BEN ASHAARI

Thursday, November 20, 2008

NASI MINYAK

Nasi Minyak

Beberap hari lepas pi merayau2 kat blog kak ummi kuantan, ternampak dia buat nasi minyak, nampak sungguh mengancam nyawa u!!!...Jadi hari ni kita pun buat lah....Eh!! Not bad at all....sedap. Kak ummi kata dia kutip dari majalah saji....

Persatuan Nasi Minyak

Lepas tu kan kalau dah masak nasi minyak kenalah buat lauk2 dia juga...Mat masak lauk biasa2 saja...resipi ada kat n3-n3 bawah tu yeaa... Jom kita resipi...

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan beras basmathi, rendam 20 minit dan toskan
1 1/2 cawan susu cair
1/4 cawan minyak jagung
4 camca besar minyak sapi
4 cawan air
1 biji bawang besar, hiris halus
2 helai daun pandan, disimpul
3 ulas bawang putih*
4 cm halia*(*kisar halus)
2 camca teh garam
Secubit gula
1 batang kayu manis#
1 kuntum bunga lawang#
3 biji buah pelaga#
5 kuntum bunga cengkih#(#rempah tumis)
Sedikit pewarna kuning (mat guna kaler hijau)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak jagung dan minyak sapi. Tumis rempah tumis dan bawang besar hingga harum dan bawang layu. Masukkan bahan kisar dan daun pandan. Tuang air dan biar mendidih.
  2. Masukkan susu cair, garam dan secubit gula. Bila mendidih, padam kan api dan tuang dalam rice cooker, masukkan beras, kacau rata dan masak seperti biasa.
  3. Bila nasi kering, buat beberapa lubang dan masukkan pewarna kuning@hijau, tabur kismis dan daun ketumbar jika suka. Biar nasi betul2 masak.
  4. Gemburkan perlahan menggunakan garfu, cukup sekadar bahan tadi bergaul mesra. Tabur bawang goreng, hirisan daun sup/bawang, gajus dan kacang pis (jika suka) sebelum menghidang...

15 comments:

Aishah @ UmmiAqil said...

tak leh jadik nih...perut kenyang leh lapo balik.....ko mengoda ku memalam nihhhhhhh,....

payarumput21 said...

Ermmmm.. alahai.. kalau singgah sini.. selalu je lapau.. bestnyer.. bestnyer.. bestnyer.. Ndak2 tgh hujan..

Rozie said...

meriahnya lauk pauk nasik minyak ngko mattt

MamaFaMi said...

Kompanggg kompanggg kompung kompung kompanggg kompanggg kompunggg kompungggg.... Wah, kompang dah berbunyi tu. Nasi minyak dah terhidang... Pengantin lelaki dah ada, pengantin perempuannya siapa pulak agaknya ya...

*wink* *wink* kat Mat!

rossana said...

salam en mat...dah lama jd silent reader...temptingnya....collection pinggan lama tu bli kt na? ke warisan turun temurun?

Kal El said...

Nampak sedqp sangat nasi minyak dan lauk pauk mat gebu. But what I like most is your pinggan mangkuk - so classic looking!

sweetlilly said...

amboiii ah mat... itu nasi minyak lu, wa tengok manyak selappp wo... itu wa punya air liur leleh-leleh.. manyak tak tahan wooooo........... tunggu dulu aaAa, wa amik itu tisu kasi lap wa punya mulut sama wa punya lantai.... sulah banjir woooo.. ayoooooo.. manyak sedapppppp......slrpppppPppppp hehehhehe

Noralis said...

Cek Mat oooi, I kan kalau buka your blog ni kan mesti excited tau sbb tahu mesti ada masakan baru, resipi baru...nampaknye hari ni kenalah daku bertapa lama dlm dapur nak masak nasi minyak ni...menci tau...tadi dah masak sarapan la ni nak ke dapur lagi masak lunch...hmmm kadang tu dinner pun nak kena masak sbb my 3 little rascals ni payah nak makan so kena ikut ler menu pilihan mereka..menci kita tau nak duduk lama2 dlm dapur...sib ler ada blog you ni memberi ku semangat bertapa di dapur...heheheee..

Noralis said...

Cek Mat, dah masak pun nasi minyak iteww...& lauk ayam & acar aje..I tak makan organs, sorry ler paru ker limpa or hati memang tak masuk dapurku...jgn maree yee..Dalca tak yah ler, tak larat dah tengok nasi minyak sedap, cik Abe & mak saya kata sedap...lauk ayam pun anak2 makan, x pedas depa kata..tapi buat gak ayam goreng sikit..itulah citer..hihihi..mekasih yer kongsi resipi..

Mat Gebu said...

aishah...
Ahaks...biasalah, org goda i, i goda orang lain pulak....amponnn!!!

Payarumput21...
Memang betul, kalau hujan2 kan tgk apa je semua nampak sedap, perut pun ada munyi2 gitu u.

Kak Rozie...
Meriah sungguh...tapi last2 patik makan dgn 1 jenis lauk aje...

MamaFami...
Hahahaha...mama ni ada2 je tau...i no comment...

Rossana...
Terima kasih lah kerana sudi singgah blog mat. Pinggan2 lama peninggalan arwah nenek mat, tapi byk dah pecah laa..

Kak El...
Terima kasih kak El. Pinggan mangkuk tu mcm dah tren balik kan sekarang ni...

SL...
Ahaks...baik2 kang bajir rumah, ligat bisness koo sekarang, caya lahh!!

Noralis...
Suka baca u tulis..hahaha nak tergelak pulak, anak2 mmg pelbagai ragam kan...ada kala tu sampai nak pitam tgk peranagi mereka. Terima kasih kerana sudi mencuba resipi tu yea...

Lidia Sianturi said...

waaaaaaaaaaa....mau Mat....

zaitgha said...

mat,

i have that pinggan also, i traded in with my aunt he he....i gave her one set new pinggan i dapat i set eat 6 that bunga....hepi i

Syana said...

salam :o)

sya selalu menjenguk blog Mat tapi tak pernah tinggal comment. ni pertama kali.

sya jarang memasak sebab keadaan tapi memang minat. minat juga nak cuba buat nasi minyak ni. nak tanya skit ... sukatan dalam cawan tu, cawan mana2 ajer ke atau measuring cup tu? maaf kalau soalan sya ni soalan yg 'simple' tapi sya memang dalam kekeliruan.

terima kasih.

sya yg 'fobia tapi minat memasak'

Kak T said...

tq..tq..tqqqqq..nqk buat hari ni jugak...mmmuahhh

Siti said...

Alhamdulillah.....2 kali buat raya 1 dgn raya 6 semua orang puji sedap. T.kasih yer.....