BEN ASHAARI

Thursday, July 2, 2009

MUFFIN PANDAN KELAPA

Muffin Pandan Kelapa
As'alikum semua, selamat petang...dah minum petang ke?...Rasa2nya dah lama tak buat muffin, hari tu terbaca kata2 "kak ct delima" kat chatbox, kalau tak silap mat pasal mat dah lama tak buat muffin...Jadi hari ni dengan gagah perkasanya, patik membuat muffin untuk minum petang. Muffin hari ni adalah hasil olahan dari resipi2 lepas, tapi dijamin tidak mengecewakan......

P1140035
Hari ni mat buat "muffin pandan kelapa"....sedap, lemak dan harum dengan gandingan bau pandan dan kelapa kering. Teksturnya lembut dan bila makan ada rasa lemak2 kelapa, tapi tak delah berhampas...Kalau plan nak buat muffin apa kata cuba yang ni......Ok jom kita skodeng bahan2nya dan cara membuatnya..... Eh!, lupa nak habaQ, resipi ni dapat 18 ketui muffin comeyy..kalau hang pa guna muffin cup yang besaQ, dapat sikit laaa.....

BAHAN-BAHANNYA :-)
125 g mentega
2 biji telur gred A
80 g gula halus
150 g tepung berserbuk penaik (self-raising flour)
30 g kelapa kering
1 camca besar serbuk santan
1/4 cawan susu segar (mat guna susu cair)
1 camca teh pandan paste
Secubit garam
Sedikit kelapa kering untuk ditabur

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, alas acuan muffin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Satukan tepung berserbuk penaik dengan kelapa kering, serbuk santan dan secubit garam, gaul rata. Ketepikan.
  2. Putar mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga putih. Masukkan pandan paste dan kacau rata.
  3. Perlahankan speed dan masuk tepung berselang seli dengan susu cair hingga selesai. Kacau rata. Sudukan 3/4 penuh ke dalam muffin cup tadi dan tabur sedikit kelapa kering atasnya. Bakar 25 - 30 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidang.....

12 comments:

ain said...

sedapnya cik mat!!!!

Mat Gebu said...

ain...
Hmm, not bad at all..saya suka yg ni, ada lemak2 kelapa...

Mima's Oven said...

Cik Mat...
Muffin ni kan cedap tau makan ngan susu sejuk... best!

CT Delima said...

Mat..memang sedap..lain kali k.ct lak nak buat hehehe

Mat Gebu said...

Mima's oven...
Uikk ye kee..nak try nanti..sure saya ala2 baby tua gebu kannn..ahaks.

kak ct delima...
Cuba jgn tak cuba, tapi kan kak ct, mat rasa gula tu kurangkan lagi pun ok jugak..letak dalam 70 g jee..

maklang said...

kalau mat duduk sebelah rumah memang maklang pi mintak aje...boleh tak?

Mat Gebu said...

mak lang...
Tak mintak pun mmg kita hantar!!...hahahaha...

Ummi said...

Mat, akak jeles gilerr tengok ko punya set piring kuih dgn cawan tuh..huhuuuu...tang muffin tu ok lg..tp sawan gak laaa...ekeke

Mat Gebu said...

kak ummi...
Kak, piring tu saya ada beberapa keping, beli kat kedai apeks, tapi rasanya yg beli kedai apeks lagi cun, ada biku2 dan rim emas dia very the kilatss....cawan mulut jahat tu saya ada 2 pasang jee...susah nak dapat kan..jenuh cari..

Mummy Faridah said...

Sedapnya muffin... saya suka gila mkn muffin. Paling feveret muffin coklat kenny rogers.Awk ada resipinyer Mat??..

MamaFaMi said...

Quote : Jadi hari ni dengan gagah perkasanya, patik membuat muffin untuk minum petang Unquote

Ma dok bayangkan Mat buat muffin siap pakai baju macam Hulubalang Melaka! Hihi...

Mat Gebu said...

mummy faridah...
salam mummy..hmm muffin keny rogers yeaa. aisey, maa, secara jujurnya, mat sendiri tak pernah merasa lagi muffin pakcik kenny tu..hehehe, nanti yea kita pi korek kat mana2...

mama fami...
Hahahaha..mam ni ada2 jee...pstt sebenarnya ceq pakai kain pelikat jee ma, masa buat tu (baju pakai leer)..hehehe..ala2 penjual satey tahun 60-an gitu u...Tapi yg pasti hidang dalam pinggan lamaa!!!