BEN ASHAARI

Sunday, February 15, 2009

PASEMBOR KODIANG

Pasembor Kokdiang

Jom makan pasembor kodiang, hasil ilham "Norzailina Nordin" dalam buku masakan "Variasi Masakan Utara".....Sedap dan membuatnya tak de lah susah mana, terima kasih yeaa Kak Lina...

Pasembor Kokdiang

Kodiang tu kan tempat asal kakak ipar ceQ tauuu, mak pada "Aisha" tu...Nak tanya dia nanti, kat Kodiang tu memang ada pasembor macam tu kaaa?....Eh lupa nak pelawa, jom lah makan, jangan segan2...Jemput semuaa!!!

BAHAN KUAH :-)
200 g ubi kentang*
300 g ubi keledek*(*rebus empuk dan lecek halus)
200 g kacang tanah, goreng, buang kulit dan kisar
70 g bawang besar*
20 g bawang putih*(*kisar halus)
50 g gula merah (mat guna gula melaka)
3 camca besar cili kisar (boleh tambah atau kurang)
60 ml jus asam jawa
1/2 liter air
60 ml minyak masak
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN LAIN :-)
200 g timun, potong halus
200 g sengkuang, kupas dan potong halus
200 g taugeh, buang ekor dan celur sekejap
5 biji telur, rebus keras, kupas dan goreng, belah 2 setiap biji
2 keping tauhu, goreng dan hiris
2 - 3 keping cucur udang, didadu*(*resipi dibawah)

BAHAN CUCUR UDANG :-)
100 g tepung gandum
1/2 camca teh soda bikarbonate
1/2 camca teh baking powder (resipi asal tak letak)
125 - 130 ml air rebusan kepala udang yg dikisar
Garam secukup rasa
Beberapa ekor udang (jika suka)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KUAH :- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan cili kisar, tumis hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan keledek, gula melaka, jus asam jawa dan kacang tanah. Tambah garam dan gula secukup rasa. Masak dengan api perlahan sehingga kuah pekat sedikit. Matikan api.
  2. UNTUK CUCUR UDANG :- Bancuh semua bahan2 untuk cucur udang, kecuali "udang". Panaskan minyak, rendam sudip leper dalam minyak panas, 1 minit. Angkat dan letakkan 1 - 2 camca besar adunan cucur atas sudip tadi dan baringkan seekor udang atasnya. Masukkan dalam minyak panas, dan bila cucur kelihatan tembam, tanggalkan dari sudip. Masak hingga kuning keemasan, angkat dan toskan (kalau suka, boleh masukkan sedikit taugeh dan daun kuchai dalam adunan cucur udang). Gunakan api sederhana, kalau api kuat, nanti cucur hangus dan dalam tak masak. Buat hingga siap.
  3. UNTUK PASEMBOR KODIANG :- Susun semua bahan rojak atas pinggan sesuai, kemudian tuang kuah secukupnya. Hidangkan segera...Mat rasa kan, resipi untuk kuah tu akan menghasilkan kuah yang agak banyak. Jadi boleh gandakan bahan2 rojak..

21 comments:

Fara said...

Salam :)
Mat...bukan KOKDIANG, tapi KODIANG. Ada kot pasembor cm tu...sbb belah utara mmg byk org jual pasembor :)

Mat Gebu said...

Fara...
Hahahaha, nampak sangat ke"jawa"an kuu..ok ok thanks yeaa. dah betulkan, cuma kat gambar tu..ishh tak bley nak edit dahh

Fara said...

tak pe Mat...janji bunyi sama udah ler. Nak wat mcm mana dah kejawaan terlebih...jgn marah ye:)

CT Delima said...

mat..kodiang tu sama ker cam rojak 'Asma'tu hehehe tgk dah terliur jer ni..hik3

Mat Gebu said...

Fara...
Hahaha, janji munyi sama kann...

CT Delima...
Mat rasa lain sikit, kalau rojak asma, kuah dia ada taburan bijan, dan ada campur udang kering kot..dan bahan2 rojak pun mesti ada paru, sotong kembang, kentang dan daun salad, selain bahan2 mcm dalam gambar tu..

hunny said...

soooooo.... cik mat ni adik beradik la dgn bro rozzan tu?baru tau ni...tertinggal gerabak daaaa...

Mat Gebu said...

Hunny...
Anda tersilap laaa...Rozzan tu bukan adik beradik..tapi sedara sesama islam..dan teman cyber...Harap maklum yeaa...

anawahid said...

mattt.. memula tgk tajuk pasembur kodiang terkejut gak ingat apa benda laaa... suspen jer... ingatkan kodiang tuh apa benda.. ghupa2nyerr nama tempat... kesian mat aku nih x tau... hehehe... matt pasembur kuah lebih yerrrr..

hunny said...

oo ye ke... sbb tang nama "aisha" tu link nya url blog bro rozzan... tu yg igtkan gitu...

mama_sal said...

salam kenal..besTT blog mu mat!
~mama, jeddah~

Shafidah Shamen said...

mat, nanti ko buat rojak asma tu pulak yerr...aku nak tgk recipe, nak buat pulakssss :D macam sedap jerrr tgk ko tulis ada letak paru, sotong kembang bagaiii..buat ehhh!

kluangman said...

Apa pulak 'kodiang'...kokdiang tu dah betul le..

DuNiA aKu.......ZaRRa said...

salam cik mat....aritu saya ke penang cari pasembor tengahari buter so tada...upernya ptg baru ada...kepunan kita tau.Nih cik mat bagi resepi nak buat ler...tq cik mat oiiii....

QiStinA's said...

c.mat... dah lama ingat nak try buat pasembor nie...tp tak jugak buat2... ha... lepas nie boleh buat le...he..he

Aishah@Ariffin@Aqil said...

SALAM CIKMAT...
telan air liur nengok pasembol nih...rase cikit boleh?

Ummi said...

Alamak..sedapnya passemboqq ni Mat..akak mmg suka..ala rojak org Utara kan..Ada satu tempat lg kalau area Perak..orang panggil rojak Mustangani..memang perghhh!!

Kalu byk makan, silap2 boleh tersembooqq tau..heheee..

ZaiY said...

mmg meleleh..tingin nak buat tp tu ler sini sengkuang lak takde, kurang ler umpphnya..

aimila said...

Cik Mat..sdpnya pasembuq tuh..memang admire ler org terer masak ni..Esok gak nk try wat. msti meleleh air liur suami ngan anak2 kat umah.

VG said...

Ek! Mat suka makan pasembur dari kampung cek? The best one I have eaten in Alor Stak is at this stall on the way to Kuala Kedah....yum! I can still taste it in my mouth! Thanks for sharing the recipe and bringing back my childhood memories.

F76 Feeder 9 said...

Cik Mat... degar bunyi pasembur memang sedap tapi la ni tak sama pasembur kling Husin tu, saya tengok kuah pun dah tau, kalau ada resepi yang betoi-betoi nak le kalau ada yang hendak mengajar saya sangup bayar saya dari feeder, kodiang (la ni depa panggil pida)

Jamelah Khatun said...

Cik Mat,Kak baru balek dari KL. Ada makan rojak ni yg dijual orang India hampir serupa macam rojak India yg dijual di S'pore. Terima kaseh banyak2lah beri resipi. Insya Allah akan Kak cuba.