiap satu (resipi asal tak letak)
5 - 6 cawan air (atau secukupnya)
Garam dan gula secukup rasa
2 kuntum bunga lawang#
5 biji buah pelaga#
3 kuntum bunga cengkih#
1 batang kayu manis#(#rempah tumis)
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3-4 biji cili padi*
4 cm halia*
1 camca teh lada hitam(resipi asal tak letak)*
2 camca besar ketumbar*
1 camca teh jintan kasar*
1 camca teh jintan halus*(*dikisar halus)
Hirisan daun sup/daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis rempah tumis, serai, lengkuas dan bahan kisar halus hingga harum. Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Masak hingga ayam kecut kurang lebih 5 minit.
  2. Tuang air dan masukkan saleri. Gaul rata dan renih hingga ayam masak. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin. Akhir sekali masukkan tomato dan masak 1 - 2 minit lagi.
  3. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Sedap juga dihirup begitu saja......

8 comments:

MamaFaMi said...

Uiksss sket punya baik Mat promote. Teruja mak! Hehehe..

Psst mana tahu dapur Ummi guna set mahal-mahal? Mat ngintai eh? Hihi...

Meh semangkuk Mat... nak cicah roti aa...

CT Delima said...

ada sup gak kat sini...memang sup sedap dihirup panas2 kan mat.

betul kata mamafami tu, mat intai dapor k.ummi ehh hehehehe

Ummi said...

Amboiiih baik punya promote..baik punya ko sakat akak eh..mana ada set mahaiii2..set plastik ada laah..hehee..Mama jgn caya Mat, kuat melawak je..hehee..yg set mahal2 tu, Mat la Mama..letak ikan kering pun Mat guna piring RA tau Ma..belum sambal belacan lgk..(*ahaaakksss, ampunn..ada kena batu giling dgn Mat ni kang..)..Appaun nk tumpang hirup sup sini eh... ^_^

echah_syed said...

nmpk sup mat rasa kebah demam.. :D

Kamsiah said...

sup...mmg berkesan utk menghilangkan beberapa ukuran inci di pinggang...
syaratnya cuma makan sup saja...jgn diambil bersama nasi/roti..

rinnchan said...

Lepas hirup sup niii gerenti boleh cakap Siam... Sawatdeeeekaaaaapppp.......

Al Quds Travel said...

Al Quds Travel Welcome You :-

"FIESTA ALQUDS TRAVEL FAIR"
Date : 10,11,12 December 2009
Time : 10.30 am - 10.00 pm
Venue : Ruang Legar KB Mall K.Bharu
Organizer : Al Quds Travel Sdn Bhd
Tel No : 609-747 9999

Diskaun hebat untuk semua
pakej pelancongan!!!

lindayamin77 said...

salam perkenalan, saya peminat resepi kat blogg ni, saya nak minta izin untuk copy resepi an gambar untuk personal use saja.boleh tak dengan izin?