BEN ASHAARI

Tuesday, March 17, 2009

JOM CUCI MATA!!!!



Ok lah tak nak cakap banyak yeaa..sila cuci mata dengan pinggan mangkuk di Claytan Outlet ini.
Pilihan meluas, harga berpatutan (ada tu tak terfikir pun harga semurah macam tu)......



Macam2 ada, dari pinggan makan, mangkuk pelbagai saiz, cawan, piring dan apa2 jee lah bentuk dan corak. Tapi kenalah mencari untuk lengkapkan set....



Mat kerap jugak datang ke sini. Saja cuci2 mata dan cuci2 poket..hehehe, tapi memang mengasyikkan lah bagi penggemar pinggan mangkuk...



Kedai terletak di 57th Mile, Jalan Johor, Air Hitam, Johor...Tel:- 07-7581898...waktu perniagaan 10.30 am hingga 6.00 pm, dibuka hari Isnin hingga Ahad (cuti umum mat tak pasti lah, tapi rasa2nya tak buka).....



Mat letak ni bukan dapat apa2 komisyen, saja nak berkongsi dengan semua. Mungkin yang duduk di sekitar Johor sudah sedia maklum tempat ni...



Kebanyakkan pinggan mangkuk disini, mutu ekspot, dan di bahagian "montot" nya tertera jenama2 terkenal seperti Spode, Churchill, Queens dan banyak lagi...



Jadi, pinggan yang mat guna tu "kebanyakannya" beli disini (kecuali set "baba dan nyonya" dan segelintir yang lain)...Ok, kalau tak caya lah kan, kalau pi mana2 pasaraya cuba tengok corak yang sama...



Lepas tu kalau singgah di Claytan ni, cari, dan kalau jumpa corak yang sama, bandingkan harga nya....mesti terperanjat u!!!



Oh yea, n3 kali ni mat tujukan juga untuk "kak ummie kuantan".....ehem ehem, kak, koo tak berkenan keee?....hehehehe..



Kalau yang minat kaler putih polos pun adaaa...yang bunga penuh ala2 english garden pun ada..tapi pilihan mat mesti lah bertemakan "biru"....



Abaikan jari-jemari ku yang montok tu yeaa...Tapikan pinggan mangkuk tu halus dan ringan (ada juga yang berat), dan boleh masuk microwave dan mesin cuci pinggan (koo ada ke mesin cuci pinggan kat rumah?)..hehehe



Apa lagi kalau lalu jangan lupa singgah yeaa....Beli mana yang suka, bak kata pepatah kat outlet tu "Biar menyesal beli, jangan menyesal tak beli!!!"..



Ok...hari ni cerita pinggan mangkuk, esok cerita masak2 pulak yeaa...Sampai jumpaa yeaa!!!..

35 comments:

ZaiY said...

uihh cik mat..mmg cuci mata sungguh,byk pilihan pulak tu, msti rambang mata nk pilih..untungla org johor, boleh gi sini selalu.

QiStinA's said...

amboi c.mat..mmg rambang mata la.. ha.. boleh le pi balik summer holidays nie..he.he.. alang2 pi johor singgah jap.. suka corak2 classic gitu...

ain said...

saya tak tau pulak ada tempat ni. Hmm..nak kena ronda2 le nanti. rugi klu tak pergi ni.

dila~noor said...

aduh cik mat!!
sakitttt mata tengok sume ni..wakaka..sy mmg tgh cari pinggan mangkuk,dah setahun lebih kawin duk pakai pinggan warisan mak.nak upload gmbr dlm blog pun cam sogan gitu..
kedai ni kt air hitam ye?kt belah mane?dkt ngn tpt2 seramik sume tu ke jauh lg..hehehe..byk plak tnye =)

Linda Hussin said...

huiiii... best nye cik mat. xprnah tau ada tmpt cmni. mmg cuci mata & duit sungguh ni. maybe next time bila jejln johor buleh singgah... heheh

Ummi said...

Uwaaaaa....Mat, meleleh air mata tengok semua pinggan mangkuk segala tu..pedih mata pun ada!!! Alahaiii cantik2nyaa...akak suka jugak yg biru semua tu, putih n ala-ala english tu...apasaiii la akak x berumahtangga kat area Air Hitam tu? Huhuuuu...Mat, sampai hati ko..rasa cam nak terbang je kat situ..penah dgr Air Hitam Johor tu jual pasu2 je, x tau lak ada kedai pinggan mangkuk sehebat dan semurah tu..

Selama ni akak duk shopping kat Eastern Mall, Romantika or At Home yang mahal giloosss tu..beli pun sikit2 je..xleh jadi nih!!

Mat, kalau akak pergi sana, mesti nak bawak ko masuk kedai sekali, sebab nak ko tawarkan dgn toke kedai tu..mesti dia dah kenal ko yang selalu menepek kat kedai tu..dan mesti dia dah selalu harga meletuuss kat ko..Bole ya Mat?? X kira, nak jugak!!! U wait aa, one fine day, I'll be there..aarggghhh!!!

psstt..*Halloo toke, xnak ke bukak cawangan kat Kuantan nih??..uwaaaa..

Anne Zain said...

salam cik mat...huhu..kat belah mane ek tempat ni..tak pasan lak...salu gi air itam tuh kat area pekan tu yg byk2 kedai tuh..sbb gi cari bunga tuk pelamin etc..tp kat jln johor tu addressnyer...tentula jln nak ke sedenak..ye tak? hehe

ana said...

memang cantik cantik and rambang mata dibuatnya. tq for the info...

TEAM B.I.O.N.I.C said...

mmg boleh bersih poket lepas cuci mata ni

zaitgha said...

weiiii Mat, now why all the 'pinggan mangkuk' pictures i can see? one day i go to your place and you bring me here ek....

sure ada yg ringan ya coz usually claytan products nih berat i kurang minat...so like Ummi, one day i will see u he he...

rinnchan said...

Ko ni saja lah Mat.
Dah lah jauh...dia kasik kita meleleh air mata nengokkan pinggan mangkuk tuuu hu hu hu....
Kat utara ni tak pernah lagi jumpa kedai yg mcm ni.
Kalau kat Kulim tu adalah kilang buat offer setahun dua tiga kali..jual noritake dsb. Tapi tak pernah pi pun.
Kakrinn suka yg polos2 aje..kalau berbunga or corak pun yg syikit2 jer...
Psst..kalau Mat tak kabo yg gebu tu tangan Mat sure org tak tauu ooohhh...heh heh heh.... Pecah dah rahsia !!!

Fikriah said...

Salam Cik Mat,
Wah kat Air Hitam dah ada jual pingganmangkuk? Tk tahu lak saya, ingat ada pasu2 jer. Nnt balik Msia bole gi situ..Tak yah beli pinggan2 mahal kat UK ni..TQ for info.. :)

Nina Suria said...

maaaaaat nak nak nak yg kaler ijaw bunga pinkjambu kuning... kussss semangat melelih aiq lioq kakmOn tauuu *ketuk kepala cik mat ngan tudung saji*

salam petang selasa ye cik mat

Jamie said...

uiks.. bestnya.. saya nie, nama jer asal org Johor (Pt. Raja) tp tak penah jejak kaki kat claytan nie.. bila cik Mat tunjuk2 nie.. rase tertarik hati pulak nak pegi.. nanti lah bila balik kg akan ku singgah ke situ.. tungguuuuu

CT Delima said...

Cik Mat..dok meleleh jer airmata ni tgk pinggan2 tu..awat terlepas pandang lak ni.lagi pun lama dah ct x ke air hitam tu.ini kena terjah gak kesana ni mat.ct nak borong pinggan tu lebih sikit.

Mat lain kali kalau nak kesana tu roger2 lah ct sama..mana tau kita boleh dok perabis duit kat poket tu sampai koyak rabak kan hahahaha suka sangat2..tr kasih mat info ni :)

deedah said...

ooohh... bestnyer :)
dah lama tak gi Air Hitam !

Qaseh said...

wah..tempat yg wajib singgah kalau pi air hitam...confirm perabis duit kat situ...

Mat Gebu said...

ZaiY...
Memang, tapi kena pilih betul2 lah sebab brg dia kan banyak.

Qistina...
Sila2 singgah, bestnya kalau kilang pinggan tu aku yang punyaa!!!...hahahaha!!!!

Ain...
kalau u nak pi, ikut hiway, tapi xit di Machap..then nak menuju ke pekan air hitam, temoat dia belah kiri...lom sampai pekan air hitam lagi..

dilla-noor...
Kedai dia bukan dok kat pekan air hitam yg jual2 pasu tu..dia kat atas lagi, dekat Machap, kalau dari air hitam nak ke JB, tempat dia dok belah kanan.

linda husin...
eh rugi kalau tak singgah, yelah tak beli byk, pun rembat lag 1 - 2 barang...

kak ummi...
aduhh kak..hehehe...tak pe, senang2 nanti pi yeaa...ishh tak mo kata byk laa, mmg best..nanti kalau ada brg baru mat tangkap gambar lagi..

anee zain...
kalau dri jb nak ke air hitam (ikut jalan lama), dia dok belah kiri..sebelum sampai pekan air hitam, dalam area Machap..

ana...
sama2, yelah nak beli yg royal2 tu kita mcm tak mampu laaa, jadi rembat yg murah ni jadi lahh...hehehe

team bionic...
hahaha, bukan setakat bersih, duit syiling pun sama ikut bersih!!!

datin zai...
kena pilih, tapi produk sekarang ni, pinggan dia ringan2 sebab depa ikut kualiti utk xport, kalau jenis hak lama mmg berat2, boleh terkehel tangan...

kak rinn...
Woww!!..jual noritake..ishh yg tu lagi best kak rinn, yg kat air hitam ni biasa2 jee....kes tangan tu tak pe lagi kak..hehehehe

Fikriah...
ada, tapi tak delah rupa mcm Royal albert, royal doultan tu semua, lebih kurang mcm dlm gambar2 tu saja laa..

Kak mon..
kenan yg tu yea..ehem ehem, ada macam2 pattern yg tu kak..ishh boleh pingsan uu!!

jamie...
laa parit raja dah dekat tu..tapi tempat ni dok kat area machap, bukan kat pekan air hitam yg jual2 pasu tuu..

ct delima..
kak ct, balik ni jgn lupa singgah, borong yg mana kenan yea..

deedah...
mmg best..hehehe...jom lah pi air hitam.

qaseh..
sama laaa...kalau lalu mesti singgah, tak beli pun cuma cuci2 mata tgk brg apa yg baru...

kak zaa said...

nak pegi larr cik mat...
mmg suker sngt ngan pinggan mangkuk
claytan nii...

akan diusahakn...ehhheee....
alamat kering larr poket ...

pixen said...

Ergghhhh.... percaya tak kalau sy kata set Claytan Bunga Ros Merah a la Belanda (yg biru corak taman dan rumah) tu 5 x ganda harganya di Brussels! Hampir pengsan saya tapi saya tak beli sb tak suka corak tu :-P Kalau nak beli dari M'sia balik kat Brussels beratnya!

I envy you laaaa..

saveme_zero said...

abg mat...baru ahad kelmarin sue trn kluang coz adik ipar kawin. kali ni pegi tak singgah air itam,just terus blk. rombongan bas yang singgah..ekekekek

Bibu said...

adoi manyaknye pinggan..rambang mata kalo camni..mau 8 jam duk situ pilih hehe

Cik Ketumbar said...

memang betul kata Mat.. kalau dah pegi situ memang akan menyesal kalau tak beli.. hehe



Cik Ketumbar
Parit Jawa, Muar

Suhaila Tahir said...

Tambahan sket ttg lokasi...

Kedai tu berdepan dgn kilang claytan gak kot...kilang depan tu ada tasik & betul2 kat selekoh...

kedai tu dr tepi jalan cuma nmpk pasu2 bunga je...

confirm x menyesal beli...

Beachlover said...

Mat ,your cuci mata tu cantiknya...to bad I tak boleh angkut balik ni..!! wow! your template baru ni canggih eh!!

drNO said...

huahhhh..nk beli jugak...nak jugak...

Ketumbar said...

Salam...

Che Mat...dh seminggu dok terbayang pic pingan kat blog che mat nie..ada sekali tu leh lak sampai termimpi...mmg dh rezeki..27 nie ada ke Machap...Che mat leh kasi nama kedai tak?????

Cake Temptation said...

Che mat..
wah seronok nampak melayan pinggan..shelly (time kanak) dulu duduk air hitam..memang meriah kan tempat tu..even pinggan di hotel pun boleh jumpa di situ kan..heheheh

dmj said...

jadi maknanya kalau ikut hiway plus dari jb ke kl.. masuk kat exit machap.. lepas tol machap simpang 3.. masuk kanan ke arah pekan air hitam tu lah..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

nih tak nanti akak ummi...kite dah meleleh air liur nengok...adehhhhh...lagi2 harga murah tuuu...

aimila said...

C.Mat..sy plak naik sawan nengok pinggan mangkuk tu...eee beshnya, nak gi gak.

Laalaa said...

Dekat dengan BP Mall ada satu, kedai mcm ni.. dalam 1 kilometer jauhnya. Rasa macam kedai yang sama je.

maklang azie said...

rasa nak nangih tengok pinggan mangkuk yg hensem2 tu.....berkenan tengok piring bunga merah tu.......maklang penah jejak kaki kat air itam tu tapi tak perasan lak ada kedai pinggan mangkuk ate asik pandang pasu je hehe..sudahnya pasu pun tak beli...huhuhuh....

Mummy Zenty said...

mmg sedap betul mata memandang sampai juling biji mata dibuat nyer tapi jauh tu nak mengangkut pinggan2 tu mat.tapi klu dlu2 ade rombongan naik bas tambang pun murah siap singgah gi tangkak ....air itam mmg mengankut spai penuh bas.hehe

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

tempat favourite Kak Sari cuci mata.. hehe.. Cik Mat perasan tak kat kaunter tu ada tulis, pasal hutang2 tu.. Kak Sari lupa, tapi memang kelakarlah.. hehe