BEN ASHAARI

Monday, February 16, 2009

LAKSA LEMAK NYONYA

Laksa Lemak Nyonya

Hari ni teringin nak makan laksa lemak nyonya....Resipi asal mat dapat dari satu buku ni, dia pemilik restoran "Chili Padi" di Singapura...Laksa lemak dia ringkas dan sedappp!!!!!.....(tapi sekali2 makan boleh laaaa!!!).

Laksa Lemak Nyonya

Tapi yang utama, bahan2 mesti yang segar, santan pun mesti diperah dari kelapa segar (yang mana duduk luar negara tu, santan kotak pun ok!)..Tapi kan ada sedikit perbezaan teknik memasaknya...Lagi satu yang bagusnya, rempah laksa ni, boleh disiapkan awal, dan simpan. Bila nak guna cuma masukkan dalam santan (kalau yang berdiet, mat rasa guna susu rendah lemak pun boleh) tambah daun kesom dan bunga kantan dan renihkan. Tambah bahan2 perasa dan boleh dihidangkan bersama laksa dan ulam-ulamnyaa.....

BAHAN KUAH LAKSA :-)
50 g udang kering, rendam 10 minit dan toskan
1 genggam daun kesom (dgn tangkai2nya sekali)
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap kuntum
1 liter santan
1 liter air rebusan kulit udang
2 kiub ikan bilis "Maggi"
1 camca besar sos ikan
250 g bawang merah*
2 batang serai, hiris halus*
20 g belacan, dibakar*
1 inci lengkuas*
8 biji buah keras*
1 inci kunyit hidup*
3 biji cili merah*
1 camca besar ketumbar biji*(*bahan2 rempah ini dikisar halus)

BAHAN LAKSA :-)
1 kg mee laksa basah, cuci dan celur 30 saat, toskan
500 g udang sederhana besar, rebus dan kupas kulitnya (simpan stok udang utk kegunaan kuah laksa)
200 g taugeh, cuci dan buang ekor
1 biji timun, hiris halus
2 biji bawang besar, hiris halus
2 keping kek ikan, goreng sekejap dan hiris nipis
2 keping tauhu, goreng dan hiris (nak sedap guna tauhu "pok")
Belahan limau kasturi@limau nipis
Hirisan halus pucuk daun kesom
Hirisan bunga kantan
Sambal tumis

BAHAN SAMBAL TUMIS :-)
1 cawan cili kisar
1 biji bawang besar*
1/2 inci belacan*
1 camca besar udang kering, rendam 1o minit dan toskan*
2 ulas bawang putih*(*kisar halus)
1/3 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KUAH LAKSA :- Panaskan minyak dalam kuali, goreng udang kering hingga harum, masukkan bahan2 rempah kisar halus dan tumis hingga harum dan terbit minyak. Alih rempah tadi dalam bekas lain. Dalam periuk, panaskan stok udang hingga mendidih, masukkan daun kesom dan renih 10 - 15 minit. Masukkan rempah tadi, santan dan kiub ikan bilis. Masukkan bunga kantan, sos ikan dan perasakan dengan garam dan gula. Biar mendidih perlahan sambil dikacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  2. UNTUK SAMBAL TUMIS :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 kisar hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing. Tuang jus asam jawa, tambah garam dan gula secukup rasa, kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga sambal tumis pekat dan terbit minyak. Rasa dan jika ok. boleh matikan api.
  3. UNTUK PENYEDIAAN LAKSA LEMAK NYONYA :- Dalam mangkuk sesuai, isi kan laksa dan tuangkan kuah secukupnya. Hias dengan ulam2man, tauhu, hirisan fishcake, belahan limau kasturi dan juga sambal tumis tadi. Hidangkan segera...
CATATAN MAT GEBU :- Kalau nak buat dalam kuantiti yang sikit, rempah tu tak payah habiskan, boleh simpan dalam peti sejuk dan boleh digunakan pada masa lain. Kalau guna susu cair, masukkan susu akhir sekali dan didih kan sekejap saja, untuk mengelakkan susu berketul2...Sambal tumis tu pun kalau tak habis boleh simpan. Kot2 nak goreng nasi ke, goreng mee hoon ke, boleh lah digunakan sebagai perencah segera...

24 comments:

Aishah@Ariffin@Aqil said...

sebut pasal laksa ni yg tak leh tahan nih...adeh...kalu wt guna santan sini (tin versi) sure rasanye tak seasli guna santan fresh kan...nih mai salin dl resepi ya...kena pi check bahan cukup idop nih...

DuNiA aKu.......ZaRRa said...

Cik mat...klu ada majlis kat umah, saya salu wat laksa nyonya nih...saya guna tahu 'pok' n letak kerang gak...Saya tumis mlm pastu sok pagi tuh baru masuk santan....owang2 kata la...sedappp...jarang owg melayu masak..
Tapi kuah laksa saya tak letak belacan n buah keras...nanti nak cuba resepi cik mat ler...mesti lagi mantap kan..kan..kan

CT Delima said...

Mat..!! sakit kepala terus hilang ni mat..bestnya masakan tuk harini,ada simpan tu kita x..?

Senotip Synte said...

Cik Abg Mat Yang Gebu

Saya tak tertarik sangat ngan laksa tu (maklumlah orang Melaka, senang nak dapat laksa nyonya nih)saya lebih teruja tengok presentation abg mat ... lawa betul set pinggan mangkuk tu. memang kelass la abg mat kita nih

lemongrass said...

wahhhh, ini peberet Mat Saleh kat rumah ni but we all mkn dgn mee kuning and pes laksa tu beli yg dah siap aje (malas kan, hehehe). Ini yg teruja nak membuat laksa ni :-)

VG said...

Delicious, Mat!

FADelicious said...

wah...sedap sangat nampak nye siap dengan peralatan nyonya..ni dah tengah malam pun terasa lapaq pulak tengok hindangan Cik Mat yang sedap nih...

Cat Cat said...

mat gebu,
Wow, sedap nampak laksa lemak nyonya mat gebu... Udang kau kau besar... Pssst, china set pun cantik.. Beli kat mana..?? Mesti mahal, kan..??

Mat Gebu said...

Aishah...
Kalau tak de, guna santin tin/kotak pun ok...Kalau nak diet boleh guna susu cair atau campur 50/50, santan dan susu...

Duniaku Zarra...
Sepatutnya guna tau pok, tapi dah habis, jadi kita belasah tauhu keras biasa. Kalau guna tauhu pok lagi sedap sebab dia serap kuah dalam tauhu tu..

CT Delima...
Hehehe, tu lah kak ct dok juah sgt, kalau dekat mmg kita tapaw kan..

Senotip...
Oooo, melaka mari rupanya..alah hai, aku sesaja je buat lawa2 skit, kata nak masuk blog..hehehe

LG...
Uikk mat saleh u suka makan laksa yeaa..caya lahh, tapi kan i suka laksa asam, cuma abah i tak suka laksa asamm, sebab masam!!.

VG...
Terima kasih...dan ur "blue willow" set pun cantikkkk!!!!

FADelicious...
Laa, jadi lapar ek...alah siannya. Ada mimpi tak?

Cat Cat...
Helloo cat, thank u for dropping by....Tapi kalau makan selalu susah lah nak slim mcm u..hehehe, Nyonya Ware tu macam biasa lah beli kat Melaka (Jonker Street)...Nak cari kat tempat lain, susah nak dapat. Kat Penang n Singapore ada lah...

Beachlover said...

Mat,laksa ini is my favourite among all.I suka bau daun kesum /laska leaf btu,wangi kah??I think laksa ini ada orang called Singapore curry laksa yea??

Mat Gebu said...

BeachLover...
Memang itu laksa leaf@daun kesom, kalau tak da, bukan nama "laksa"...I pun rasa kalau di Singapore mereka panggil Singapore Curry Laksa..

ummu_hanis said...

mak ummu kan bang mat, suker giler ngan mende nih. tapi ummu malas nak buatkan sebab ummu tak leh makan. hihihi. ummu mmg jahat.

tak la. ummu tak tau nak buat la. nanti ummu salin resepi bang mat nih. untung la mak dapat makan laksa mak nih ujung minggu neh.

eh ummu lom publish kek cekelet moist bang mat haritu ek. sedap giler. tapi ummu takkan buat lagi kot. ummu nye mixture dah rosak la bang mat. tunggu sampai dpt mixture baru. huhuhu. belikan bleh?

zurin said...

Che Mat, Saya buat caramel pudding dari post Che Mat baru baru ni. Tak pekat pekat la....terpaksa tambah lagi gelatine dan serbuk kastad....sukatan resipi tu tak betul ke saya yg silap buat? susu yg dalam resipi tu susu cair dalam tin atau pun susu segar? Susu segar pun cair jugak! heheheh...saya bigung la ..Harap Che Mat dapat bantu ye!

Mat Gebu said...

Ummu Hanis...
Laaa mixer kek rosak ke..asieyy kalau dekat sila lah mai rumah, kita ada mixer yg besar tu, jenis utk komersial...boleh kasi guna...hehehe

Zurin...
U guna serbuk agar2 ke?...Dalam resipi tu saya guna serbuk jelly..ok boleh lihat contoh serbuk jelly yang saya guna di sini ---> http://farm2.static.flickr.com/1426/842981882_d9324dce51.jpg?v=0 dan saya guna susu cair (evaporated milk), susu cair rasa lemak dia lebih dari susu cair atau susu rendah lemak..harap dapat membantu..

Mat Gebu said...

Zurin...
Maaf..silap, susu cair rasa lemak dia lebih dari susu "segar" atau susu rendah lemak...

KC said...

salam che mat!


saya ni peminat tegar blog che mat tapi tak pernah tinggal komen. ini baru pestime. selalu ke mari tengok resipi2 yg che mat buat. mmg terlior dibuatnya...

apakata che mat buat resipi utk selera anak2 kecil lak. yg sempoi gitu dan tak renyah nak buat. tau2 je lah depa ni mmg cerewet sket bab makan. orait?

zurin said...

Ok.. terima keasih banyak Che Mat...nanti sya cuba lagi ye....cantik la blog u!..

Ummi said...

Mat, laksa nyonya ada lg tak? Kot ada saki baki tu..tlg la panaskan kuahnya tuk akak, mesti makin mesra kuah tu dan makin sedap eh..(*tunjuk muka lapor niii..)

saveme_zero said...

nak skit abg mat. adoi..sedapnya

Diana said...

Aduh Encik Mat Gebu.. laksa nih D tengok soooo woooowww... suka makan dulu2 laksa cam gini... terliur kejap

millipedemom said...

This looks SO decadently YUMMY! Going to try it soon;) I love your blog!:)

Siti Khuzaimah said...

waduh, mengancamnyer laksa lemakmu itew...meleleh ayaq liuq...huhuhu esp tang udang tuh...

wahdi said...

Cantik betul set pinggan mangkuk mat! spt biasa masakan mmg nampak superb!

sher said...

salam mat,

tgh mencari resipi laksa nyonya. so ths is 1st time masuk blog u. presentation very nice..

resipi ni utk brape org mkn?